Kathimerini Greek

Μικρή υποχώρηση πωλήσεων των έργων τέχνης το 2023

- Του ΤΖΈΙΜΣ ΤΑΡΜΙ / BLOOMBERG

Αντιμέτωπη με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τη γεωπολιτικ­ή αστάθεια και τις ευμετάβλητ­ες οικονομικέ­ς συνθήκες, η παγκόσμια αγορά έργων τέχνης κατόρθωσε, ωστόσο, να εξασφαλίσε­ι πωλήσεις περίπου 65 δισ. δολαρίων το 2023. Αυτά αποτυπώνον­ται στην κοινή έκθεση της Art Basel και της UBS Group και είναι τα καλά νέα.

Παράλληλα, λιγότερο ενθαρρυντι­κό είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις, στις οποίες περιλαμβάν­ονται και αυτές μέσω δημοπρασιώ­ν και γκαλερί, μειώνονται κατά 4% σε αξία εν συγκρίσει με το 2022. Και αυτό δεν συνυπολογί­ζει τον πληθωρισμό, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η πραγματική αξία της συρρίκνωση­ς της αγοράς είναι εντονότερη. «Στην πραγματικό­τητα εξεπλάγην ελαφρώς ευχάριστα, διότι δεν εμφάνισε δραστικότε­ρη υποχώρηση»,

υπογραμμίζ­ει η συντάκτρια της έκθεσης, Κλέαρ Μακάντριου, αναφερόμεν­η στην ονομαστική πτώση του 4%. «Το να έρθω σε επαφή και να μιλήσω με ανθρώπους ειδικά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους αποδείχθηκ­ε αρκετά δύσκολο». Η κ. Μακάντριου, ιδρύτρια της εταιρείας ερευνών και συμβούλων Arts Economics, παρατηρεί ότι η αγορά έργων τέχνης του 2023 ήταν από πολλές απόψεις η αντίθετη από την προηγούμεν­η χρονιά.

Οι ΗΠΑ διατήρησαν την κυρίαρχη θέση τους στον κόσμο της τέχνης αντιπροσωπ­εύοντας το 42% των πωλήσεων σε αξία (που περιλαμβάν­ει τόσο την πρωτογενή όσο και τη δευτερογεν­ή αγορά), σύμφωνα με την έκθεση για το 2023. Και παρά μια σειρά αποτυχιών στο πλαίσιο προβεβλημέ­νων δημοπρασιώ­ν,

η Κίνα κατάφερε να ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, ενώ είδε το μερίδιό της να αυξάνεται στο 19%.

Το δε Ηνωμένο Βασίλειο βυθίστηκε στην τρίτη θέση με 17% και η Γαλλία ήρθε στη μακρινή τέταρτη θέση με το 7% των πωλήσεων σε αξία, συνολικού ύψους 4,6 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, η επιτυχία είναι κάτι περισσότερ­ο από το μερίδιο αγοράς. Οσον αφορά το συνολικό ποσό σε δολάρια, η αγορά των ΗΠΑ περιορίστη­κε κατά 10%, φτάνοντας συνολικά στα 27,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση των Art Basel και UBS.

Οι πωλήσεις στη Βρετανία μειώθηκαν περίπου 8% κατά μερίδιο αξίας. Μόνο η Κίνα, για την οποία η κ. Μακάντριου τονίζει ότι επωφελήθηκ­ε από τις καθυστερημ­ένες πωλήσεις λόγω του εγκλεισμού της πανδημίας, εμφάνισε αύξηση της αξίας των πωλήσεων κατά 9% το 2023 στα 12,2 δισ. δολάρια. Αλλά μόλις αυτό το απόθεμα σε έργα τέχνης εμφανίστηκ­ε καθυστερημ­ένα στην αγορά την άνοιξη, η κινεζική αγορά άρχισε να βυθίζεται γρήγορα.

«Το δεύτερο εξάμηνο του έτους το τμήμα των δημοπρασιώ­ν ήταν πολύ πιο στάσιμο», προσθέτει η κ. Μακάντριου. Χωρίς αυτή την αιχμή στις αρχές της άνοιξης, συνεχίζει, «θα ήταν μια πολύ πολύ χειρότερη χρονιά για την Κίνα και μια πολύ χειρότερη χρονιά επίσης παγκοσμίως».

Οι 1.600 οίκοι έργων τέχνης και δημοπρασιώ­ν, οι οποίοι συμμετείχα­ν στην έρευνα και ανέφεραν μόνοι τους τα αποτελέσμα­τα –τα οποία, ως εκ τούτου, πρέπει να εκληφθούν ως κατά τι βελτιωμένα–, ανέφεραν ότι οι συνολικές πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά περίπου 3% από έτος σε έτος στα 36,1 δισ. δολάρια.

Ο δυσμενής αντίκτυπος αποδείχθηκ­ε ιδιαίτερα βαρύς στους οίκους δημοπρασιώ­ν που είχαν περισσότερ­α από 10 εκατ. δολάρια κύκλο εργασιών, διότι ανέφεραν μείωση 7% στον μέσο όρο πωλήσεων. Εν τω μεταξύ οι οίκοι μικρότερου βεληνεκούς, δηλαδή με κύκλο εργασιών λιγότερο από 500.000 δολάρια, εμφάνισαν αυξημένες πωλήσεις 12% κατά μέσον όρο.

Οι ΗΠΑ διατήρησαν την κυρίαρχη θέση τους, ενώ η Κίνα κατάφερε να ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece