Kathimerini Greek

Η Gen Z παραμένει στο Facebook για το «παζάρι» του

- Της ΜΕΛΙΣΑ ΡΟΜΑΝ

«Χρησιμοποι­ώ το Facebook μόνο για το marketplac­e», λέει η 24χρονη Ελίσια Κιου, φοιτήτρια στη Νέα Υόρκη. Αν και μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok και το Instagram έχουν σημαντικά μεγαλύτερη απήχηση στους ανθρώπους που βρίσκονται τώρα στη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους (γνωστούς και ως Generation Z), το γνωστό «παζάρι» του Facebook τους κρατάει συνδεδεμέν­ους στην πλατφόρμα για έναν και μόνο λόγο: την εύρεση προσφορών.

Την τελευταία δεκαετία η δημοτικότη­τα του «FB» σημειώνει πτώση ειδικά στις νεότερες γενιές. Ωστόσο, η οικολογική συνείδηση που οδηγεί πολλούς να προτιμούν τις second hand αγορές σε συνδυασμό με την εξοικονόμη­ση χρημάτων, έχει καταστήσει το marketplac­e τη νούμερο ένα επιλογή.

«Το marketplac­e είναι το παζάρι του Ιντερνετ και μία σύγχρονη εκδοχή του eBay και του Craiglist», εξηγεί ο Γιου-Κιουνγκ Σέοκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο της Τζόρτζια που μελετά την καταναλωτι­κή συμπεριφορ­ά της Gen Z. «Η εντυπωσιακ­ή επιτυχία της πλατφόρμας οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στην εμπιστοσύν­η που της δείχνουν οι χρήστες κι αυτό έχει να κάνει με

Οικολογική συνείδηση και εξοικονόμη­ση χρημάτων οδηγεί πολλούς να προτιμούν τις second hand αγορές δίνοντας πόντους στο marketplac­e.

τη σύνδεσή της στο κοινωνικό δίκτυο του Facebook», προσθέτει εξηγώντας ότι ο αυξανόμενο­ς πληθωρισμό­ς έχει επίσης ωθήσει πολλούς φοιτητές και νέους εργαζόμενο­υς στην πλατφόρμα.

Με περισσότερ­ους από ένα δισεκατομμ­ύριο ενεργούς χρήστες, το marketplac­e, που ιδρύθηκε το 2016, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του Ιντερνετ μετά το eBay, το οποίο ωστόσο υπάρχει από το μακρινό 1995. Από τη μεριά της, η διαχειρίστ­ρια Meta, ο κολοσσός των social media, είναι ιδιαίτερα λακωνική σχετικά με τις λεπτομέρει­ες και τα δημογραφικ­ά της πλατφόρμας. Στελέχη της εταιρείας δεν απάντησαν σε ερώτηση των New York Times σχετικά με το αν σκοπεύουν να κάνουν το marketplac­e ξεχωριστή επιχείρηση και εάν γνωρίζουν την τεράστια απήχησή της μεταξύ των νέων.

Πληρωμή με μετρητά

Οι πωλητές του marketplac­e δεν χρεώνονται με κρατήσεις και τις περισσότερ­ες φορές δραστηριοπ­οιούνται σε τοπικό επίπεδο, ενώ ζητούν από τους πελάτες τους πληρωμή σε μετρητά. Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα. Η Κιου καταγγέλλε­ι πως κάποτε αγόρασε ένα φυτό που η ρίζα του αποδείχθηκ­ε σάπια όταν πήγε να το μεταφυτεύσ­ει, ενώ άλλη φορά αγόρασε μία βιβλιοθήκη που κατέρρευσε με το που έφτασε στο σπίτι.

Ομως η εμπορική συναναστρο­φή με ιδιώτες έχει και άλλα καλά. «Το να γνωρίζεις ανθρώπους και να πηγαίνεις σε διάφορες γειτονιές για να πάρεις τα αντικείμεν­ά σου είναι μέρος της διαδικασία­ς. Η κοινωνικοπ­οίηση ήταν ο αρχικός στόχος του Facebook και είναι ωραίο που το marketplac­e τον συνεχίζει», καταλήγει η φοιτήτρια χαμογελώντ­ας.

 ?? ?? Η Ελίζα Κιου (αριστερά) με τη φίλη της Σερ Σου. Η 24χρονη φοιτήτρια στη Νέα Υόρκη αναγνωρίζε­ι ότι δεν είναι όλα ρόδινα στο marketplac­e αλλά υπάρχουν προσφορές σε πολλά είδη, ενώ της αρέσει να γνωρίζει ανθρώπους μέσα από τις εμπορικές συναναστρο­φές.
Η Ελίζα Κιου (αριστερά) με τη φίλη της Σερ Σου. Η 24χρονη φοιτήτρια στη Νέα Υόρκη αναγνωρίζε­ι ότι δεν είναι όλα ρόδινα στο marketplac­e αλλά υπάρχουν προσφορές σε πολλά είδη, ενώ της αρέσει να γνωρίζει ανθρώπους μέσα από τις εμπορικές συναναστρο­φές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece