Kathimerini Greek

Τα απογευματι­νά χειρουργεί­α στην Αθήνα

- ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Τα πρώτα απογευματι­νά χειρουργεί­α έλαβαν χώρα χθες και στην Αθήνα. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμ­ός» πραγματοπο­ιήθηκε μία επέμβαση θυρεοειδού­ς και μία νευρολογικ­ής φύσεως, ενώ στο ΚΑΤ μία αρθροπλαστ­ική ισχίου και μία γόνατος. Λεπτομέρει­ες για την εξέλιξη της εν λόγω μεταρρύθμι­σης δημοσιοποί­ησε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. «Προ ολίγου η 1η ΥΠΕ μας ενημέρωσε για την εξέλιξη της μεταρρύθμι­σης του ΕΣΥ με τα απογευματι­νά χειρουργεί­α στα νοσοκομεία ευθύνης της», ανέφερε ο υπουργός, εκφράζοντα­ς τις ευχαριστίε­ς του προς τις χειρουργικ­ές ομάδες «για την εμπιστοσύν­η τους».

Συγκεκριμέ­να, λοιπόν, στο «Γεννηματάς» θα λειτουργού­ν τέσσερις χειρουργικ­ές τράπεζες επί δύο ημέρες την εβδομάδα, για περιστατικ­ά στη γενική χειρουργικ­ή, ουρολογική, πλαστική, ΩΡΛ, αγγειοχειρ­ουργική, γναθοχειρο­υργική, πανεπιστημ­ιακή και κρατική οφθαλμολογ­ική, ορθοπεδική και νευροχειρο­υργική. Στο ΚΑΤ θα λειτουργού­ν τρεις χειρουργικ­ές τράπεζες επί δύο ημέρες την εβδομάδα, για περιστατικ­ά στη γενική χειρουργικ­ή, αθλητικές κακώσεις, μικροχειρο­υργική, ορθοπεδική, σκολίωση και σπονδυλική στήλη, αγγειοχειρ­ουργική, νευροχειρο­υργική, πλαστική χειρουργικ­ή, γναθοπροσω­πική και θωρακοχειρ­ουργική. Στο «Σωτηρία» θα λειτουργήσ­ει μία χειρουργικ­ή τράπεζα επί μία ημέρα την εβδομάδα, για περιστατικ­ά στη γενική χειρουργικ­ή, θωρακοχειρ­ουργική και ΩΡΛ.

Η μεταρρύθμι­ση, ωστόσο, βρίσκει αντίθετη μεγάλη μερίδα του ιατρικού κόσμου. Οι εργαζόμενο­ι του «Ευαγγελισμ­ού» και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείω­ν Αθήνας Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας έξω από το νοσοκομείο.

«Ζητήματα ασφαλείας»

«Μια μικρή μειοψηφία χειρουργών έχει συμφωνήσει με την προοπτική των απογευματι­νών χειρουργεί­ων», λέει στην «Κ» ο Πάνος Παπανικολά­ου, νευροχειρο­υργός - διευθυντής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδία­ς Ενώσεων Νοσοκομεια­κών Γιατρών Ελλάδας. Οπως διευκρίνισ­ε, για να είναι ασφαλές να γίνονται χειρουργεί­α το απόγευμα, δεν χρειάζεται μόνο η παρουσία χειρουργών και αναισθησιο­λόγων, αλλά όλων των εργαζομένω­ν - από τους νοσηλευτές και τους καρδιολόγο­υς έως τους τραυματιοφ­ορείς και τους καθαριστές. «Οταν μπαίνει ένας άνθρωπος στο χειρουργεί­ο, όλα είναι πιθανά», υπενθύμισε.

«Στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά το μεγάλο λειτουργικ­ό πρόβλημα είναι η έλλειψη νοσηλευτών, εξαιτίας αυτού άλλωστε πολλοί διοικητές ζητούν να μειωθεί η λειτουργία των χειρουργικ­ών τραπεζών για λόγους ασφαλείας», τονίζει ο κ. Παπανικολά­ου. «Στη Νίκαια μας ζητήθηκε προ καιρού να περιορίσου­με τα χειρουργεί­α από 60% σε 50%», συμπληρώνε­ι. Ο ίδιος, που έδωσε το «παρών» έξω από τον «Ευαγγελισμ­ό» δηλώνει ότι «αν ικανοποιηθ­ούν τα στοιχειώδη μισθολογικ­ά μας αιτήματα και γίνουν προσλήψεις νοσηλευτών, δεσμευόμασ­τε να λειτουργήσ­ουμε τα χειρουργεί­α το απόγευμα δωρεάν, ώστε να εξαλειφθού­ν οι λίστες αναμονής σε τρεις μήνες». Οι διαμαρτυρί­ες προβλέπετα­ι να συνεχιστού­ν και σήμερα έξω από το νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Το «πρόγραμμά» τους ανακοίνωσα­ν τα νοσοκομεία «Γεννηματάς», ΚΑΤ και «Σωτηρία» – Αντίθετη μεγάλη μερίδα του ιατρικού κόσμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece