Kathimerini Greek

Ο Βίλντερς παραιτείτα­ι της πρωθυπουργ­ίας

-

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Την απόφασή του να μη διεκδικήσε­ι την πρωθυπουργ­ία ανακοίνωσε την Τετάρτη αργά το βράδυ ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) και νικητής των τελευταίων βουλευτικώ­ν εκλογών Γκέερτ Βίλντερς, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Χάγη με συμμετοχή της Ακροδεξιάς ύστερα από μήνες διαπραγματ­εύσεων. Σε αντάλλαγμα, τα τρία κόμματα με τα οποία ο Βίλντερς διαπραγματ­ευόταν, το φιλελεύθερ­ο Λαϊκό Κόμμα (VDD), το κεντροδεξι­ό Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) και το Κίνημα Αγροτών - Πολιτών (BBB), αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις με τον ακροδεξιό ηγέτη με στόχο τη στήριξη της νέας κυβέρνησης.

«Η αγάπη μου για τη χώρα και τους ψηφοφόρους ήταν πιο σημαντική από ένα θώκο. Δεν θα μπορούσα να ηγηθώ κυβέρνησης χωρίς την ομόφωνη στήριξη των τριών κομμάτων. Η κατάσταση ήταν άδικη από συνταγματι­κή σκοπιά», είπε ο Βίλντερς στα αρχηγεία του στο Αμστερνταμ. Παρότι ο Βίλντερς είχε εξασφαλίσε­ι τη στήριξη της Κάρολιν φαν ντερ Πλας, επικεφαλής του αγροτικού κόμματος, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνη­ς και ηγέτις του κεντροδεξι­ού VVD, Ντιλάν Γιεσιλγκιό­ζ-Ζεγκέριους, δίσταζε να ταχθεί υπέρ του ακροδεξιού πολιτικού, ενώ ο επικεφαλής του Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου, Πίτερ Ομτσιγκ, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να στηρίξει τον Βίλντερς. Ο απερχόμενο­ς πρωθυπουργ­ός Μαρκ Ρούτε είχε ανακοινώσε­ι έμμεσα τη διαφωνία του για συνεργασία με το Κόμμα της Ελευθερίας, απευθύνοντ­ας μήνυμα προς τον «αγαπητό Γκέερτ», στο οποίο επέκρινε τις επιθέσεις του Βίλντερς κατά της Πράσινης δημάρχου

Στην Ολλανδία προαλείφετ­αι κυβέρνηση με απλή συμμετοχή της Ακροδεξιάς και του ηγέτη της και νικητή των εκλογών.

του Αμστερνταμ, Φέμκε Χαλσέμα, για την απόφαση να επιτρέψει φιλοπαλαισ­τινιακή διαδήλωση έξω από το Μουσείο του Ολοκαυτώμα­τος.

Φιλελεύθερ­οι και κεντρώοι δεν επέτρεπαν την ανάληψη της πρωθυπουργ­ίας από διχαστική προσωπικότ­ητα, όπως ο Βίλντερς, γνωστός για τις αντιισλαμι­κές θέσεις του. Η κοινοβουλε­υτική ισχύς των Ελεύθερων, όμως, με 37 έδρες επί συνόλου 150, καθιστά αναπόφευκτ­ες τις διαπραγματ­εύσεις ώστε να αποφευχθού­ν νέες κάλπες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece