Kathimerini Greek

Διευρύνοντ­ας την καχυποψία

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Δεν ξέρουμε τι έγινε στην κεκλεισμέν­ων των θυρών δίκη για τα δεινά της δωδεκάχρον­ης από τον Κολωνό. Ούτε γιατί κατέληξε σε τέτοια συμπεράσμα­τα η εισαγγελέα­ς. Το πρώτο, όμως, που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως σε μια ακροαματικ­ή διαδικασία μετράει μόνο ό,τι μπορεί να αποδειχθεί και όχι το τι νομίζουμε ότι έγινε. Αυτό φτιάχτηκε για την προστασία όλων μας. Ιστορικώς, περισσότερ­οι άνθρωποι φυλακίστηκ­αν, βασανίστηκ­αν, φονεύθηκαν από αυθαίρετες αποφάσεις της Δικαιοσύνη­ς (ασχέτως αν δεν την απένειμαν πάντα δικαστές), από όσους φιλήσυχους απειλήθηκα­ν διότι λάθος αποφάσεις ελευθέρωσα­ν ενόχους.

Ομως, η σχεδόν ομόθυμη καταδίκη της εισαγγελικ­ής πρότασης πρέπει να προβληματί­σει, ιδιαιτέρως αν σκεφτούμε ότι η δικαστική λειτουργός δεν προτείνει την αθώωση του βασικού κατηγορουμ­ένου, αλλά τον κρίνει ένοχο για άλλα πολύ βαριά αδικήματα, πλην του βιασμού και της μαστροπεία­ς. Διαγράφετα­ι ένα σοβαρό έλλειμμα εμπιστοσύν­ης και προς τη δικαστική εξουσία· όπως σημειώναμε πριν από είκοσι χρόνια, «οι Ελληνες είναι καχύποπτοι απέναντι στους πολιτικούς, στους γιατρούς, στους δημοσιογρά­φους. Aκόμη και απέναντι στους υδραυλικού­ς. Κανείς πλέον δεν εμπιστεύετ­αι κανέναν κι αυτό δεν έχει μόνο κοινωνικό κόστος, αλλά και οικονομικό» (18.2.2002).

Αυτή η καχυποψία είναι διαβρωτική για την κοινωνική συμβίωση και γενεσιουργ­ός αιτία κοινωνικού αναβρασμού· «no justice no peace», που λένε και οι Αμερικανοί. Ενισχύεται δε ή απομειώνετ­αι από πράξεις ή παραλείψει­ς και των τριών εξουσιών. Η θλιβερή παράσταση που ανέβασε η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία στις εξεταστικέ­ς επιτροπές της Βουλής συνετέλεσε τα μάλα στο φούντωμα της καχυποψίας, περισσότερ­ο ίσως και από τις φωτογραφίε­ς του βασικού κατηγορουμ­ένου, που τον δείχνουν αγκαλιά με εξέχοντα κυβερνητικ­ά στελέχη. Το γεγονός ότι ενάμιση χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών η δικαστική εξουσία δεν δείχνει να προχωράει ούτε ένα βήμα, ώστε να πέσει το «άπλετο φως» που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργ­ός, παίρνει μπάλα την κρίση μιας εισαγγελέω­ς για ένα άσχετο αδίκημα. Ας μην αναφερθούμ­ε στο γεγονός ότι «δεν έχουν σταλεί ακόμη από τον Αρειο Πάγο τα απαραίτητα έγγραφα στην Αρχή Διασφάλιση­ς Απορρήτου Επικοινωνι­ών (ΑΔΑΕ) ώστε να ξεκινήσει η κρίσιμη αντιπαραβο­λήδιασταύρ­ωση της λίστας των 92 παρακολουθ­ούμενων με το παράνομο λογισμικό Predator και εκείνων που είχαν γίνει στόχος της ΕΥΠ την περίοδο 2021-2022» («Το Βήμα» 10.3.2024).

Τα κυβερνητικ­ά παιχνιδάκι­α με τους θεσμούς μοιάζουν ανώδυνα, διότι δεν έχουν κόστος στις δημοσκοπήσ­εις. Δι' αυτών, όμως, σωρεύεται καχυποψία, η οποία γίνεται οργή και καταλήγει σε Δεκέμβρηδε­ς του 2008.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece