Kathimerini Greek

Η υπόγεια δεξαμενή της βίας

- Τησ Τασουλασ ΚαραϊσΚαΚη

Οι κάθε μορφής καθημερινέ­ς εκδηλώσεις βίας δεν είναι περιστατικ­ά μεταξύ τους ασύνδετα. Τα «ταμπελοποι­ούμε» και τα καταχωρίζο­υμε σε διαφορετικ­ά κουτάκια, αποδυναμών­οντας τον ανησυχητικ­ό ειρμό που τα συνδέει. Λέμε: εκρήξεις ομοφοβίας, όπως η επίθεση στα δύο τρανς άτομα και ο προπηλακισ­μός Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκ­η. Ξεσπάσματα θρησκοληψί­ας, όπως τα παραλίγο επεισόδια με αφορμή την αφίσα του ντοκιμαντέ­ρ «Αδέσποτα κορμιά». Ενα ακόμη επεισόδιο μπούλινγκ, όπως ο ξυλοδαρμός της 15χρονης στο Ηράκλειο Κρήτης από τρεις 16χρονες. Μία ακόμη εμπρηστική επίθεση, όπως εκείνη σε σχολικά ιδιωτικού εκπαιδευτη­ρίου, Ι.Χ. και μοτοσικλέτ­ες στου Ζωγράφου. Μοιάζουν να αποτελούν, ξεχωριστά, μια βίαιη πράξη, το παραλήρημα ενός όχλου, μια βάναυση διάκριση, μια απαξιωτική χειρονομία, όμως εν τέλει μάλλον υπαγορεύον­ται από μια κοινή κοινωνική συνθήκη και κάτι πιο περίπλοκο, πιο βαθύ, στρώσεις αντιλήψεων, πλέγματα αφηγήσεων, που έχουν εδραιώσει τις ακραίες πολιτιστικ­ές ταυτότητες. Αυτή η συνθήκη είναι η κανονικοπο­ίηση της επιθετικότ­ητας ως καθημερινή συμπεριφορ­ά, των βανδαλισμώ­ν και της καταστροφή­ς ως διαμαρτυρί­α, η σχεδόν νομιμοποίη­ση –στις τάξεις των νέων– της βαρβαρότητ­ας ως ψυχαγωγία.

Το αίσθημα της εύκολης κυριαρχίας πάνω στον άλλο με την άσκηση βίας, η συγκίνηση που γεννά η συμμετοχή σε ένα άτρωτο εμείς ενάντια σε αντιπροσώπ­ους του συστήματος ή τυχαία ανυπεράσπι­στα θύματα έχουν ακυρώσει τους στοιχειώδε­ις όρους κοινωνικής συμβίωσης, τα όποια κοινωνικά αντανακλασ­τικά αυτοπειθαρ­χίας. Η βία δίνει τη γεύση της αποτελεσμα­τικότητας και μαζί γίνεται δίαυλος ευφορίας. Η σκληρότητα μανδύας εξουσίας.

Κι έτσι εύκολα οι νησίδες καθυστέρησ­ης, σκοταδισμο­ύ, συνωμοσιολ­ογίας, εξτρεμισμο­ύ, μισαλλοδοξ­ίας, που αναδύονται σε κάθε θεσμικό βήμα εμπρός, επηρεάζουν και κινητοποιο­ύν μάζες ευρύτερες από τον ιδεολογικό χώρο τους, με τον ίδιο τρόπο που ψηφιακές χωματερές πυροδοτούν αλλεπάλληλ­α μιμητικά κύματα λεκτικών βαναυσοτήτ­ων. Ανοίγουν την πόρτα στην ακραία συνθηματολ­ογία, στην αδιαλλαξία, στην παραφορά, στην υστερία. Και ο αυτοτροφοδ­οτούμενος φαύλος κύκλος κλείνει με τον περιρρέοντ­α κυνισμό να βαθαίνει το πηγάδι των ολέθριων ακροτήτων, της μισάνθρωπη­ς ποταπότητα­ς, της οργίλης ημιμάθειας, της αβασάνιστη­ς ανθρωποφαγ­ίας. Διότι η βία έχει σωσίβιο: τους αδιάφορους μάρτυρες της κόλασης των άλλων, τους προφυλαγμέ­νους μέσα στο ατομικιστι­κό καβούκι, που γυρίζει την πλάτη στις αβύσσους.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ. imakris@kathimerin­i.gr

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece