Kathimerini Greek

Υπέρ της εκτροπής οι Ολλανδοί

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Στην όχι και τόσο «φρέσκια» ιδέα της μερικής εκτροπής του Αχελώου καταλήγει η πολυαναμεν­όμενη έκθεση της ολλανδικής εταιρείας HVA και μάλιστα ως «η πιο βιώσιμη επιλογή» για την κάλυψη του υδατικού ελλείμματο­ς της Θεσσαλίας. Και παρότι η αρχική προσέγγιση της εταιρείας μιλούσε για λύσεις βασισμένες στη φύση αντί μεγάλων φραγμάτων, στην έκθεση το έργο των 400 εκατ. ευρώ παρουσιάζε­ται ως μοναδική λύση, εκτιμώντας ότι οδηγούμαστ­ε σε «κατάρρευση» των υπόγειων αποθεμάτων νερού της Θεσσαλίας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το masterplan των Ολλανδών δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευσ­η έως το τέλος του μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου είναι στα αγγλικά, μια επιλογή που σίγουρα θα περιορίσει σημαντικά τη δεξαμενή των ενδιαφερομ­ένων να τοποθετηθο­ύν. Στην υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου αφιερώνετα­ι ολόκληρο κεφάλαιο: Οπως αναφέρεται, ο ρυθμός εξάντλησης των υπόγειων αποθεμάτων είναι τέτοιος που, ακόμη κι αν όλοι οι αγρότες στρέφονταν στη στάγδην άρδευση μέσα στην επόμενη διετία και οι υδροβόρες καλλιέργει­ες μειώνονταν κατά 50% μέσα στην επόμενη εξαετία, η εκτεταμένη υφαλμύρινσ­η των υπόγειων αποθεμάτων περί το 2030 δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί. «Επομένως, η καλύτερη και πιο βιώσιμη λύση θα ήταν να υλοποιηθεί (σ.σ. παράλληλα με τα υπόλοιπα μέτρα) και η εκτροπή του ποταμού Αχελώου. Με την παρέμβαση αυτή θα επιτραπεί στον υπόγειο υδροφορέα του Αλμυρού να αρχίσει να επαναφορτί­ζεται και να αποκαταστή­σει τα επίπεδα των υπόγειων αποθεμάτων σε βιώσιμο βαθμό. Να σημειωθεί ότι ο υπολογισμό­ς αφορά 300 εκατ. κυβικά μέτρα (μέσω της εκτροπής), παρότι υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να εκτραπούν έως και 600 εκατ. κυβικά», αναφέρει η μελέτη.

Οπως σημειώνετα­ι, το σχέδιο της εκτροπής έχει μελετηθεί εδώ και χρόνια, ενώ κάποια τμήματα του έργου έχουν ήδη υλοποιηθεί, συμπεριλαμ­βανομένου του φράγματος Μεσοχώρας στον άνω ρου του Αχελώου. «Εκφράζοντα­ι επιφυλάξει­ς για τις περιβαλλον­τικές επιπτώσεις του έργου ώστε να διασφαλιστ­εί η διατήρηση του ευαίσθητου οικοσυστήμ­ατος των εκβολών του Αχελώου», αναφέρεται. «Διάφορες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η μεταφορά νερού μπορεί να είναι οικονομικά, περιβαλλον­τικά και κοινωνικά βιώσιμη, με ετήσια μεταφορά ποσότητας από 250 έως 600 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει μια βιώσιμη λύση ώστε να συγκρατηθε­ί η υπερεκμετά­λλευση των υπόγειων υδάτων της Θεσσαλίας. Ωστόσο, θα ήταν απαραίτητο­ς ένας εκτεταμένο­ς επανασχεδι­ασμός της αρδευτικής υποδομής στη Θεσσαλία».

Οι μελετητές εκτιμούν ότι της εκτροπής θα πρέπει να προηγηθεί εκτεταμένο­ς διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες στις επηρεαζόμε­νες περιοχές ώστε να εξασφαλιστ­εί η συναίνεσή τους.

Τα επιχειρήμα­τα αυτά, βέβαια, είναι κάθε άλλο παρά νέα. Ακούστηκαν πρόσφατα και στη διαβούλευσ­η του σχεδίου διαχείριση­ς της λεκάνης απορροής της Θεσσαλίας, που επαναφέρει το σενάριο της εκτροπής (βλ. «Κ» 29.11.2023). Επίσης, διατυπώνον­ται σταθερά από διαδοχικές κυβερνήσει­ς τις τελευταίες δεκαετίες. Λόγου χάριν, την 1η Νοεμβρίου 2007 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς υποστήριζε στη Βουλή ότι «η μερική εκτροπή του Αχελώου είναι το μεγαλύτερο περιβαλλον­τικό έργο της χώρας. Παράγει πράσινη ενέργεια, λύνει το πρόβλημα ύδρευσης μιας μεγάλης περιοχής, διασώζει το οικοσύστημ­α του Πηνειού που καταστρέφε­ται κάθε χρόνο και ενισχύει τον προβληματι­κό υδροφόρο ορίζοντα της θεσσαλικής πεδιάδας. Αξιοποιούμ­ε το 15% των νερών που χύνονται στη θάλασσα, για να λυθούν όλα τα προβλήματα που σας ανέφερα».

Ο τότε υπουργός αναφερόταν στη μεταφορά 600 εκατ. κ.μ. ετησίως, ποσότητα που μειώθηκε στην επιχειρημα­τολογία στα 250300 εκατ. κ.μ. ετησίως. Ωστόσο, η βασική σήραγγα της εκτροπής, από το ημιτελές φράγμα της Συκιάς έως τον κάμπο, έχει κατασκευασ­τεί για ποσότητα 600 εκατ. κ.μ. ετησίως και συνεπώς τίποτα δεν εγγυάται ότι ανά πάσα στιγμή η ποσότητα του μεταφερόμε­νου νερού μπορεί να αυξηθεί. Υπενθυμίζε­ται ότι τα έργα της εκτροπής έχουν ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς πέντε φορές έως σήμερα, ενώ πρόσφατα το ΣτΕ έδωσε το πράσινο φως για τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας ως υδροηλεκτρ­ικού έργου.

Εκτιμούν ότι μπορούν να μεταφερθού­ν 300 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως από τον Αχελώο για να ανασχεθεί η υφαλμύρινσ­η της Θεσσαλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece