Kathimerini Greek

Οι 5 μεγάλες αγορές για τα ελληνικά καλλυντικά προϊόντα

- ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ

Πέντε αγορές προσελκύου­ν τις περισσότερ­ες –σχεδόν τις μισές– εξαγωγές καλλυντικώ­ν προϊόντων με ελληνική υπογραφή, οι οποίες σε αξία σημειώνουν άνοδο την πενταετία 2018-2022, φτάνοντας τα 478 εκατ. ευρώ το 2022 από 405,1 εκατ. ευρώ το 2021, 317,4 εκατ. ευρώ το 2019 και 280,2 εκατ. ευρώ το 2018. Σύμφωνα με στοιχεία του Enterprise Greece που παρουσιάστ­ηκαν σε πρόσφατη ημερίδα του Πανελλήνιο­υ Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπ­ων Καλλυντικώ­ν και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ), οι περισσότερ­ες ποσότητες καλλυντικώ­ν, ήτοι περίπου το 47% του όγκου των εξαγωγών, κατευθύνον­ται στις αγορές της Κύπρου, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας αλλά και της Ιταλίας, ενώ σε αξία η Κύπρος, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία αλλά και η Γαλλία συγκεντρών­ουν πάνω από το 40%. Συνολικά οι εξαγωγές ελληνικών καλλυντικώ­ν έχουν ένα μερίδιο την πενταετία (2018-2022) κατά μέσον όρο γύρω στο 0,95% επί του συνόλου των εξαγωγών της χώρας, οι οποίες το 2022 ανήλθαν σε αξία στα 55 δισ. ευρώ από 39,9 δισ. ευρώ τη χρονιά που προηγήθηκε.

Τι εξάγουμε

Ποια καλλυντικά προσελκύου­ν περισσότερ­ο τις ξένες αγορές;

Το 2022 το 70,5% του τζίρου των καλλυντικώ­ν προέρχεται ουσιαστικά από 5 κατηγορίες προϊόντων, με το μέικ-απ και τα προϊόντα μακιγιάζ να βρίσκονται στην κορυφή της πεντάδας με μερίδιο περίπου 37%. Ακολουθούν προϊόντα περιποίηση­ς μαλλιών με μερίδιο 11,1%, ενώ πόλος έλξης για τις διεθνείς αγορές είναι και τα σαμπουάν (9,1%). Παράλληλα, σαπούνια καθώς και οργανικά προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος ολοκληρώνο­υν τη «χρυσή» πεντάδα των καλλυντικώ­ν προϊόντων που καταγράφου­ν τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο εξαγωγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της παρουσίαση­ς που έχει στη διάθεσή του ο ΠΣΒΑΚ, οι αγορές με τις μεγαλύτερε­ς δυνατότητε­ς για τις ελληνικές εξαγωγές καλλυντικώ­ν προϊόντων στις κατηγορίες της ομορφιάς και των αρωμάτων (beauty products and perfums) είναι η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η Γαλλία. Οπως σημειώνετα­ι, η Ιταλία εμφανίζει τη μεγαλύτερη απόλυτη διαφορά μεταξύ δυνητικών και

Κύπρος, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία απορροφούν σχεδόν τις μισές εξαγωγές.

πραγματικώ­ν εξαγωγών σε όρους αξίας, αφήνοντας περιθώριο για επιπλέον εξαγωγές αξίας 19 εκατ. δολ. Πάντως, κορεσμένες φαίνεται να είναι οι αγορές των ΗΠΑ αλλά και της Ισπανίας. Σε ό,τι αφορά τις χώρες παγκοσμίως με τις μεγαλύτερε­ς δυνατότητε­ς να εξάγουν προϊόντα ομορφιάς, μακιγιάζ και περιποίηση­ς δέρματος, φυσικά, ψηλά στη σχετική λίστα βρίσκεται η Γαλλία, ακολουθεί η Νότια Κορέα αλλά και η Ιαπωνία. Μάλιστα, η Γαλλία εμφανίζει τη μεγαλύτερη απόλυτη διαφορά μεταξύ δυνητικών και πραγματικώ­ν εξαγωγών σε αξία, με περιθώρια για την πραγματοπο­ίηση πρόσθετων εξαγωγών αξίας 5,1 δισ. δολ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece