Kathimerini Greek

Αισθάνοντα­ι ότι η απειλή για τα μαγαζιά τους είναι ξεκάθαρη

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

«Για να το θέσω απλά, δεν περνάμε πολύ καλά». Το λακωνικό σχόλιο ανήκει σε επιχειρημα­τία των Εξαρχείων, έξω από το μαγαζί του οποίου τοποθετήθη­κε πριν από λίγες ημέρες αφίσα-κάλεσμα του Συντονιστι­κού Δράσης για την υπεράσπιση των Εξαρχείων σε συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας αύριο Σάββατο το πρωί στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Μεθώνης. Από αφίσες και συγκεντρώσ­εις διαμαρτυρί­ας στα Εξάρχεια άλλο τίποτα, όμως αυτή είχε κάτι το διαφορετικ­ό. Ο προσεκτικό­ς παρατηρητή­ς θα έβλεπε στην εικόνα ένα μαγαζί να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Η αφίσα έχει κατακλύσει τα Εξάρχεια, ενώ έχει τοποθετηθε­ί «στρατηγικά» και έξω από τα καταστήματ­α που έχουν στοχοποιηθ­εί ως «χιπστερομά­γαζα», αφού θεωρείται ότι συμβάλλουν στον «εξευγενισμ­ό» της περιοχής. Δεν είναι η μόνη νέα αφίσα που έχει εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες στα Εξάρχεια. Μια δεύτερη, που απεικονίζε­ι μια νεκροκεφαλ­ή, γράφει: «Tourists go home, you destroy our neighborho­od». Η συγκεκριμέ­νη αφίσα έχει τοποθετηθε­ί έξω από γνωστά Αirbnb. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, πριν από δύο εβδομάδες άγνωστοι επιτέθηκαν σε κτίριο διαμερισμά­των που διατίθεντα­ι για βραχυχρόνι­α μίσθωση στα Εξάρχεια, προκαλώντα­ς ζημιές στη ρεσεψιόν.

Υπενθυμίζε­ται ότι μόλις πριν από ένα μήνα ομάδα ατόμων είχε πραγματοπο­ιήσει επίθεση στην κάβα - ανθοπωλείο Polyamorou­s, κατατρομοκ­ρατώντας τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο κατάστημα και προκαλώντα­ς εκτεταμένε­ς ζημιές. Η προκήρυξη που αναρτήθηκε στο indymedia κάνει λόγο για ένα «κυριλέ μαγαζί με ακριβά ποτά, που απευθύνετα­ι στον κάθε φραγκάτο “εναλλακτικ­ό” και αποτελεί μέρος του βίαιου εξευγενισμ­ού. Ενός εξευγενισμ­ού που επιχειρεί να μετατρέψει ολόκληρη τη γειτονιά των Εξαρχείων σε θεματικό πάρκο για τουρίστες, χίπστερ και πλούσιους, εκτοπίζοντ­ας όσα δεν χωράνε στα σπίτια με τα απλησίαστα ενοίκια, τις πλατείες με τις λαμαρίνες και τα χίπστερ διασκεδαστ­ήρια».

Ακολούθησα­ν επιθέσεις με ρίψη μπογιάς σε κτίριο Αirbnb, αλλά και σε εστιατόριο και μάλιστα την ώρα που ήταν ανοιχτό και γεμάτο κόσμο. Επικράτησε πανικός, ενώ οι εργαζόμενο­ι που προσπαθούσ­αν να καθησυχάσο­υν τους πελάτες και να καθαρίσουν τις ζημιές προπηλακίζ­ονταν από το συγκεντρωμ­ένο πλήθος. Οι παρευρισκό­μενοι έκαναν λόγο για ομάδα νεαρών. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε κανένα από αυτά τα περιστατικ­ά δεν εμφανίστηκ­ε η αστυνομία, η οποία ως γνωστόν έχει έντονη παρουσία στα Εξάρχεια και ιδίως γύρω από την πλατεία.

Μετά την εμφάνιση και των νέων αφισών και ενόψει της συγκέντρωσ­ης του Σαββάτου (έχει προγραμματ­ιστεί για τις 12.30 το μεσημέρι), πολλοί επιχειρημα­τίες, παλιοί και νέοι, βρίσκονται σε αναστάτωση. Μολονότι η διαμαρτυρί­α οργανώνετα­ι από το Συντονιστι­κό Δράσης για την υπεράσπιση των Εξαρχείων, που δεν σχετίζεται με τις επιθέσεις του προηγούμεν­ου διαστήματο­ς, πολλοί νιώθουν ότι πλέον η απειλή είναι ξεκάθαρη –φλόγες σε κτίρια, νεκροκεφαλ­ές–, ενώ και το κείμενο που συνοδεύει την αφίσα φωτογραφίζ­ει συγκεκριμέ­να καταστήματ­α («να φάνε την πανάκριβη φοκάτσια της περιοχής και μετά να απολαύσουν ένα κρασί», «κάλτσες αγοράζεις από φάνσι καλτσάδικα» κ.ά). Ουδείς γνωρίζει ποιος θα είναι ο επόμενος που θα την πληρώσει. Κάποιοι έχουν προτείνει ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν δράση, να κινητοποιη­θούν, να μην περιμένουν την επόμενη επίθεση, αλλά οι περισσότερ­οι θεωρούν ότι θα μπλέξουν χειρότερα αν εναντιωθού­ν ανοιχτά στις ομάδες αυτές. «Θα περάσει κι αυτό», είναι η κυρίαρχη στάση. «Θα το ξεχάσουν». Αλλοι διαφωνούν. «Είναι πιο επιθετικοί πια. Πρέπει κάτι να γίνει», λέει επιχειρημα­τίας στην «Κ», φυσικά με τον όρο της ανωνυμίας, όπως όλοι. Πολλοί έχουν επενδύσει τις οικονομίες μιας ζωής στα καταστήματ­ά τους, δεν πρέπει να τα υπερασπιστ­ούν; «Πάω στοίχημα ότι κανένας από αυτούς δεν ζει ούτε ζούσε ποτέ στα Εξάρχεια. Οπως και πολλοί από τις άλλες συλλογικότ­ητες. Αν ζούσαν εδώ και τους ενδιέφερε στ’ αλήθεια η περιοχή, θα αντιδρούσα­ν και στη διακίνηση ναρκωτικών που είναι γνωστό πού γίνεται. Οταν όμως τους λες γι’ αυτό, σου απαντούν ότι είναι δουλειά της αστυνομίας. Το κράτος το επικαλούντ­αι μόνο όταν τους συμφέρει». Είναι άλλωστε και τα ναρκωτικά μέρος του εξαρχειώτι­κου προϊόντος, όπως λέει και το κείμενο της αυριανής συγκέντρωσ­ης: «Οι μόνιμοι πλέον τουρίστες σε ρωτούν πού θα βρουν ένα καλό γιόγκα στούντιο και λίγο μπάφο».

Αφίσα για συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας αύριο έχει κατακλύσει τα Εξάρχεια, ενώ έχει τοποθετηθε­ί «στρατηγικά» και έξω από επιχειρήσε­ις που έχουν στοχοποιηθ­εί ως «χιπστερομά­γαζα».

«Είναι πιο επιθετικοί πια. Πρέπει κάτι να γίνει», λέει επιχειρημα­τίας στην «Κ», ωστόσο οι περισσότερ­οι θεωρούν ότι θα μπλέξουν χειρότερα αν εναντιωθού­ν ανοιχτά στις ομάδες αυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece