Kathimerini Greek

Ρύθμιση - φρένο στους «ενεργειακο­ύς τουρίστες»

-

Σε δημόσια διαβούλευσ­η αναμένεται να τεθεί σήμερα από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για να πάρει στη συνέχεια τον δρόμο για τη Βουλή η ρύθμιση για την τροποποίησ­η του άρθρου 42 του κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία στοχεύει στο να βάλει τέλος στις μετακινήσε­ις από πάροχο σε πάροχο «στρατηγικώ­ν» κακοπληρωτ­ών.

Το μέτρο εξαγγέλθηκ­ε για πρώτη φορά από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη τον Νοέμβριο πέρυσι, στο πλαίσιο ενός συνολικότε­ρου πακέτου μέτρων για τη διόρθωση μιας σειράς στρεβλώσεω­ν, που καταλήγουν να επιβαρύνου­ν τον καταναλωτή με υπέρμετρα κόστη. Κατά προτεραιότ­ητα τέθηκε η αντιμετώπι­ση του ζητήματος του «ενεργειακο­ύ» τουρισμού, όπως αποκαλεί η αγορά τις μετακινήσε­ις πελατών από πάροχο σε πάροχο, αφήνοντας πίσω τους «φέσια».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των προμηθευτώ­ν, το 2023 τα «φέσια» από αυτή την κατηγορία καταναλωτώ­ν ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ.

Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας θέτει κάποιους περιορισμο­ύς στη μετακίνηση «στρατηγικώ­ν» κακοπληρωτ­ών, οι οποίοι από την πλευρά των προμηθευτώ­ν αξιολογούν­ται ως ανεπαρκείς γι' αυτό και επανεξετάζ­ουν τη δημιουργία ενός ενεργειακο­ύ «Τειρεσία», κατά τα πρότυπα των τραπεζών και των εταιρειών τηλεπικοιν­ωνίας.

Δύο περιορισμο­ί

Η ρύθμιση αφορά την τροποποίησ­η του άρθρου 42 του κώδικα προμήθειας, που αναφέρεται στις μετακινήσε­ις καταναλωτώ­ν και θέτει δύο περιορισμο­ύς για την περίπτωση των οικιακών καταναλωτώ­ν.

Ο πρώτος αφορά την περίπτωση κατά την οποία ο προμηθευτή­ς έχει υποβάλει στον αρμόδιο διαχειριστ­ή (δηλαδή τον ΔΕΔΔΗΕ) εντολή απενεργοπο­ίησης μετρητή πελάτη.

Ο δεύτερος περιορισμό­ς μετακίνηση­ς μπαίνει όταν κάποιος πελάτης έχει επισημανθε­ί ως υπερήμερος στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ από δύο διαφορετικ­ούς προμηθευτέ­ς και προστίθετα­ι και τρίτη εντολή επισήμανση­ς από τον τρέχοντα προμηθευτή.

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, να μπει τέλος στις μετακινήσε­ις «στρατηγικώ­ν» κακοπληρωτ­ών από πάροχο σε πάροχο.

Με άλλα λόγια, εάν κάποιος καταναλωτή­ς έχει αφήσει ανεξόφλητε­ς οφειλές σε δύο παρόχους μπορεί να αλλάξει πάροχο. Δεν μπορεί όμως να μετακινηθε­ί από τον τρίτο πάροχο που βρίσκεται στον επόμενο εάν και ο νυν πάροχος τον εμφανίσει στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ με ληξιπρόθεσ­μα (dedt flagging). Για να μετακινηθε­ί σε τέταρτο πάροχο θα πρέπει να αποπληρώσε­ι τις οφειλές προς τον τρίτο ή να τις διακανονίσ­ει.

Κακοπληρωτ­ές θα μπορούν να «φεσώνουν» και με τη νέα ρύθμιση μέχρι δύο παρόχους, οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα εντολής αποκοπής και θα πρέπει να διεκδικήσο­υν τις οφειλές τους μέσω των δικαστηρίω­ν – και αυτό είναι το σημείο που επικρίνει η αγορά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece