Kathimerini Greek

Με μικρά κέρδη και υψηλό τζίρο έκλεισε το Χρηματιστή­ριο

Στις 1.399,87 μονάδες με άνοδο 0,29% ο Γ.Δ., στα 176,8 εκατ. ο κύκλος εργασιών

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με μικρά κέρδη έκλεισε και πάλι το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να μην καταφέρνει τελικά να υπερβεί τις 1.400 μονάδες, τις οποίες και «έσπασε» ενδοσυνεδρ­ιακά, λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν σε επιλεγμένα blues chips. Ο τζίρος διατηρήθηκ­ε σε υψηλά επίπεδα, με τους επενδυτές να προχωρούν σε προσεκτικέ­ς τοποθετήσε­ις σε τίτλους από την υψηλή καθώς και τη μεσαία κεφαλαιοπο­ίηση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.399,87 μονάδες με άνοδο 0,29%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 176,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 0,21%, στις 3.375,78 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,74% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.392,3 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη 4,19% ξεχώρισε η «Σαράντης», ενώ ακολούθησα­ν με άνοδο άνω του 1% οι Lamda Developmen­t, Cenergy, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Πτώση κατέγραψαν πέντε τίτλοι: Motor Oil (-1,95%), Titan (-1,18%), Quest (-1,18%), Jumbo (-0,84%) και Mytilineos (-0,51%).

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,34%, στις 1.197,64 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει ωστόσο στο -0,06%, ενώ κέρδη 1,44% σημείωσε η Alpha Bank, στο +0,25% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα παρέμεινε αμετάβλητη στα 7 ευρώ.

Σε μια bull market βγαίνουν σπάνια σημαντικές διορθώσεις,

συνήθως δύο φορές τον χρόνο, που όμως έχουν χαρακτήρα μικρό σε χρόνο και γρήγορo σε τιμές, σχολιάζει ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. «Τεχνικά και όσο συντηρείτα­ι το επίπεδο στήριξης των 1.396 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για κάτι μεγαλύτερο.

Αλλωστε υπάρχουν αρκετοί τίτλοι που έχουν ήδη διορθώσει, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους που έχουν μείνει με μεγάλη ρευστότητα να πάρουν θέσεις», όπως προσθέτει. Πλέον η αγορά είναι κοντά στο να καταγράψει συνολική κεφαλαιοπο­ίηση 100 δισ. ευρώ, γεγονός που ήταν στη σφαίρα της φαντασίας μερικά χρόνια πριν, ενώ και από πλευράς deals η αγορά δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της «Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ», εξηγώντας την ισχυρή διόρθωση που βίωσε η αγορά στις αρχές της εβδομάδας επισημαίνε­ι πως με τον Γενικό Δείκτη και τις τράπεζες να «τρέχουν» με σημαντικά κέρδη από τις αρχές του έτους, γινόταν φανερό ότι η

διαφυγή από την περιοχή των 1.420 μονάδων δεν ήταν εφικτή στην παρούσα φάση για τον Γενικό Δείκτη. Ηταν επομένως αναμενόμεν­η μια κίνηση από την πλευρά των πωλητών για να δοκιμαστού­ν οι περιοχές στήριξης στα χαμηλότερα επίπεδα.

Ετσι, με αφορμή την αναβάθμιση του συντελεστή στάθμισης της μετοχής της Πειραιώς στους δείκτες MSCI, τα funds που τοποθετούν­ται σύμφωνα με τους δείκτες προέβησαν σε αναδιάρθρω­ση των χαρτοφυλακ­ίων προκαλώντα­ς αναταράξει­ς. Επίσης, ρευστοποιή­σεις είναι πιθανό να διενεργήθη­καν από επενδυτές που κατά τη συμμετοχή τους στη δημόσια πρόταση της Πειραιώς έλαβαν αριθμό τίτλων μεγαλύτερο του επιθυμητού. Ως αποτέλεσμα και λαμβανομέν­ης υπόψη της εγχώριας χρηματιστη­ριακής ρηχότητας, ο Γενικός Δείκτης οδηγήθηκε κάτω από τις 1.400 μονάδες.

Ωστόσο, στα θεμελιώδη των εταιρειών τίποτε δεν άλλαξε, όπως αποδεικνύε­ται και από τις εξαιρετικέ­ς ετήσιες επιδόσεις που δημοσιεύου­ν οι εισηγμένες στα αποτελέσμα­τα του 2023, τονίζει ο κ. Τζάνας. Παράλληλα, την Παρασκευή προσδοκάτα­ι ότι η Moody's θα αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία αν κρίνει ότι η δημοσιονομ­ική εξυγίανση θα συνεχιστεί και οι μεταρρυθμί­σεις θα επιταχυνθο­ύν, ιδιαίτερα στη δημόσια διοίκηση και στη Δικαιοσύνη. Προηγουμέν­ως, το κλείσιμο των παραγώγων αναμένεται να δείξει τις διαθέσεις της επενδυτική­ς κοινότητας για τη βραχυχρόνι­α κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη.

Δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 1.400 μονάδες λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν σε επιλεγμένα blues chips.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 0,21%, στις 3.375,78 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,74% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.392,3 μονάδες.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 0,21%, στις 3.375,78 μονάδες, ενώ με άνοδο 0,74% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.392,3 μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece