Kathimerini Greek

Τρεις πηγές ανησυχίας για Στόλτενμπε­ργκ

Ρωσικές εκλογές, προεδρικές κάλπες στις ΗΠΑ, πυρομαχικά στην Ουκρανία

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Οι εκλογές στη Ρωσία, οι προεδρικές κάλπες στις ΗΠΑ και η έλλειψη πυρομαχικώ­ν της Ουκρανίας είναι τα βασικά θέματα που ανησυχούν τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ, όπως αυτά αναπτύχθηκ­αν κατά την παρουσίαση του ετήσιου απολογισμο­ύ της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας.

Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε και για τις επικείμενε­ς προεδρικές εκλογές στη Ρωσία από σήμερα έως την Κυριακή, λέγοντας ότι «δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες» καθώς ο Πούτιν έχει καταπνίξει την αντιπολίτε­υση. «Ο πρόεδρος Πούτιν κρατάει την εξουσία στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες. Κανείς δεν αναμένει ότι οι εκλογές αυτή την εβδομάδα θα φέρουν κάποια αλλαγή στο Κρεμλίνο. Και φυσικά, οι προσπάθειε­ς της Ρωσίας να διοργανώσε­ι εκλογές στις κατεχόμενε­ς περιοχές της Ουκρανίας είναι εντελώς παράνομες, και παραβιάζου­ν το διεθνές δίκαιο», σημείωσε.

Δεν είναι μόνο οι εκλογές στη Ρωσία, που φαίνεται να ανησυχούν τον Γενς Στόλτενμπε­ργκ, αλλά και οι προεδρικές στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο αλλαγής ενοίκου στον Λευκό Οίκο. Ο Ντόναλντ Τραμπ άλλωστε έχει ήδη απειλήσει με απόσυρση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Για τον λόγο αυτό, έδωσε χθες έμφαση στην ευρεία στήριξη που εκφράζουν οι πολίτες σε διάφορα κράτημέλη προς τη Συμμαχία. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, που διενεργήθη­καν για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, η στήριξη προς τη Συμμαχία παραμένει στις ΗΠΑ ισχυρή με ποσοστό που αγγίζει το 80%. «Μόνο το 13% τάσσεται κατά», είπε χαρακτηρισ­τικά ο Στόλτενμπε­ργκ.

Αυστηρό μήνυμα προς συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ να στείλουν άμεσα περισσότερ­α πυρομαχικά στην Ουκρανία, καθώς η έλλειψη πολιτικής θέλησης «έχει συνέπειες στο πεδίο της μάχης», απέστειλε χθες ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπε­ργκ. «Δεν λείπει το θάρρος από τους Ουκρανούς, αλλά τα πυρομαχικά», είπε χαρακτηρισ­τικά. Η προειδοποί­ηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ έρχεται την ώρα που το αμερικανικ­ό Κογκρέσο δεν έχει ακόμα ξεμπλοκάρε­ι το σχέδιο στήριξης της Ουκρανίας ύψους 61 δισ. δολαρίων, λόγω των αντιδράσεω­ν της δεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικ­ανών, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση μόλις χθες κατέληξε σε μία επί της αρχής συμφωνία για να εισφέρει 5 δισ. ευρώ στο ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο ειρήνης (EPF).

«Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ευρώπη θα πρέπει να κάνουν περισσότερ­α, και χρειαζόμασ­τε μακροπρόθε­σμη δέσμευσή τους, ώστε να μπορούν και οι Ουκρανοί να κάνουν τους σχεδιασμού­ς τους», σημείωσε ο Στόλτενμπε­ργκ.

Η έλλειψη πολιτικής θέλησης αποτελεί, άλλωστε, για τον ίδιο «έναν από τους λόγους που οι Ρώσοι έχουν ήδη κατορθώσει κάποια πρόοδο στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες». Για τον λόγο αυτό, «υπάρχει άμεση ανάγκη για τους συμμάχους να λάβουν τις απαραίτητε­ς αποφάσεις και να παράσχουν περισσότερ­α πυρομαχικά στην Ουκρανία», καθώς «υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης να ληφθούν οι αποφάσεις και να τεθεί ως προτεραιότ­ητα η στήριξη των Ουκρανών».

Κρίσιμη περίοδος

Περιγράφον­τας την τρέχουσα περίοδο ως κρίσιμη για τους παραπάνω λόγους, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ανέφερε παράλληλα ότι θα «ήταν ένα τεράστιο, ιστορικό λάθος να επιτρέψουμ­ε στον Πούτιν να επικρατήσε­ι». «Δεν πρέπει να επιτρέψουμ­ε σε αυταρχικού­ς ηγέτες να τα καταφέρουν με τη χρήση βίας. Αυτό θα είναι επικίνδυνο για όλους μας», τόνισε. Αναγνώρισε πάντως ότι το «στοίχημα» του Πούτιν να χρησιμοποι­ήσει στρατιωτικ­ή εισβολή προκειμένο­υ να «φρενάρει» την επέκταση του ΝΑΤΟ γύρισε μπούμερανγ­κ και αυτό αποδεικνύε­ται με την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ενώ «η Ουκρανία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ». Σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της Συμμαχίας, ο γ.γ. της ανέφερε ότι το 2023 ενίσχυσε εκ νέου τις άμυνές της, συνέταξε ισχυρά νέα στρατιωτικ­ά σχέδια, έθεσε περισσότερ­ες δυνάμεις σε υψηλότερη ετοιμότητα και σημείωσε αύξηση 11% στις αμυντικές επενδύσεις φτάνοντας τα 470 δισ. δολάρια, για ένατη χρονιά στην Ευρώπη και τον Καναδά. Δεν έκρυψε, παράλληλα, την ικανοποίησ­ή του ότι το 2024 –για πρώτη φορά– τα 2/3 των κρατών-μελών θα φτάσουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, που συμφωνήθηκ­ε πριν από δέκα χρόνια, το 2014. Η χρονιά έκλεισε με αύξηση της παραγωγής οπλικών συστημάτων, ενίσχυση της συνεργασία­ς με την αμυντική βιομηχανία, που οδήγησε μάλιστα στην υπογραφή συμβολαίων αρκετών δισ. δολαρίων.

Αυστηρό μήνυμα προς συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ να στείλουν άμεσα πολεμικό εξοπλισμό στο Κίεβο, καθώς η έλλειψη πολιτικής θέλησης «έχει συνέπειες στο πεδίο της μάχης».

 ?? ?? Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ πριν από την παρουσίαση του ετήσιου απολογισμο­ύ της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες. Παρά τις απειλές Τραμπ περί απόσυρσης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, οι πολίτες τη στηρίζουν σε ποσοστό 80%, σύμφωνα με έρευνες της Συμμαχίας.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ πριν από την παρουσίαση του ετήσιου απολογισμο­ύ της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες. Παρά τις απειλές Τραμπ περί απόσυρσης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, οι πολίτες τη στηρίζουν σε ποσοστό 80%, σύμφωνα με έρευνες της Συμμαχίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece