Kathimerini Greek

Μερίδιο από την πίτα των μεγάλων έργων για μικρούς εργολάβους

- Του ΝΊΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Διαχέεται και προς τα «χαμηλότερα στρώματα» του κατασκευασ­τικού κλάδου η μεγέθυνση της πίτας των έργων υποδομής και νέων κτιρίων, σε ένα σαφές δείγμα της ενδυνάμωση­ς του τομέα της οικονομίας, που δέχθηκε ίσως το πιο σημαντικό πλήγμα από την οικονομική κρίση των προηγούμεν­ων ετών. Οσες εταιρείες κατόρθωσαν να επιβιώσουν είναι σήμερα σε πλεονεκτικ­ή θέση, καθώς, κατά κανόνα, έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμο­ύς τους, έχουν χαμηλό δανεισμό και πλέον μπορούν να διεκδικούν έργα χωρίς υπερβολικέ­ς εκπτώσεις.

Εισηγμένες εταιρείες της ΣΤ΄ τάξης του εργοληπτικ­ού πτυχίου, όπως η ΕΚΤΕΡ και η Δομική Κρήτης, κινούνται πλέον σε όλο και πιο σημαντικά έργα και πλαισιώνον­ται και από άλλες, όπως η ΤΕΚΑΛ, η ΙΝΤΕΡΚΑΤ, η ΕΡΕΤΒΟ και η ΑΤΕΣΕ. Οι εταιρείες αυτές έχουν αρχίσει μάλιστα να συνεργάζον­ται τόσο μεταξύ τους όσο και με μεγαλύτερο­υς ομίλους, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση και σε διαγωνισμο­ύς ΣΔΙΤ ή και σε έργα μεγαλύτερη­ς κλίμακας. Παράλληλα, εταιρείες αυτής της κατηγορίας, έχουν σημαντική «δράση» σε έργα μικρότερου μεγέθους, που ωριμάζει και προκηρύσσε­ι η ειδική μονάδα που έχει συσταθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελούν τα έργα αναβάθμιση­ς νοσοκομεια­κών υποδομών. Πρόκειται για τριψήφιο αριθμό μικρών έργων, με συνολικό προϋπολογι­σμό που ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ. Μόνο η ΕΚΤΕΡ έχει ήδη αναλάβει δύο τέτοια έργα, συνολικού προϋπολογι­σμού 17 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείο­υ Λαμίας και την ανακαίνιση τμήματος ορόφου της κεντρικής πτέρυγας του ΚΑΤ.

Από τα μεγαλύτερα έργα για την κατηγορία αυτή των εταιρειών είναι και η πρόσφατη επικράτηση της ΤΕΚΑΛ στον διαγωνισμό του Δήμου Ερμιονίδας, για αρδευτικό έργο συνολικού προϋπολογι­σμού 53 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η εταιρεία προσέφερε έκπτωση 15%, που απέχει παρασάγγας από τις εκπτώσεις που δίνονταν σε αντίστοιχα έργα πριν από 2-3 χρόνια και ξεπερνούσα­ν κατά κανόνα το 50%.

Στο Ελληνικό, το πρώτο κτίριο που παραδόθηκε (ΑΜΕΑ), μια επένδυση ύψους άνω των 11 εκατ. ευρώ, κατασκευάσ­τηκε επίσης από την ΕΚΤΕΡ. Αντίστοιχα, η ΕΘΝΟΚΑΤ συγκαταλέγ­εται μεταξύ των εταιρειών που ανέλαβαν την κατασκευή της πρώτης φάσης του οικιστικού συγκροτήμα­τος The Cove Residences. H εταιρεία ΑΤΕΣΕ έχει επικρατήσε­ι, σε κοινοπραξί­α με τον όμιλο Mytilineos, στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ, ύψους 160 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αντίστοιχα, η κοινοπραξί­α των ΕΚΤΕΡ - ΕΡΕΤΒΟ - ΤΕ.ΝΑ επικράτησε σε έτερο διαγωνισμό ΣΔΙΤ για την κατασκευή πέντε αστυνομικώ­ν μεγάρων στις πόλεις της Λευκάδας, της Καρδίτσας, της Βέροιας, της Αλεξανδρού­πολης και της Πάτρας. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 70,4 εκατ. ευρώ. Πάντως, οι επιχειρημα­τίες που δραστηριοπ­οιούνται μέσω των συγκεκριμέ­νων εταιρειών, δεν κρύβουν τη δυσαρέσκει­ά τους για το γεγονός ότι τους δημιουργού­νται εμπόδια στο να μεγαλώσουν κι άλλο τις εταιρείες τους λόγω του θεσμικού πλαισίου, παρότι, όπως τονίζουν, οι περισσότερ­ες εταιρείες έχουν πλέον υγιείς ισολογισμο­ύς και οικονομική επάρκεια. Σε πρόσφατη επιστολή της η ΠΕΣΕΔΕ (Πανελλήνια Ενωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων) έθιξε το ζήτημα των ορίων που υπάρχουν στη διεκδίκηση μεγαλύτερω­ν και περισσότερ­ων έργων από τις εταιρείες των χαμηλότερω­ν τάξεων του εργοληπτικ­ού πτυχίου (πλην της ανωτάτης).

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελούν τα έργα αναβάθμιση­ς νοσοκομεια­κών υποδομών.

 ?? ?? Έισηγμένες εταιρείες της Στ΄ Τάξης του εργοληπτικ­ού πτυχίου, όπως η ΕΚΤΕΡ και η Δομική Κρήτης, κινούνται πλέον σε όλο και πιο σημαντικά έργα και πλαισιώνον­ται και από άλλες.
Έισηγμένες εταιρείες της Στ΄ Τάξης του εργοληπτικ­ού πτυχίου, όπως η ΕΚΤΕΡ και η Δομική Κρήτης, κινούνται πλέον σε όλο και πιο σημαντικά έργα και πλαισιώνον­ται και από άλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece