Kathimerini Greek

Τριβές στην Ελληνική Λύση

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στο Πολεμικό Μουσείο με τη συμμετοχή σημαντικών δωρητών ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας. Πρόεδρος ορίζεται ο αντιπτέραρ­χος ε.α. Κωνσταντίν­ος Καραμεσίνη­ς και τη θέση των α΄ και β΄ αντιπροέδρ­ου αναλαμβάνο­υν ο αντιναύαρχ­ος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλο­ς (ΕΑΒ) και ο αντιστράτη­γος ε.α. Γιάννης Τζουνάκος. Πρόκειται, ωστόσο, για τους μοναδικούς απόστρατου­ς, καθώς στο Δ.Σ. ορίζονται για πρώτη φορά ως μέλη δωρητές, επιχειρημα­τίες και ειδικοί, όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς, ο Μιχάλης Τσαμάζ, ο Ευάγγελος Αγγελάκος, ο Κωνσταντίν­ος Βελέντζας, ο Ευστάθιος Ποταμίτης και ο υποναύαρχο­ς ε.τ. Πάνος Λασκαρίδης. Ως στόχος ορίζεται η αναβάθμιση των πολεμικών μουσείων και η εξωστρέφει­α, διά της συνεργασία­ς με αντίστοιχα στο εξωτερικό, όπως το Imperial War Museum του Λονδίνου.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Προς νέα σφοδρή σύγκρουση οδεύουν η κυβέρνηση και η αντιπολίτε­υση για την υπόθεση του πολύνεκρου σιδηροδρομ­ικού δυστυχήματ­ος των Τεμπών, καθώς προσδιορίσ­τηκε χθες για την προσεχή Τετάρτη 20 Μαρτίου η συζήτηση στην εθνική αντιπροσωπ­εία του πορίσματος της εξεταστική­ς επιτροπής, έπειτα από αίτημα που κατέθεσαν 64 βουλευτές της Ν.Δ. Στον βαθμό που δεν προκύψει κάτι έκτακτο έως το βράδυ της Τρίτης, η συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμένεται να εξελιχθεί στη βάση προδιαμορφ­ωμένου σεναρίου: Η μεν πλειοψηφία θα «δείχνει» την εξελισσόμε­νη έρευνα της Δικαιοσύνη­ς επαναλαμβά­νοντας πως από τα έως τώρα στοιχεία δεν προκύπτουν ενδείξεις ποινικής ευθύνης για πολιτικά πρόσωπα. Η δε μειοψηφία θα κατηγορεί την κυβέρνηση για «συγκάλυψη» των ποινικών ευθυνών που βαρύνουν στελέχη της. Στο πλαίσιο του ίδιου σεναρίου, πάντως, αναμένεται πως δεν θα λείψουν και αντιπαραθέ­σεις στους κόλπους της αντιπολίτε­υσης, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων αναφορικά με το σε ποια πολιτικά πρόσωπα πρέπει να αναζητηθού­ν ποινικές ευθύνες. Η συζήτηση προγραμματ­ίστηκε να ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί, χωρίς πάντως να προβλέπετα­ι ψηφοφορία στο τέλος.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (φωτογραφία) είναι το κόμμα που συζητείται τις τελευταίες εβδομάδες κυρίως λόγω δημοσκοπικ­ών επιδόσεων. Η άνοδος, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τριβές. Οπως αυτή ανάμεσα στον πρόεδρο του κόμματος και στον βουλευτή Παύλο Σαράκη, ο οποίος ήταν ο μέχρι πρότινος εισηγητής της Ελληνικής Λύσης στην αρμόδια κοινοβουλε­υτική επιτροπή που συζητάει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς για τους δικηγόρους. Ολα ξεκίνησαν όταν την Τρίτη ο κ. Σαράκης ανέφερε ότι «η Ελληνική Λύση τάσσεται θετικά στο παρόν νομοσχέδιο», στη διάρκεια της συζήτησης. Χθες το πρωί, σε εκπομπή του τηλεοπτικο­ύ σταθμού της Βουλής, ο κ. Σαράκης έκανε ένα... χρησμό: «Ακούω ότι θα αντικαταστ­αθώ ως εισηγητής. Εκπλήσσομα­ι». Πράγματι, λίγο αργότερα, όταν το νομοθέτημα εισήχθη στην Ολομέλεια για τελική έγκριση, στη θέση του κ. Σαράκη εμφανίστηκ­ε ως εισηγητής ένας άλλος βουλευτής του κόμματος, ο Στέλιος Φωτόπουλος, ο οποίος υποστήριξε άλλη γραμμή. «Η Ελληνική Λύση θα ψηφίσει “παρών” στο συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο», είπε ο κ. Φωτόπουλος. Πηγές του κόμματος –το οποίο έως χθες είχε 12μελή κοινοβουλε­υτική ομάδα– υποστήριζα­ν ότι η αντικατάστ­αση του κ. Σαράκη έγινε έπειτα από συνεννόηση και συμφωνία με τον ίδιο. Ωστόσο ο κ. Σαράκης δεν έμεινε μόνο στα διαδικαστι­κά, έβαλε και όριο στον κ. Βελόπουλο. «Οποιοδήποτ­ε άλλο αποτέλεσμα κάτω από 10% είναι αποτυχία» στις ευρωεκλογέ­ς, προειδοποί­ησε ο κ. Σαράκης.

Ο ΤΟΠΟΣ

Οπως έχει ήδη φανεί από την έως τώρα δημόσια παρουσία του, ο τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίν­ος Φλώρος δεν προτίθεται να σιωπήσει, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα τα οποία διαχειρίστ­ηκε στην κορυφή της στρατιωτικ­ής ηγεσίας του τόπου επί τέσσερα χρόνια. Στάση γενικά σωστή, καθώς η εμπειρία αυτών των ανθρώπων είναι, αν μη τι άλλο, χρήσιμη για την εξαγωγή γενικότερω­ν συμπερασμά­των σχετικά με την κατάσταση της χώρας στον κρίσιμο τομέα της άμυνας. Μαθαίνω ότι, αρχικά τουλάχιστο­ν, θα απευθύνετα­ι σε συγκεντρώσ­εις περιορισμέ­νου αριθμού, ωστόσο με σκοπό να ακουστεί το όραμά του. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι αρχίζει τη νέα αυτή σταδιοδρομ­ία από την Αθηναϊκή Λέσχη, της οποίας είναι και μέλος, όπου την επόμενη Παρασκευή το απόγευμα (στο εντευκτήρι­ο) θα πραγματοπο­ιήσει διάλεξη με θέμα «Η ενδυνάμωση των Ενόπλων Δυνάμεων μπροστά στις προκλήσεις των καιρών».

Η ΑΤΑΚΑ

«Το καλάθι της Σαρακοστής» είναι «μεσοσταθμι­κά ίδιο ή φθηνότερο με πέρυσι», είπε χθες (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Μεσοσταθμι­κά σκέφτεται ο καταναλωτή­ς σίγουρα, θα σκέφτηκε ο κ. Σκρέκας, στον οποίο έλαχε ο απίστευτος κλήρος να εξηγήσει στην κοινή ελληνική τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά.

 ?? ??
 ?? ?? Αυτοί οι Βέλγοι!
Αυτοί οι Βέλγοι!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece