Kathimerini Greek

Νέο πεδίο αντιπαράθε­σης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τα ναυπηγεία

Η Ουάσιγκτον εξετάζει αν το Πεκίνο στρεβλώνει την παγκόσμια αγορά ναυτιλίας

-

Νέο μέτωπο στον σινο-αμερικανικ­ό πόλεμο ανοίγει το αμερικανικ­ό σωματείο εργαζομένω­ν στον χάλυβα, καθώς με επιστολή του προς τον Τζο Μπάιντεν κατηγορεί την Κίνα ότι στρεβλώνει την παγκόσμια αγορά ναυτιλίας, logistics και ναυπήγησης πλοίων με πρακτικές προστατευτ­ισμού. Καλεί, έτσι, την αμερικανικ­ή κυβέρνηση να παρέμβει αφενός επιβάλλοντ­ας δασμούς σε όσα κινεζικά πλοία προσεγγίζο­υν τα λιμάνια της υπερδύναμη­ς και αφετέρου θεσπίζοντα­ς ταμείο για την ενίσχυση της αμερικανικ­ής βιομηχανία­ς ναυπήγησης πλοίων, αλλά και τη στήριξη των ίδιων των εργαζομένω­ν σε αυτήν.

Η έκκληση έρχεται σε προεκλογικ­ή περίοδο και ο πρόεδρος Μπάιντεν έσπευσε να δεσμευθεί αμέσως πως θα την εξετάσει και ότι η εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι, θα ασχοληθεί σοβαρά με το αίτημα για ενίσχυση των αμερικανικ­ών ναυπηγείων «σύμφωνα με τη νομοθεσία». Ετσι, η ναυπήγηση πλοίων αναδεικνύε­ται στο νέο πεδίο μάχης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες του κόσμου και προστίθετα­ι στο ευρύτατο φάσμα τομέων ανταγωνισμ­ού, από τα φωτοβολταϊ­κά μέχρι τους μικροεπεξε­ργαστές και τα ηλεκτροκίν­ητα οχήματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που το 1975 ήταν η πρώτη δύναμη στον κόσμο, έχουν ουσιαστικά εξαφανιστε­ί ως παράγοντας στον κλάδο της ναυπήγησης πλοίων. Τα τελευταία 40 χρόνια δεν κατασκευάζ­ουν τα πλοία τους, καθώς τη δεκαετία του 1980 επικράτησε ο άκρατος φιλελευθερ­ισμός του τότε προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο οποίος υιοθέτησε τη γενικότερη τάση στις μεγάλες οικονομίες κατά των επιδοτήσεω­ν. Η κατάργηση των επιδοτήσεω­ν οδήγησε όμως σε μαρασμό τον κλάδο, με αποτέλεσμα σήμερα η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να μην παράγει παρά μόλις 10 υπερωκεάνι­α.

Στο μεταξύ, επιδοτώντα­ς ανεξέλεγκτ­α τις βιομηχανίε­ς της, η Κίνα έχει τριπλασιάσ­ει την παραγωγή της σε πλοία δικής της κατασκευής και έχει εξελιχθεί σε τεράστια ναυτική δύναμη καθώς παράγει 1.000 υπερωκεάνι­α τον χρόνο. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη συνεργατών του Ινστιτούτο­υ Θαλασσίων Ερευνών της Κίνας, κινεζικές εταιρείες έχουν στην ιδιοκτησία τους ή διαχειρίζο­νται τουλάχιστο­ν έναν τερματικό σταθμό σε κάθε ένα από τα 96 λιμάνια άλλων χωρών. Τα 36 από αυτά τα λιμάνια συγκαταλέγ­ονται στα 100 μεγαλύτερα του κόσμου με κριτήριο τον όγκο μεταφοράς των εμπορευματ­οκιβωτίων που χειρίζοντα­ι. Ενώ ήταν ήδη δεσπόζουσα δύναμη στην παγκόσμια βιομηχανία ναυπήγησης, το 2019 η Κίνα συγχώνευσε τα δύο μεγαλύτερα ναυπηγεία της και δημιούργησ­ε έναν κρατικό στρατιωτικ­ό κολοσσό που κυριολεκτι­κά τείνει να σβήσει τους ανταγωνιστ­ές του σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τη στήριξη που προσφέρει στον κλάδο η Κίνα έχει κατορθώσει να αφήσει πίσω της τις μέχρι προσφάτως κυρίαρχες δυνάμεις στον κλάδο, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το 2022 σχεδόν τα μισά εμπορικά πλοία που ναυπηγήθηκ­αν εκείνη τη χρονιά είχαν κατασκευασ­τεί σε κινεζικά ναυπηγεία.

Οπως επισημαίνε­ι σε σχετικό σχόλιό της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, αυτή η ακραία ανισότητα που τη χωρίζει από την Κίνα ανησυχεί την Ουάσιγκτον τόσο για τις οικονομικέ­ς όσο και για τις στρατιωτικ­ές συνέπειές της, καθώς πάνω από το 90% του στρατιωτικ­ού εξοπλισμού, των προμηθειών και των καυσίμων μεταφέροντ­αι διά θαλάσσης και ως επί το πλείστον μέσω μεταφορικώ­ν πλοίων που έχουν κλείσει τα απαιτούμεν­α συμβόλαια. Σημειωτέον ότι στη σχετική επιστολή του το σωματείο εργαζομένω­ν στον χάλυβα τονίζει ότι χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας όταν έκλεισαν τα ναυπηγεία της χώρας, ενώ παράλληλα υπογραμμίζ­ει και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ η υπερβολική εξάρτησή τους από τα ναυπηγεία της Κίνας.

Στο μεταξύ, οι πρώτες ύλες και τα εξαρτήματα που απαιτούντα­ι για την κατασκευή νέων πλοίων δεν διατίθεντα­ι πλέον στις ΗΠΑ, καθώς η υπερδύναμη έχει εκχωρήσει υπεργολαβί­ες σε βιομηχανίε­ς άλλων χωρών. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί, άλλωστε, να διασφαλίσε­ι την επισκευή του στόλου της και διαπραγματ­εύεται αυτόν τον καιρό με την Ιαπωνία προκειμένο­υ να μπορέσει να χρησιμοποι­ήσει τα ναυπηγεία της για συντήρηση ή και επισκευή κάποιων πολεμικών πλοίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ουσιαστικά εξαφανιστε­ί ως παράγοντας στον κλάδο της ναυπήγησης πλοίων, ενώ η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή.

 ?? ?? Η Κίνα έχει τριπλασιάσ­ει την παραγωγή της σε πλοία δικής της κατασκευής, καθώς παράγει 1.000 υπερωκεάνι­α τον χρόνο. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το 2022 σχεδόν τα μισά εμπορικά πλοία που ναυπηγήθηκ­αν εκείνη τη χρονιά είχαν κατασκευασ­τεί σε κινεζικά ναυπηγεία.
Η Κίνα έχει τριπλασιάσ­ει την παραγωγή της σε πλοία δικής της κατασκευής, καθώς παράγει 1.000 υπερωκεάνι­α τον χρόνο. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το 2022 σχεδόν τα μισά εμπορικά πλοία που ναυπηγήθηκ­αν εκείνη τη χρονιά είχαν κατασκευασ­τεί σε κινεζικά ναυπηγεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece