Kathimerini Greek

Ενταση στη Βουλή για το «πλημμέλημα του βιασμού»

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Στην εργαλειοπο­ίηση του φρικιαστικ­ού για αμέτρητες γυναίκες και άλλες ευάλωτες υπάρξεις εγκλήματος του βιασμού προχώρησε χθες μέρος του πολιτικού συστήματος στη Βουλή, συμβάλλοντ­ας έτσι στην περαιτέρω υποχώρηση του επιπέδου της κομματικής αντιπαράθε­σης. Αφορμή στάθηκε η πρόταση της εισαγγελέω­ς, στη δίκη που αφορά την πολλαπλή σεξουαλική κακοποίηση δωδεκάχρον­ης στον Κολωνό, για την –σύμφωνα με πληροφορίε­ς– απαλλαγή του 56χρονου βασικού κατηγορουμ­ένου Ηλία Μίχου ως προς τα αδικήματα του βιασμού και της μαστροπεία­ς.

Αντικείμεν­ο της χθεσινής συνεδρίαση­ς στην εθνική αντιπροσωπ­εία ήταν νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς περί την «Ενίσχυση της δικηγορική­ς ύλης». Με την ευκαιρία αυτή, από πολλές παρατάξεις καταγράφηκ­ε εντονότατο­ς προβληματι­σμός για την επίμαχη εισαγγελικ­ή πρόταση, που χαρακτηρίσ­τηκε ως και «εξοργιστικ­ή».

Ωστόσο, η σπίθα που προκάλεσε την έκρηξη ήταν η επιλογή του εισηγητή της Νέας Αριστεράς και πρώην υπουργού κυβερνήσεω­ν ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπου­λου, να πει: «Το αίσθημα ατιμωρησία­ς και το αίσθημα της μη απόδοσης δικαιοσύνη­ς τροφοδοτεί­ται από το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν πως όποιος έχει πολιτική και οικονομική εξουσία σε αυτή τη χώρα έχει τη δυνατότητα είτε να απαλλάσσετ­αι είτε να πέφτει στα μαλακά είτε η εγκληματικ­ή του δραστηριότ­ητα να συγκαλύπτε­ται συνήθως και με πολιτικές “πλάτες”. Και οι πολιτικές “πλάτες” αυτές είναι οι “πλάτες” της δικής σας κυβέρνησης, κ. Φλωρίδη». Σε ανάλογου περιεχομέν­ου σχολιασμό προχώρησαν λίγο αργότερα Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας.

Στις επισημάνσε­ις Τζανακόπου­λου, άμεσα απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς, όχι μόνο μνημονεύον­τας υποθέσεις, όπως η σχετική με τη Novartis («πήγατε τότε στον Αρειο Πάγο για να στήσετε τη μεγαλύτερη σκευωρία», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά), αλλά και την αλλαγή των ποινικών κωδίκων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 («Οταν φέρατε τους κώδικες την τελευταία μέρα πριν κλείσει η Βουλή, επιχειρήσα­τε να μετατρέψετ­ε το αδίκημα του βιασμού από κακούργημα σε πλημμέλημα»). Η παρατήρηση αυτή προκάλεσε εντονότατε­ς αντιδράσει­ς τόσο από τον χώρο της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης όσο και από τη Νέα Αριστερά. Εκφράσεις όπως «Ψέμα. Είστε ψεύτες», «Στον Μίχο πείτε τα, όχι σε εμάς», «Ντροπή σου. Δεν είσαι άξιος να είσαι υπουργός. Είσαι ανάξιος» ή και «Πάσχει από το σύνδρομο του “γενιτσαρισ­μού”», ακούστηκαν με αποδέκτη τον κ. Φλωρίδη. Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης σημείωσε: «Σκοπίμως διαστρεβλώ­νει την τότε πολιτική πραγματικό­τητα. Μονίμως συκοφαντεί ο κ. υπουργός», με τον κ. Χρήστο Γιαννούλη

Η επίθεση βουλευτών Νέας Αριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς, η απάντησή του και τα πρακτικά του 2019.

να φωνάζει προς τα υπουργικά έδρανα: «Είναι αστείο αυτό που κάνετε. Παραιτηθεί­τε». Αμφότερες οι κοινοβουλε­υτικές ομάδες που προέκυψαν μετά τη διάσπαση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησ­αν πως η κυβέρνησή τους επιχείρησε να μετατρέψει το 2019 τον βιασμό σε πλημμέλημα.

Ο Μιχάλης Καλογήρου

Η πραγματικό­τητα για τα όσα έγιναν, ωστόσο, είναι καταγεγραμ­μένη ακόμη και στα πρακτικά της Βουλής. Ειδικότερα, είναι ο ίδιος ο τότε υπουργός Μιχάλης Καλογήρου σε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής που έκανε συγκεκριμέ­να λόγο για πλημμέλημα (για «ένα βαρύ πλημμέλημα, άρα, με έκτιση της ποινής τρία έως πέντε χρόνια», ήταν η χαρακτηρισ­τική φράση του στις 5.6.2019, όσον αφορά την εισήγηση της πλειοψηφία­ς). Και ο ίδιος την επομένη, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας και αφού είχαν προηγηθεί διαμαρτυρί­ες από, μεταξύ άλλων, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και της Διεθνούς Αμνηστίας, τόνιζε ότι η αρχική πρόταση επρόκειτο να αλλάξει: «Φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους πολίτες, από την κοινή γνώμη, από τα κινήματα. Με μία νομοτεχνικ­ή βελτίωση θα διορθωθεί». Ετσι, η πρόβλεψη για πλημμέλημα και «φυλάκιση τουλάχιστο­ν τριών ετών», έγινε κακούργημα με «κάθειρξη έως δέκα ετών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece