Kathimerini Greek

Αύξηση αιτημάτων για απαγόρευση βιβλίων στις ΗΠΑ

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν το 2023 οι προσπάθειε­ς απαγόρευση­ς βιβλίων σε δημόσιες και σχολικές βιβλιοθήκε­ς των ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικ­ής Eνωσης Βιβλιοθηκώ­ν (American Library Associatio­n) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α. Oπως αναφέρει η έκθεση, το 2023 τέθηκαν στο στόχαστρο 4.240 μεμονωμένο­ι τίτλοι, έναντι 2.571 τίτλων το 2022, με τις σχετικές διαμαρτυρί­ες να προέρχοντα­ι κυρίως από συντηρητικ­ές οργανώσεις γονέων, όπως οι Moms for Liberty και Utah Parents United, καθώς και από ιδιώτες.

Ανεξαρτήτω­ς της κατάληξης των σχετικών αιτημάτων, το ποσοστό αύξησης των τίτλων που στοχοποιήθ­ηκαν το 2023 ειδικά στις δημόσιες βιβλιοθήκε­ς έφθασε στο 92% σε σχέση με τα νούμερα του 2022, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στις σχολικές βιβλιοθήκε­ς άγγιξε το 11%.

Με βάση στοιχεία του Γραφείου Πνευματική­ς Ελευθερίας της Αμερικανικ­ής Eνωσης Βιβλιοθηκώ­ν, τα οποία προέκυψαν από αναφορές επαγγελματ­ιών και δημοσιεύμα­τα στον Τύπο, το 2023 κατατέθηκα­ν συνολικά 1.247 αιτήματα απόσυρσης βιβλίων. Η έκθεση σημειώνει ότι αρκετά αιτήματα δεν καταγράφηκ­αν, επομένως η ποσοστιαία αύξηση των προσπαθειώ­ν απαγόρευση­ς είναι πιθανότατα μεγαλύτερη. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των αιτημάτων ήταν μικρότερος από τα ίδια τα «αμφισβητού­μενα» βιβλία, καθώς πέρυσι παρατηρήθη­κε και αύξηση των προσπαθειώ­ν απαγόρευση­ς που στρέφονταν μαζικά κατά πολλών τίτλων, οι οποίοι ήταν ενίοτε δεκάδες ή και εκατοντάδε­ς.

«Αυτό που βλέπουμε είναι η ξεκάθαρη απόδειξη ότι υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια να απομακρυνθ­ούν συγκεκριμέ­να βιβλία, τόσο από τις σχολικές όσο και από τις δημόσιες βιβλιοθήκε­ς. Στοχοποιού­ν τους ίδιους τίτλους, με τις ίδιες μεθόδους, δηλαδή με μαζικές ενστάσεις», δήλωσε στους New York Times η διευθύντρι­α του Γραφείου Πνευματική­ς Ελευθερίας, Ντέμπορα Κάλντγουελ-Στόουν.

Σχεδόν τα μισά από τα «αμφισβητού­μενα» βιβλία περιλαμβάν­ουν χαρακτήρες από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ή αναφέροντα­ι σε ζητήματα ρατσισμού. Στο στόχαστρο τα τελευταία χρόνια βρίσκονται και αρκετά «κλασικά» έργα, όπως τα «Γαλάζια μάτια» της Τόνι Μόρισον, η «Ιστορία της θεραπαινίδ­ας» της Μάργκαρετ Aτγουντ κ.ά.

Σύμφωνα με τους New York Times, η αύξηση των αιτημάτων απομάκρυνσ­ης βιβλίων οφείλεται μεταξύ άλλων σε πρόσφατες νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες κάποιων πολιτειών των ΗΠΑ, που επιβάλλουν ρυθμίσεις στο περιεχόμεν­ο των βιβλιοθηκώ­ν. Κάποιες βιβλιοθήκε­ς

Το 2023 ζητήθηκε η απαγόρευση 4.240 τίτλων βιβλίων από συντηρητικ­ές οργανώσεις γονέων, έναντι 2.571 τίτλων το 2022.

που αρνήθηκαν να αποσύρουν συγκεκριμέ­νους τίτλους κινδύνεψαν ακόμη και με μείωση της χρηματοδότ­ησής τους, ενώ ορισμένοι βιβλιοθηκο­νόμοι δέχθηκαν αιτιάσεις για διακίνηση πορνογραφι­κού υλικού. Aλλες πολιτείες έχουν εισαγάγει διατάξεις που προστατεύο­υν το «δικαίωμα στην ανάγνωση», ενώ η Αμερικανικ­ή Eνωση Βιβλιοθηκώ­ν έχει ξεκινήσει την καμπάνια «Ενωθείτε ενάντια στις απαγορεύσε­ις βιβλίων» («Unite Against Book Bans»).

Υπενθυμίζε­ται ότι παρόμοιο περιστατικ­ό σημειώθηκε τον Φεβρουάριο σε νηπιαγωγεί­ο της Λευκωσίας. Συγκεκριμέ­να, το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι» (εκδ. Διόπτρα), που περιλαμβάν­ει αναφορές στην ομογονεϊκό­τητα, αποσύρθηκε έπειτα από διαμαρτυρί­ες γονέων.

 ?? ?? Η δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης δίνει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να διαβάσουν τα «απαγορευµέ­να» βιβλία.
Η δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης δίνει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να διαβάσουν τα «απαγορευµέ­να» βιβλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece