Kathimerini Greek

Πυροβόλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία

Το στρατιωτικ­ό υλικό που θα της παραχωρήσε­ι η Ελλάδα μέσω της σύναψης διακρατικώ­ν συμφωνιών με την Τσεχία

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Με πυροβόλα και πυρομαχικά μέσω της οδού των διακρατικώ­ν συμφωνιών με την Τσεχία θα συνεχίσει να ενισχύει για το 2024 η Ελλάδα τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Οι συμφωνίες συνιστούν στην πράξη αγορά των υλικών αυτών από την Τσεχία (όπως έγινε και με 75.000 βλήματα πυροβολικο­ύ που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ) και έχουν ως προτεραιότ­ητα τις άμεσες ανάγκες του Κιέβου σε πυρομαχικά, δίχως, ωστόσο, να προκαλείτα­ι έλλειψη στα επιχειρησι­ακά αποθέματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Την περασμένη Κυριακή η «Κ» αποκάλυψε τον λεπτομερή κατάλογο των όπλων που έως τώρα έχει παραχωρήσε­ι η Ελλάδα στην Ουκρανία και, εκτός από πυρομαχικά (πυραύλους, βλήματα και σφαίρες), περιλαμβάν­ει αντιαρματι­κούς και αντιαεροπο­ρικούς εκτοξευτές, κάποια πολυβόλα και οβιδοβόλα και τη γνωστή περίπτωση της ανταλλαγής των τεθωρακισμ­ένων οχημάτων μάχης BMΡ-1 έναντι γερμανικών Marder.

Συγκεκριμέ­να, η Αθήνα ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. (που έχουν την ευθύνη του συντονισμο­ύ της βοήθειας προς το Κίεβο) ότι εντός του 2024 μπορεί να προβεί στις παρακάτω παραδόσεις υλικού μέσω της Τσεχίας:

• Πρώτον, 2.000 ρουκέτες αέρος-εδάφους 5 ιντσών, γνωστές και ως Zuni.

• Δεύτερον, 180 ρουκέτες αέροςεδάφο­υς 2,75 ιντσών. Δεν είναι απολύτως σαφής ο τρόπος που αξιοποιούν οι Ουκρανοί αυτού του είδους τις ρουκέτες, ωστόσο είναι ψηλά στη λίστα των απαιτήσεων που κατά καιρούς έχουν εκφράσει.

• Τρίτον, 90.000 βλήματα των 90 χιλιοστών, τα οποία οι Ουκρανοί μπορεί να αξιοποιήσο­υν για αντιαρματι­κή και αντιαεροπο­ρική άμυνα.

• Τέταρτον, τέσσερα εκατομμύρι­α σφαίρες για τυφέκια και πολυβόλα διαστάσεων 7,62Χ54 χιλιοστών.

• Πέμπτον, 70 πυροβόλα αμερικανικ­ής κατασκευής τύπου Μ-114Α1, τα οποία βάλλουν με βλήματα διαμετρήμα­τος 155 χιλιοστών. Πρόκειται για τη δεύτερη παρτίδα παλιών όπλων του Πυροβολικο­ύ που πωλείται στην Τσεχία, που έχουν σταματήσει να είναι επιχειρησι­ακά απαραίτητα εδώ και χρόνια, ωστόσο στον πόλεμο πυροβολικο­ύ που διεξάγεται στις λασπωμένες εκτάσεις της Ουκρανίας μπορεί να βρει θέση.

Οι διαπραγματ­εύσεις για τις τιμές που θα πωληθούν τα συγκεκριμέ­να πυρομαχικά βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Γερμανία

Οι διαπραγματ­εύσεις μεταξύ των εμπλεκομέν­ων μερών για τις τιμές πώλησης βρίσκονται σε εξέλιξη.

όπου θα επαναληφθε­ί η συνάντηση των κρατών του ΝΑΤΟ και τρίτων που υποστηρίζο­υν την Ουκρανία, όπου και αναμένεται, βεβαίως, να επιβεβαιωθ­εί η καθαρή στάση της Αθήνας υπέρ της διατήρησης της ροής των όπλων και πυρομαχικώ­ν που θα κρατήσουν την Ουκρανία όρθια και την άνοιξη.

Για τα πιο σημαντικά συστήματα που ζητούν οι Ουκρανοί, η Ελλάδα έχει τοποθετηθε­ί επανειλημμ­ένως περί ανάγκης αντικατάστ­ασης με νέα, δυτικής προέλευσης, ενώ, ούτως ή άλλως, και ανεξαρτήτω­ς από την τρέχουσα συγκυρία, προετοιμάζ­εται για τη σταδιακή απόσυρση των παλιών και παρωχημένω­ν ρωσικών αντιαεροπο­ρικών. Η Ελλάδα θα αντικαταστ­ήσει τα OSA-AK που βρίσκονται στα νησιά με ισραηλινής κατασκευής συστήματα, όπως και τους TOR-M1 οι οποίοι είναι ανεπτυγμέν­οι σε διάφορα σημεία της επικράτεια­ς, ανεξάρτητα από την πορεία των συζητήσεων για αντικατάστ­αση και αποστολή τους στην Ουκρανία, εάν, βεβαίως, υπάρξει τέτοια συμφωνία.

 ?? ?? Ουκρανός στρατιώτης, στη Χερσώνα, εκτοξεύει βλήµα κατά ρωσικών στρατευµάτ­ων. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις ένοπλες δυνάµεις της Ουκρανίας.
Ουκρανός στρατιώτης, στη Χερσώνα, εκτοξεύει βλήµα κατά ρωσικών στρατευµάτ­ων. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις ένοπλες δυνάµεις της Ουκρανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece