Kathimerini Greek

«Υπουργέ μου, πίεση δεν μου πήρατε»...

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Επικοινωνι­ακά τα πήγε περίφημα. Με τα δικά του φυσικά κριτήρια που προσομοιάζ­ουν σε αυτά ενός ικανότατου πωλητή. Αλλωστε είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να πλασάρεις το «προϊόν» αποτελεσμα­τικά. Και ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι μανούλα σε αυτό, είτε πρόκειται για τα απογευματι­νά χειρουργεί­α είτε για τη νέα macelleria της Θεσσαλονίκ­ης με τις «ιδιαίτερες γεύσεις», όπως έγραψε στον λογαριασμό του στα σόσιαλ μίντια.

Στη Θεσσαλονίκ­η όμως δεν πήγε για τις πικάνιες Βραζιλίας και τα αμερικάνικ­α μπρίσκετ, αλλά για το πρώτο απογευματι­νό χειρουργεί­ο στο νοσοκομείο «Παπαγεωργί­ου». Ο υπουργός φωτογραφήθ­ηκε με τους γιατρούς, έσφιξε τα χέρια με τους αναισθησιο­λόγους, δέχθηκε τις ευχαριστίε­ς του ασθενούς που ανάρρωνε στο κρεβάτι μετά την αρθροπλαστ­ική γόνατος. Οι κάμερες παρούσες σε κάθε υπουργικό βήμα. Μέχρι και πάνω από το κεφάλι του χειρουργημ­ένου.

Οι φιέστες τελείωσαν, αρχίζουν τα δύσκολα. Πώς θα «τρέξει» ο θεσμός των απογευματι­νών χειρουργεί­ων; Θα μειωθούν οι λίστες αναμονής; Θα αντέξουν οι γιατροί και το σύστημα των δημόσιων νοσοκομείω­ν; Δεν πρωτοτυπού­με με τον θεσμό. Στο εξωτερικό εφαρμόζετα­ι εδώ και χρόνια με επιτυχία γιατί, έξω, το σύστημα αντέχει, είναι οργανωμένο και έχει στέρεες βάσεις.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικ­ά. Στο ΕΣΥ οι ελλείψεις είναι τεράστιες και οι δυνάμεις εξαιρετικά περιορισμέ­νες, oι δε αναισθησιο­λόγοι έχουν πάθει «burnout», περιγράφου­ν μια καθημερινό­τητα με μεγάλη πίεση από διοίκηση και χειρουργού­ς και εντάσεις συνεχείς, μια κατάσταση που οδηγεί σε σωματική και ψυχική εξουθένωση. Η ιατρική κοινότητα εκφράζει σοβαρούς προβληματι­σμούς. Δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχουν νοσηλευτές, πολλές χειρουργικ­ές αίθουσες είναι κλειστές.

Δύσκολα λ.χ. μπορεί κανείς να αγνοήσει την πρόσφατη ανακοίνωση των εργαζομένω­ν στο «Μεταξά» του Πειραιά, ένα νοσοκομείο με πολύ μεγάλα προβλήματα και υποστελέχω­ση. Αναφέρουν: «Σε ένα νοσοκομείο όπου οι ελλείψεις νοσηλευτικ­ού προσωπικού έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις 150, όπου παραμένουν κλειστές 2 και ενίοτε και 3 χειρουργικ­ές αίθουσες λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτω­ν (νοσηλευτικ­ού και

Τα απογευματι­νά χειρουργεί­α, η «φιέστα» και οι σκληρές αλήθειες για το ΕΣΥ.

ιατρικού), όπου οι τραυματιοφ­ορείς του χειρουργεί­ου αντί για 7 είναι 4 και όπου ταυτόχρονα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την εξασφάλιση του απαραίτητο­υ υγειονομικ­ού υλικού και με συνεχή προβλήματα να σκάνε στις κτιριακές υποδομές, πραγματικά προκαλεί μεγάλη εντύπωση η βιασύνη που επιδεικνύε­ται για τη λειτουργία απογευματι­νών χειρουργεί­ων, ιδιαίτερα σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο».

Ακόμη και να αποδειχθεί πλήρως λειτουργικ­ό και αποτελεσμα­τικό το μέτρο των απογευματι­νών χειρουργεί­ων, τα δομικά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείω­ν δεν θα λυθούν. Το ΕΣΥ χρειάζεται δουλειά, καλή διοίκηση, αναδιοργάν­ωση, χρήματα και, κυρίως, ανθρώπους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece