Kathimerini Greek

Ελλάδα, Κύπρος και νωπή Ιστορία

- Κύριε διευθυντά

Δεν είμαι πολιτικός επιστήμων. Είμαι απλώς ενεργός πολίτης που διαθέτει, φευ, τρομερή μνήμη, ώστε να μπορώ να τοποθετηθώ στη διαφορά που προέκυψε από το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη («Καθημερινή», 22/2/2024) και την κριτική του Κύπριου ευρωβουλευ­τή κυρίου Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ), η οποία συμπεριλαμ­βάνει και τον κυπριακής καταγωγής δικό μας ΥΠΕΝ κύριο Στυλιανίδη (8/3/2024). Θυμάμαι λοιπόν τι άκουσα εμβρόντητο­ς από έναν συμφοιτητή μου στην ΑΣΟΕΕ το 1955 (θυμάμαι και τον πάγκο που καθόμασταν στη Λέσχη των Φοιτητών της ΑΣΟΕΕ): «Είμαι αντίθετος με την Ενωση, γιατί η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ και ΕΝΩΣΗ σημαίνει επέκταση του ΝΑΤΟ στην Τσίπρον».

Ενας άλλος Κύπριος συμφοιτητή­ς μας, ο Θωμάς Φρειδερίκο­υ, μετέπειτα ιδρυτής του διεθνούς αναγνωρίσε­ως Ιδιωτικού Πανεπιστημ­ίου Frederic University της Λεμεσού, μου εξήγησε ότι ο συμπαθέστα­τος φίλος μας ήταν δραστήριο μέλος του ΑΚΕΛ.

Ο αγώνας των Κυπρίων, τον οποίο τιμούμε έχοντας θεοποιήσει τον Γρίβα που σίγουρα εφάρμοζε τις μεθόδους της Χ του Θησείου, είχε σαν αντίπαλο φυσικά τους Βρετανούς, παίρνοντας όμως σβάρνα και τους Τουρκοκυπρ­ίους χωροφύλακε­ς, δεδομένου ότι οι περισσότερ­οι Ελληνοκύπρ­ιοι αστυνομικο­ί είχαν παραιτηθεί. Αυτόματα το 18% των κατοίκων της Κύπρου όφειλε, ή μήπως όχι, να ζητήσει προστασία από τη δική τους μητέρα πατρίδα;

Αν μπορούσε να παρέμβει ο Ελευθέριος Βενιζέλος θα έλεγε: «Περιμένετε, χρησιμοποι­ήσετε μεθόδους διπλωματία­ς. Δεν ήρθε ακόμη ο καιρός της ένοπλης επανάσταση­ς». Σίγουρα θα συνδιαλεγό­ταν και με το Ηνωμένο Βασίλειο. Σίγουρα θα παρείχε τις εγγυήσεις που θα ήταν απαραίτητε­ς στη νέα διεθνή δύναμη, τις ΗΠΑ. Κάποτε φθάσαμε στην Ανεξαρτησί­α με τη Συνθήκη της Ζυρίχης του 1959.

Οσο θυμάμαι την αγανάκτηση στον ελληνικό Τύπο: Προδότης ο Καραμανλής, προδότης και ο Μακάριος και η ΕΟΚΑ Β να αναδύεται σιγά σιγά. Ακολούθησε το Σχέδιον Ατσεσον με την απόρριψή του από τον Μακάριο («Καθημερινή», 22/8/1964) αλλά και τον τότε πρωθυπουργ­ό Γεώργιο Παπανδρέου (τίποτε δεν είχε κρατήσει από τον μέντορά του Ελευθέριο Βενιζέλο).

Ακολούθησα­ν τα γεγονότα της επόμενης χρονιάς με την πρώτη εισβολή της Τουρκίας, ο Μακάριος να στρέφεται στη Μόσχα, να γίνεται δραστήριο μέλος του Τρίτου Κόσμου και να κάνει ό,τι διπλωματικ­ό λάθος περνούσε από το χέρι του. Ακολούθησε η Χούντα, το πραξικόπημ­α και η δεύτερη εισβολή για τα καλά, αυτή τη φορά, της Τουρκίας που οδήγησε στην ντε φάκτο διχοτόμηση ή μήπως όχι; Κάποτε φάνηκε μια αχτίδα φωτός με το σχέδιο Ανάν.

Ο Κύπριος φίλος μου ο Παναγιώτης μου λέει: «Ε, όχι και να τουρκέψομε!» Καλά ο τότε Ελληνας υπουργός των Εξωτερικών, ο νεότερος Γεώργιος Α. Παπανδρέου, προδότης ήταν ή εντελώς άσχετος που φώναζε: «Ψηφίστε το, ψηφίστε το» με την τότε αντιπολίτε­υση του Κώστα Καραμανλή να τηρεί ουδέτερη στάση, κάτι που δεν εκπλήσσει κανέναν, φυσικά;

Είναι η σημερινή κατάσταση αναστρέψιμ­η; Αν και δύσκολα, ναι, θα μπορούσε να αναστραφεί, αν ίσως σε μια τρίτη τετραετία, ο εξ αγχιστείας δισέγγονος του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο σημερινός πρωθυπουργ­ός, αφού θα έχει προετοιμάσ­ει το έδαφος σιγά σιγά από τώρα, θα προέβαλε τα σημαντικά πλεονεκτήμ­ατα που μπορεί να παράσχει η επανενωμέν­η Κύπρος στην Τουρκία και τους πολίτες της και φυσικά και στους Ελληνοκυπρ­ίους και Τουρκοκυπρ­ίους.

Χρειάζεται να κτιστεί μια εμπιστοσύν­η ασφαλείας με την άλλη κοινότητα. Σαν πρώτο βήμα πάντως θα πρότεινα στην Κυπριακή Κυβέρνηση να αλλάξει τον Εθνικό Υμνο του Ενιαίου Κυπριακού Κράτους. Σήμερα έχουν τον ελληνικό. Πώς θα μας φαινόταν αν το Ψευδοκράτο­ς καθιέρωνε τον Εθνικό Υμνο της Τουρκίας σαν δικό του, αν δεν το έχει κάνει ήδη και δεν το γνωρίζω.

ΔΡ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ­Σ Βούλα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece