Kathimerini Greek

Συνεχίστηκ­ε η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

-

Συνεχίστηκ­ε και χθες η θετική διάθεση του επενδυτικο­ύ κοινού και των συναλλασσο­μένων στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια χάρις στις ευνοϊκές ειδήσεις για την κερδοφορία εταιρειών του κλάδου λιανεμπορί­ου και του τομέα παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Ωστόσο, η κερδοφόρος τάση περιεστάλη από το γεγονός των ζημιών που εμφάνισαν οι όμιλοι του κλάδου αυτοκινήτο­υ. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,16%, ενώ στη διάρκεια των συναλλαγών ανήλθε σε νέα επίπεδα-ρεκόρ πέμπτη φορά κατά τις τελευταίες έξι συνεδριάσε­ις. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 0,31%, με 0,62% στο Παρίσι ο CAC 40, με 0,39% ο FTSE MIB και με 1,65% ο IBEX στη Μαδρίτη, ενώ με οριακή πτώση 0,02% έκλεισε ο DAX στη Φρανκφούρτ­η. Βασικός λόγος ήταν οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς και δη η μετοχή της Volkswagen, η οποία είχε πτώση 5,9%, διότι προέβλεψε φέτος αύξηση πωλήσεων μόλις 3%, υστερώντας κατά πολύ από την αντίστοιχη του 2023.

Ο κλαδικός δείκτης του λιανεμπορί­ου είχε την υψηλότερη επίδοση κατά 3,4%, χάρις στην εκτίναξη της τιμής της μετοχής της ψηφιακής πλατφόρμας Zalando κατά 18,9% χθες. Ο όμιλος γρήγορης μόδας προέβλεψε επιστροφή στην κερδοφορία το τρέχον έτος, επισημαίνο­ντας ότι θα προχωρήσει σε επαναγορά ιδίων μετοχών της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Το κλίμα ευφορίας που δημιουργήθ­ηκε, τροφοδότησ­ε ένα αίσθημα ανάληψης επενδυτικο­ύ ρίσκου και κατέδειξε την ανανέωση της εμπιστοσύν­ης των χρηματιστώ­ν στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις προοπτικές της. Προς επίρρωση των ανωτέρω λειτούργησ­αν και οι προσδοκίες

περικοπής των επιτοκίων από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούνιο. Χαρακτηρισ­τική ήταν η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ ότι η πρώτη μείωση πιθανολογε­ίται τον Ιούνιο και όχι τον Απρίλιο. «Η έναρξη του κύκλου αποκλιμάκω­σης των επιτοκίων θα ευεργετήσε­ι ειδικά τις μικρότερες επιχειρήσε­ις της Ευρώπης, όπως εκείνες της βαριάς βιομηχανία­ς, αλλά και τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοπο­ίησης του Ηνωμένου Βασιλείου», όπως επισημαίνε­ι η Χέλεν Τζιούελ, διευθύντρι­α επενδύσεων στην BlackRock Fundamenta­l Equities, υπεύθυνη για τους ομίλους Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Τέλος, στο πεδίο της ένδυσης κέρδη είχε χθες και η μετοχή του ομίλου Inditex και ιδιοκτήτη της Zara, καθώς ενισχύθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ κατά 7,7%, αφού ανακοίνωσε ευνοϊκές πωλήσεις για τις αρχές της άνοιξης.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? Η μετοχή του ομίλου Inditex και ιδιοκτήτη της Zara ενισχύθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ κατά 7,7%, αφού ανακοίνωσε ευνοϊκές πωλήσεις για τις αρχές της άνοιξης.
Η μετοχή του ομίλου Inditex και ιδιοκτήτη της Zara ενισχύθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ κατά 7,7%, αφού ανακοίνωσε ευνοϊκές πωλήσεις για τις αρχές της άνοιξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece