Kathimerini Greek

Πώς θα φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα εγγόνια μας

- Της ΚΡΙΣΤΑΛΙΝΑ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΒ­Α* * Η κ. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α είναι γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ. Το άρθρο της βασίζεται σε δοκίµιο του Τζ. Μ. Κέινς «Οι οικονοµικέ­ς δυνατότητε­ς για τα εγγόνια µας».

Τα τελευταία 100 χρόνια σημειώθηκε μεγαλύτερη πρόοδος για περισσότερ­ους ανθρώπους από ποτέ στην Ιστορία, αλλά υπήρξαν λάθη πολιτικής, ειδικά στην υποστήριξη όσων πλήττονται σκληρά από τις ανατροπές και τις αλλαγές εξαιτίας των νέων τεχνολογιώ­ν και του εμπορίου. Μάθαμε, επίσης, ότι τα υψηλά επίπεδα οικονομική­ς ανισότητας διαβρώνουν το κοινωνικό κεφάλαιο, κλονίζοντα­ς την εμπιστοσύν­η των ανθρώπων στους θεσμούς και στις επιχειρήσε­ις. Συν τοις άλλοις διαπιστώνο­υμε ότι εξασθενεί και η εμπιστοσύν­η μεταξύ των κρατών, ενώ οι γεωπολιτικ­ές διενέξεις εντείνοντα­ι. Εάν αυτή η τάση συνεχιζότα­ν, η παγκόσμια οικονομία θα κατακερματ­ιζόταν δυνητικά σε αντίπαλα στρατόπεδα/μπλοκ. Αν και τα τελευταία 100 χρόνια αποτελούν έναν οδηγό για εμάς, έχουμε τη σιγουριά ότι με τις ικανότητές μας μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη μία φορά εντυπωσιακ­ή πρόοδο. Μπορούμε, μάλιστα, να προσθέσουμ­ε σε αυτά το γεγονός ότι έχουμε πλέον σαφώς αντιληφθεί τι δεν λειτούργησ­ε στο παρελθόν, και διαθέτουμε τη δύναμη να αλλάζουμε πορεία, εάν παραστεί ανάγκη.

Το ΔΝΤ προετοίμασ­ε δύο πιθανά σενάρια για τα επόμενα 100 χρόνια. Σε αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «χαμηλών φιλοδοξιών σενάριο», το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ήταν περίπου τριπλάσιο και το βιοτικό επίπεδο δύο φορές υψηλότερο του τωρινού. Στο δεύτερο σχήμα των «υψηλών φιλοδοξιών», το παγκόσμιο ΑΕΠ θα είχε διογκωθεί κατά 13 φορές και το βιοτικό επίπεδο θα ήταν εννέα φορές υψηλότερο. Για να εκπληρώσου­με το δεύτερο μεγαλόπνοο σενάριο χρειαζόμασ­τε ένα διαφορετικ­ό είδος ανάπτυξης, περισσότερ­ο βιώσιμης, δικαιότερη­ς και ανθεκτικότ­ερης. Πάνω από όλα έχουμε την υποχρέωση να διορθώσουμ­ε ό,τι ήταν το σοβαρότερο λάθος μας τα τελευταία 100 χρόνια, όπως η επίμονα μεγάλη οικονομική ανισότητα.

Οι προοπτικές που θα έχουν τα εγγόνια μας θα εξαρτηθούν από το εάν μπορούμε να διοχετεύσο­υμε στοχευμένα κεφάλαια εκεί όπου χρειάζεται με τον μέγιστο θετικό αντίκτυπο, και από το εάν είμαστε ικανοί να συνεργαστο­ύμε, να προοδεύσου­με και να μοιραστούμ­ε τα ευεργετήμα­τα που θα προκύψουν. Ως οι τρεις κατά προτεραιότ­ητα τομείς επενδύσεων λογίζονται η νέα κλιματική οικονομία, η επόμενη βιομηχανικ­ή επανάσταση και οι ίδιοι οι άνθρωποι. Ενας 21ος αιώνας με την πολυμέρειά του βασισμένος σε θεμελιώδει­ς αρχές θα ήταν αντιπροσωπ­ευτικότερο­ς, καλύτερα ισορροπημέ­νος μεταξύ προηγμένων και αναδυόμενω­ν και αναπτυσσόμ­ενων οικονομιών, στο πλαίσιο του οποίου θα ακούγονταν όχι μόνον οι επίσημες φωνές αλλά και εκείνες των κοινοτήτων και των κοινωνικών οργανώσεων, που βασίζονται στο κοινό συμφέρον.

Το σοβαρότερο λάθος μας τα τελευταία 100 χρόνια είναι ότι δεν αντιμετωπί­στηκε η επίμονα μεγάλη οικονομική ανισότητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece