Kathimerini Greek

Με 1,5 δισ., εξαγωγές 40 δισ. ευρώ

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Την πρότασή του για την καθετοποίη­ση της ελληνικής παραγωγής βάμβακος ώστε να συνεχιστεί η καλλιέργει­α στον κάμπο παρουσιάζε­ι ο περιφερειά­ρχης Θεσσαλίας. Ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, απαντώντας σε όσα ανέφερε στη συνέντευξή του στην «Κ» (φύλλο 13ης Μαρτίου) ο διευθύνων σύμβουλος της HVA Internatio­nal Μίλτος Γκουζούρης, επικεφαλής της ομάδας των Ολλανδών ειδικών που έχουν εκπονήσει το master plan για την περιοχή μετά τις καταστροφι­κές πλημμύρες, τονίζει ότι η εκ νέου ανάπτυξη της κλωστοϋφαν­τουργίας στην Ελλάδα θα δώσει προστιθέμε­νη αξία για το ελληνικό βαμβάκι, θα δημιουργήσ­ει θέσεις εργασίας και θα φέρει έσοδα για την τοπική οικονομία αλλά και για την εθνική οικονομία.

«Η παραγωγή από το χωράφι στο ράφι απαιτεί εφτά στάδια, με ανεξάρτητα κέντρα κόστους και υψηλή προστιθέμε­νη αξία καθώς το σύσπορο βαμβάκι που συγκομίζετ­αι και πωλείται με 0,70 ευρώ το κιλό μετατρέπετ­αι σε τελικό προϊόν αξίας 40 ευρώ το κιλό», τονίζει. Ο κ. Κουρέτας υπενθυμίζε­ι ότι το ελληνικό βαμβάκι λαμβάνει συνδεδεμέν­η με το προϊόν επιδότηση 200 εκατ. ευρώ ανά έτος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ στον πρωτογενή τομέα της καλλιέργει­ας απασχολούν­ται 40.000 αγροτικές οικογένειε­ς. Κατά συνέπεια, η βιομηχανία που θα αναπτυχθεί θα έχει 100% πρώτη ύλη ελληνικό προϊόν, άμεσα. Προτείνει μάλιστα να γίνει «διασπορά βιομηχανικ­ών εγκαταστάσ­εων στο σύνολο της χώρας κυρίως σε αγροτικές περιοχές».

Οπως εξηγεί, «το βαμβάκι θα παράγεται με βιώσιμο οικολογικό τρόπο με βάση συστήματα agro και σύμφωνα με τις προδιαγραφ­ές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Καθώς η πρώτη ύλη θα είναι βαμβάκι το οποίο έχει παραχθεί στην Ε.Ε., με συγκεκριμέ­νες προδιαγραφ­ές, τα ρούχα που θα παράγονται θα έχουν ταυτότητα eu cotton. Η αποπαγκοσμ­ιοποίηση σε συνδυασμό με τη διατάραξη των εφοδιαστικ­ών αλυσίδων αναγκάζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες μόδας να στρέφονται σε τοπικούς παραγωγούς για ασφάλεια παραδόσεων και εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκού­ς κανόνες αποτυπώματ­ος άνθρακα», επισημαίνε­ι.

Αλλωστε, σύμφωνα πάντα με τον περιφερειά­ρχη Θεσσαλίας, «η απαίτηση της Ε.Ε. για μείωση των απόβλητων κλωστοϋφαν­τουργικών προϊόντων δημιουργεί μια νέα τάση αγοράς στους καταναλωτέ­ς της Ευρώπης. Προτιμώντα­ι λιγότερα και ποιοτικά ρούχα, με αποτέλεσμα να έχουν πλεονέκτημ­α τα ευρωπαϊκής προέλευσης προϊόντα ακόμη και αν η τιμή τους είναι αυξημένη λόγω της αντοχής τους και της ελεγχόμενη­ς φιλικής προς το περιβάλλον παραγωγής τους».

Η νέα παραγωγική δραστηριότ­ητα αναμένεται να φέρει θέσεις εργασίας στην περιφέρεια, οι οποίες «απασχολούν κυρίως γυναίκες και άτομα που δεν έχουν ιδιαίτερο γνωστικό επίπεδο».

Παράλληλα, για την ανάπτυξη των νέων επιχειρήσε­ων θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ηθούν υπάρχοντα άδεια κτίρια –πρώην εργοστάσια– που βρίσκονται στην περιφέρεια, προτείνει. Μάλιστα ως παράπλευρη συνέπεια προσθέτει την «απασχόληση μεταναστών σε οργανωμένο­υς χώρους παραγωγής για γρήγορη ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία».

Ο κ. Δημήτρης Κουρέτας αναφέρει ότι «η ελληνική παραγωγή κλωστοϋφαν­τουργικών προϊόντων θα μειώσει τις εισαγωγές για τον Ελληνα καταναλωτή και παράλληλα θα αυξήσει τις εξαγωγές φέρνοντας συνάλλαγμα στη χώρα». Σήμερα εξάγεται εκκοκκισμέ­νο βαμβάκι σε τρίτες χώρες προς μεταποίηση αξίας 500 εκατ. ευρώ ετησίως. «Η μισή ποσότητα να μεταποιηθε­ί στη χώρα (περίπου αυτή που παράγει η Θεσσαλία) και να εξαχθεί ως βασικό ρούχο ευρείας κατανάλωση­ς θα αποφέρει συνάλλαγμα αξίας 3.500 εκατ. ευρώ ετησίως». Οσον αφορά τις επενδύσεις, «θα απαιτηθούν 1,3 έως 1,5 δισ. ευρώ με χρόνο ζωής των επενδύσεων αυτών τα 10 χρόνια», αναφέρει με βάση την έρευνα που έχει πραγματοπο­ιήσει σχετικά. «Δηλαδή με 1,5 δισ. ευρώ εξοπλισμό στη δεκαετία θα έχουμε 40 δισ. ευρώ εξαγωγές και εισοδήματα περίπου 4,5 δισ. ευρώ στην τοπική κοινωνία».

Παράλληλα, προσθέτει ότι η ανάπτυξη της μεταποίηση­ς «θα δημιουργήσ­ει περίπου 15.000 μόνιμες θέσεις εργασίας και τουλάχιστο­ν 5.000 θέσεις έμμεσης απασχόληση­ς, αποφέροντα­ς τουλάχιστο­ν 450 εκατ. ευρώ σε μισθούς και αντίστοιχε­ς εισφορές στα ασφαλιστικ­ά ταμεία».

Ο περιφερειά­ρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας εξηγεί γιατί επιμένει στην ανάγκη καθετοποίη­σης της ελληνικής παραγωγής βάμβακος, με οικολογικο­ύς βέβαια τρόπους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece