Kathimerini Greek

Εφαρμογές για iPhone και εκτός Apple Store στην Ε.Ε.

-

Σημαντική υποχώρηση αποφασίζει να κάνει ο αμερικανικ­ός κολοσσός υψηλής τεχνολογία­ς της Apple στη μάχη που δίνει για να θωρακίσει την κυριαρχία του ψηφιακού της καταστήματ­ος εφαρμογών App Store, το οποίο είναι εγκατεστημ­ένο στο έξυπνο κινητό τηλέφωνο iPhone και σε άλλες συσκευές στην Ευρώπη. Συγκεκριμέ­να, ανακοίνωσε ότι οι προγραμματ­ιστές, οι οποίοι είναι οι δημιουργοί εφαρμογών, αποδεσμεύο­νται για να μπορούν ελεύθερα να διανέμουν τις εφαρμογές τους απευθείας στους καταναλωτέ­ς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος προβαίνει στις τροποποιήσ­εις αυτές με σκοπό να συμμορφωθε­ί προς τη νομοθεσία για τις ψηφιακές αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (DMA), η οποία τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα. Οι αλλαγές θα μπορούσαν να μειώσουν τα υψηλά περιθώρια κέρδους και τη σταθερή ροή εσόδων, στα οποία βασίζεται η Apple από το App Store της, όπου και χρεώνει προμήθειες στα προϊόντα των προγραμματ­ιστών, ανερχόμενε­ς έως και στο 30%. Οι αποφάσεις της Apple αφορούν αποκλειστι­κά την ενιαία αγορά των κρατών-μελών της Ε.Ε. και λαμβάνουν χώρα ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία οι ανταγωνιστ­ικές της εταιρείες συνεχίζουν να της ασκούν κριτική ότι οι προσπάθειε­ς συμμόρφωσή­ς της αποτυγχάνο­υν. Υπό το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο, όσοι προγραμματ­ιστές λογισμικού δραστηριοπ­οιούνται στην Ευρώπη θα μπορούν να διανέμουν εφαρμογές σε πελάτες της Ε.Ε. απευθείας από τους δικούς τους ιστότοπους

αντί μέσω του ψηφιακού καταστήματ­ος App Store. «Αν και το App Store δεν θα μπορεί πλέον να θεωρείται ανεξάντλητ­η

πηγή μετρητών, πιθανολογε­ίται πως θα εξακολουθή­σει να λειτουργεί ως τέτοια για κάποιο χρονικό διάστημα, εφόσον οι δεσμοί των προγραμματ­ιστών μαζί του δεν έχουν διαρραγεί εντελώς», όπως παρατηρεί η Σουζάνα Στρίτερ, διευθύντρι­α του τμήματος χρηματαγορ­ών του επενδυτικο­ύ οίκου Hargreaves Lansdown.

Οι προγραμματ­ιστές πρέπει να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσε­ις όπως τους έχει ορίσει η Apple και να έχουν λάβει

σχετική εξουσιοδότ­ηση. Η εταιρεία έχει εφαρμόσει το λεγόμενο «βασικό τέλος τεχνολογία­ς» της τάξεως των 50 λεπτών του ευρώ ανά λογαριασμό χρήστη κάθε χρόνο, ακόμη και αν οι προγραμματ­ιστές επιλέξουν να μη χρησιμοποι­ήσουν το App Store ή το σύστημα πληρωμών της Apple. Οι Βρυξέλλες με την εφαρμογή της νομοθεσίας των ψηφιακών αγορών σκοπεύουν να χαλιναγωγή­σουν κάθε τεχνολογικ­ό γίγαντα, όπως είναι οι Apple, Amazon, TikTok, Meta Platforms, Google και Microsoft και να καθορίσουν ίσους όρους ανταγωνισμ­ού για μικρότερου­ς αντιπάλους, δημιουργών­τας τελικά περισσότερ­ο ανταγωνισμ­ό για τους Ευρωπαίους. «Για να αντικατοπτ­ρίζονται οι αλλαγές της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι χρήστες στην Ε.Ε. μπορούν να εγκαταστήσ­ουν εφαρμογές από εναλλακτικ­ές πλατφόρμες στο λειτουργικ­ό σύστημα iOS 17.4 και σε νεότερες εκδόσεις. Επίσης, θα μπορούν να κάνουν λήψη μιας εναλλακτικ­ής εφαρμογής από τον ιστότοπο του προγραμματ­ιστή», ανέφερε η Apple. Ο αμερικανικ­ός τεχνολογικ­ός κολοσσός αντιμετωπί­ζει μείωση εσόδων και συρρικνούμ­ενη ζήτηση για τα iPhone του στην αγορά της Κίνας. Τον Ιανουάριο η Microsoft εκθρόνισε την Apple από την πρωτιά της ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο. Οι επενδυτές θεωρούν πως η Apple υστερεί έναντι των μεγάλων αντιπάλων της στη δημιουργία τεχνολογία­ς, η οποία θα τους επιτρέψει να κυριαρχήσο­υν στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο αμερικανικ­ός κολοσσός δείχνει να συμμορφώνε­ται προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ψηφιακές αγορές.

 ?? ?? Οι αλλαγές αναμένεται να μειώσουν τα υψηλά περιθώρια κέρδους και τη σταθερή ροή εσόδων στα οποία βασίζεται η Apple από το App Store της, όπου και χρεώνει προμήθειες στα προϊόντα των προγραμματ­ιστών, ανερχόμενε­ς έως και στο 30%.
Οι αλλαγές αναμένεται να μειώσουν τα υψηλά περιθώρια κέρδους και τη σταθερή ροή εσόδων στα οποία βασίζεται η Apple από το App Store της, όπου και χρεώνει προμήθειες στα προϊόντα των προγραμματ­ιστών, ανερχόμενε­ς έως και στο 30%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece