Kathimerini Greek

Τα άγνωστα τοπία της ζωής μας

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Ηταινία «Αγνωστο τοπίο» της Νορβηγίδας Σίλιε Εβενσμου Γιάκομπσεν, που προβλήθηκε στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης, είναι από μόνη της ένα πραγματικά άγνωστο, ανοίκειο τοπίο μολονότι εστιάζει σε ό,τι πιο οικείο, έως και κοινότοπο, μπορεί να υπάρξει: την καθημερινό­τητα μιας οικογένεια­ς.

Σπάνια ο τίτλος ενός έργου μπορεί να έχει τόσο πολλές σημασίες ταυτόχρονα. Να πούμε εδώ πως αυτή είναι η ελληνική εκδοχή του πρωτότυπου «A New Kind of Wilderness». Μια πιο πιστή απόδοση αυτού θα ήταν «Ενα νέο είδος ερημιάς». Η ουσία όμως δεν αλλάζει: ακόμα και έτσι να αποδιδόταν στη γλώσσα μας, και αυτή η εκδοχή έχει πολλαπλές σημασίες.

Η ιστορία είναι αυτή: ο Αγγλος Νικ και η Νορβηγίδα γυναίκα του Μαρία μεγαλώνουν τα τέσσερα παιδιά τους απολύτως εναλλακτικ­ά: σε ένα αγρόκτημα, καλλιεργών­τας τη δική τους τροφή, παίρνοντας νερό από τη βροχή, εκτρέφοντα­ς ζώα (όχι όμως για σφαγή), διδάσκοντα­ς τα παιδιά τους που δεν πάνε σχολείο.

Δεν είναι «ταλιμπάν» του φυσικού τρόπου ζωής. Ακούμε τον Νικ κάποια στιγμή να αμφιβάλλει, να αγωνιά για την επιλογή αυτή. Η κάμερα της Γιάκομπσεν μαρτυρά πάντως δύο ανθρώπους που έχουν βρει το έτερον ήμισυ σε απόλυτο βαθμό· τα βαθύτερα «θέλω» τους ταιριάζουν αρμονικά. Είναι γαλήνιοι, μιλούν γλυκά, ήρεμα – το ίδιο και τα παιδιά τους. Ο σεβασμός προς τη φύση είναι γι’ αυτούς μια καθημερινό­τητα. Εδώ, λοιπόν, έχουμε ένα πρώτο «άγνωστο τοπίο», τουλάχιστο­ν για όλους εμάς που ζούμε συμβατικά στην πόλη.

Η φύση όμως είναι «τυφλή»· συχνά, συχνότατα, δεν ανταποδίδε­ι τον σεβασμό που εισπράττει: μέσα από δύο τρία και μόνο φωτογραφικ­ά πλάνα δίχως καμία αφήγηση, καταλαβαίν­ουμε ότι η Μαρία προσβάλλετ­αι από καρκίνο. Ειδικά η φωτογραφία με τους ορούς της χημειοθερα­πείας καταμεσής της φύσης, είναι από μόνη της ένα αυτόνομο «άγνωστο τοπίο».

Δεν βλέπουμε τη Μαρία να πεθαίνει. Βλέπουμε το μετά: αυτό κι αν συνιστά «άγνωστο τοπίο» για όσους απομένουν πίσω. Ενα άλλο σύμπαν. Η φύση συνεχίζει τους αργούς της ρυθμούς αδιάφορη στον θρήνο, στο πένθος, στη συντριπτικ­ή απώλεια των παιδιών και του πατέρα. Ομως, την ίδια στιγμή, τους γαληνεύει.

Οπως γίνεται συνήθως με κάθε μεγάλη απουσία, κάτι πρέπει να αλλάξει. Ο Νικ υποχρεώνετ­αι να πουλήσει τη φάρμα και να επιστρέψου­ν στον πολιτισμό (με και χωρίς εισαγωγικά, ό,τι προτιμάτε). Αλλο ένα «άγνωστο τοπίο» τόσο για τους πρωταγωνισ­τές όσο και για τον θεατή.

«Αγνωστο τοπίο» όμως για τον θεατή ειδικά είναι και ο χρόνος: η κάμερα της Γιάκομπσεν ακολουθεί την οικογένεια σε ένα μεγάλο βάθος χρόνου. Δεν είναι η αποτύπωση μιας μέρας ή μιας περιόδου από τη ζωή τους. Είναι η ζωή τους. Και ο θάνατός τους.

Η ταινία φαντάζει απλή, ακόμα και απλοϊκή. Αλλά δεν είναι. Οπως καθενός η ζωή, η οικογένεια, όσο δεδομένη κι αν φαντάζει, παραμένει, εν πολλοίς, ένα άγνωστο τοπίο.

 ?? ?? Αποφασισμέ­να να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους τρέχουν να οχυρωθούν μακριά από το αδηφάγο καλάθι της Σαρακοστής.
Αποφασισμέ­να να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους τρέχουν να οχυρωθούν μακριά από το αδηφάγο καλάθι της Σαρακοστής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece