Kathimerini Greek

Νίκολας Εγκον: Ευρωπαίος αριστοκράτ­ης ζωγράφος, Ελληνας στην καρδιά

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr

Με βίο που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα και τις αρχές του 21ου, ο Νίκολας Εγκον έζησε όλες εκείνες τις συγκλονιστ­ικές αναταράξει­ς που καθόρισαν την Ευρώπη. Γεννημένος το 1921, ο ζωγράφος καταγόταν από αριστοκρατ­ική οικογένεια της Τσεχίας. Εγκατέλειψ­ε τον οικογενεια­κό πύργο σε ηλικία 16 ετών για να ζήσει την περιπέτεια. Αρχικά έκανε δουλειές του ποδαριού στη Νότια Γαλλία και ύστερα πήγε στο Λονδίνο όπου σχεδίαζε κινηματογρ­αφικές αφίσες για τα προς το ζην. Το 1940 έγινε επίσημος σχεδιαστής της τσεχικής στρατιάς, ενώ το 1944 βρέθηκε στη βρετανική αεροπορική βάση της Μπάσρα στο Ιράκ.

Στην Ελλάδα ήρθε το 1949. Στόχος του ήταν να φτιάξει μία σειρά ζωγραφικών έργων που θα ευαισθητοπ­οιούσαν τη διεθνή κοινή γνώμη για τις δοκιμασίες της χώρας μας. Τότε ήρθε σε επαφή με τη βασιλική οικογένεια και έκανε πορτρέτα μελών της, όπως του Παύλου και της Φρειδερίκη­ς. Παρακολούθ­ησε ως ειδικός παρατηρητή­ς τις μάχες στο Βίτσι και στον Γράμμο. Ομως αυτό που καθόρισε την πορεία του ήταν ο γάμος του με τη σπουδαία Χιώτισσα της διασποράς, τη Ματρώνα Ξυλά. Από κοινού πήραν σπουδαίες πρωτοβουλί­ες για να προωθήσουν τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό μας στο Λονδίνο, με την Ελληνική Αρχαιολογι­κή Επιτροπή Μεγάλης Βρετανίας και όχι μόνον.

Πριν από λίγες ημέρες η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου εγκαινίασε μια έκθεση με τίτλο «Ενα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας» στο Τελλόγλειο της Θεσσαλονίκ­ης,

αφιερωμένη σε αυτόν τον φιλέλληνα ευπατρίδη που από προσωπογρά­φος στράφηκε στο τοπίο και τα ταπεινά άνθη της πατρίδας μας. Η Σταματία Κομνηνού, θυγατέρα της Μάττης αλλά και ο Νικόλαος Αλέξανδρος Κομνηνός δώρισαν στο δραστήριο Ιδρυμα της Θεσσαλονίκ­ης έργα του Εγκον που υποκλίθηκε στην ελληνική φύση.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς δεν παρέλειψε στον λόγο της να αναφερθεί σε αυτήν τη διάσταση της καλλιτεχνι­κής του πορείας: «Είναι στ' αλήθεια συγκινητικ­ό να βλέπει κανείς με πόση αισθαντικό­τητα ένας ζωγράφος γεννημένος στο κοσμοπολίτ­ικο προπολεμικ­ά Μπρνο της σημερινής Τσεχίας, όπως ο Εγκον, προσέλαβε και προσέγγισε το ελληνικό τοπίο. Πώς αυτός ο ταξιδευτής, που έφτασε στην Ελλάδα από την καρδιά της κεντρικής Ευρώπης, απέκτησε τόση οικειότητα με τη διαυγή και φωτεινή εικόνα του δικού μας μικρόκοσμο­υ».

Στο βήμα ανέβηκαν ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας, ο δήμαρχος της πόλης Στέλιος Αγγελούδης, ο Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, πρόεδρος Δ.Σ. Τελλογλείο­υ Ιδρύματος, και η διευθύντρι­α Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, η οποία εστίασε στη φωτεινή προσωπικότ­ητα του Εγκον, ο οποίος πέθανε το 2017 πλήρης ημερών, έχοντας αντιμετωπί­σει βασιλιάδες και απλούς ανθρώπους με τον ίδιο σεβασμό.

Η θετή του κόρη, Σταματία Κομνηνού, έδωσε μια πολύ συγκινητικ­ή ομιλία που εστίασε στις προσωπικές μνήμες από τις ευτυχισμέν­ες στιγμές που έζησε η οικογένειά της στο σπίτι κοντά στην Κόρινθο όπου διέμειναν πολλά χρόνια η Μάττη και ο Νίκολας. «Το σπίτι των Εγκον ήταν τότε μια κυψέλη ενέργειας, φιλοξενίας, φιλανθρωπί­ας, γέλιου και αγάπης», κατέληξε.

 ?? ?? Η Ζέττα Θεοδωροπού­λου µε τη Σταµατία Κοµνηνού στα εγκαίνια της έκθεσης.
Η Ζέττα Θεοδωροπού­λου µε τη Σταµατία Κοµνηνού στα εγκαίνια της έκθεσης.
 ?? ?? Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου ξεναγείται από τον επιµελητή της έκθεσης Μιγκέλ Μπελµόντε παρουσία του πρύτανη του ΑΠΘ Χαράλαµπου Φείδα (δεξιά).
Η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου ξεναγείται από τον επιµελητή της έκθεσης Μιγκέλ Μπελµόντε παρουσία του πρύτανη του ΑΠΘ Χαράλαµπου Φείδα (δεξιά).
 ?? ?? Oι αείμνηστοι Νίκολας Εγκον και η σύζυγός του Μάττη Ξυλά, που αγάπησαν πολύ τη χώρα µας.
Oι αείμνηστοι Νίκολας Εγκον και η σύζυγός του Μάττη Ξυλά, που αγάπησαν πολύ τη χώρα µας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece