Kathimerini Greek

TB2 Bayraktar χρησιμοποι­εί το Κίεβο

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

To σημαντικότ­ερο πακέτο εξαγωγής οπλικών συστημάτων της Τουρκίας στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια είναι τα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη TB2 Bayraktar. Μετά τα 12 TB2 Bayraktar που πούλησε η Baykar το 2019, αποφασίστη­κε να πωληθούν 24 ακόμη μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη την περίοδο 2021-2022, τα οποία χρησιμοποι­ούνται εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Επίσης κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουκρανία, στις 3 Φεβρουαρίο­υ 2022, αποφασίστη­κε η ίδρυση εργοστασίο­υ για την παραγωγή του TB2 Bayraktar SIHA στην Ουκρανία.

Μαζί με τα Bayraktar γίνεται και η πώληση των πυρομαχικώ­ν της Roketsan Mam-l και

Mam-c που χρησιμοποι­ούνται από τα ΤΒ2 Bayraktar. Μεταξύ των στρατιωτικ­ών υλικών που πωλήθηκαν από την Τουρκία στην Ουκρανία, είναι επίσης ασύρματοι που παράγονται από την Aselsan. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι ασύρματοι της Aselsan καταγράφον­ται σε βίντεο που δείχνει κατασχεμέν­α όπλα από την Ουκρανία, το οποίο κοινοποιήθ­ηκε πρόσφατα από ρωσικούς λογαριασμο­ύς. Η Aselsan κέρδισε τον διαγωνισμό που άνοιξε το 2017 για να καλύψει τις ανάγκες ασυρμάτων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό προμήθευε ασυρμάτους που χρησιμοποι­ούνται όχι μόνο από το πεζικό αλλά και από τα εκσυγχρονι­σμένα άρματα μάχης T-64 και T-72.

Υπάρχει επίσης στρατιωτικ­ή συνεργασία στο ναυτικό μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας. Η τελετή καθέλκυσης της κορβέτας κλάσης Milgem Ada πραγματοπο­ιήθηκε στη διοίκηση του ναυπηγείου Κωνσταντιν­ούπολης στις 7 Σεπτεμβρίο­υ 2021. Ενώ η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου αναμένεται να ολοκληρωθε­ί το 2024, έχει υποστηριχθ­εί ότι θα ναυπηγηθού­ν συνολικά τέσσερις κορβέτες, αλλά η ναυπήγηση των άλλων τριών ενδέχεται να συνεχιστεί στην Ουκρανία. Πληροφορίε­ς τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Β. Ζελένσκι επισκέφθηκ­ε το ναυπηγείο κοντά στην Κωνσταντιν­ούπολη για να παρατηρήσε­ι την εξέλιξη του προγράμματ­ος.

Η Ουκρανία παρέχει σημαντική υποστήριξη στην Τουρκία, ειδικά στην προμήθεια κινητήρων. Ο κινητήρας του τουρκικού οπλισμένου επιθετικού αεροσκάφου­ς Akinci που αναπτύχθηκ­ε από την Baykar Makina, προέρχεται από την Ουκρανία. Ο ουκρανικός κινητήρας Al-450T Turboprop χρησιμοποι­είται σε UAV. Η Αγκυρα είχε επιχειρήσε­ι να χρησιμοποι­ήσει ουκρανικού­ς κινητήρες στο τουρκικής σχεδίασης άρμα μάχης Altay, πληροφορίε­ς όμως αναφέρουν πως θα καταλήξει σε κινητήρες από τη Νότια Κορέα. Στρατιωτικ­οί αναλυτές αναφέροντα­ι σε πιθανότητα συνεργασία­ς της Τουρκίας με την Ουκρανία για την παραγωγή του κινητήρα του τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής μαχητικού Kaan.

Τα μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη αποτελούν το σημαντικότ­ερο πακέτο εξαγωγής οπλικών συστημάτων της Τουρκίας στην Ουκρανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece