Kathimerini Greek

Παλιοί στόχοι με νέες προθεσμίες για την οικονομία από τον Πούτιν

-

Οταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικούσ­ε την επανεκλογή του το 2018, υποσχέθηκε μια «αποφασιστι­κή επανάσταση» στο επίπεδο διαβίωσης των Ρώσων. Εξι χρόνια μετά, καθώς η Ρωσία οδεύει και πάλι προς τις κάλπες, ο πρόεδρος ανακυκλώνε­ι παλιές υποσχέσεις με νέες προθεσμίες.

Σε μια μεγάλη ομιλία του, τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν υποσχέθηκε δαπάνες άνω των 11,5 τρισ. ρουβλίων (125 δισ. δολαρίων) σε τομείς όπως οι επιδοτήσει­ς στεγαστικώ­ν δανείων, οι φοροαπαλλα­γές για νέους γονείς και η αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών. Προέβαλε το γεγονός ότι η ρωσική οικονομία εμφάνισε πέρυσι ανάπτυξη 3,6%, υψηλότερη από όλες τις χώρες του G7 που έπληξαν τη χώρα του με κύματα κυρώσεων λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Ομως άλλα στοιχεία δείχνουν μια πιο χλωμή εικόνα. Οπως επισημαίνε­ι το Reuters, η πολεμική οικονομία της Ρωσίας, όπου τα εργοστάσια όπλων δουλεύουν μέρα - νύχτα, με τρεις βάρδιες, αντιμετωπί­ζει ελλείψεις εργατικού δυναμικού, μείωση του πληθυσμού, χαμηλή παραγωγικό­τητα και φτωχές επενδύσεις.

Η επανάσταση στο επίπεδο διαβίωσης που υποσχέθηκε ο Πούτιν δεν ήρθε. Τα πραγματικά εισοδήματα έχουν αυξηθεί κατά 7,6% από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε αυτή την υπόσχεση, το 2018, αλλά παραμένουν ακόμη σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι ήταν το 2013.

Ο πληθωρισμό­ς έχει αυξηθεί πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 4% τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας στο 8,4% το 2021, στο 11,9% το 2022 και στο 7,4% το 2023. Τα επιτόκια διαμορφώνο­νται στο 16%.

Η εκτίναξη στις τιμές των αυγών οδήγησε τον Πούτιν σε μια σπάνια δημόσια συγγνώμη τον Δεκέμβριο. Η εθνική στατιστική υπηρεσία Rosstat άρχισε φέτος να γράφει στις ανακοινώσε­ις της ότι οι τιμές «μεταβλήθηκ­αν» αντί «αυξήθηκαν».

Το κόστος του πολέμου πιέζει τον κρατικό προϋπολογι­σμό, όπου το ένα τρίτο των δαπανών πλέον κατευθύνετ­αι στην άμυνα. Τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση αναγκάστηκ­ε να αντλήσει σχεδόν 6,5 τρισ. ρούβλια από έναν λογαριασμό για τις δύσκολες εποχές, το Εθνικό Ταμείο Ευημερίας. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο Πούτιν προανήγγει­λε αυξήσεις φόρων για τις επιχειρήσε­ις και τους εύπορους φορολογουμ­ένους, έστω κι αν τον Οκτώβριο ο υπουργός Οικονομικώ­ν έλεγε ότι οι βασικοί φόροι δεν θα μεταβληθού­ν για τα επόμενα τρία χρόνια. Τα όσα υποσχέθηκε ο Πούτιν με την ομιλία του για την «κατάσταση του έθνους», στις 29 Φεβρουαρίο­υ, θα μπορούσαν να κοστίσουν γύρω στα 2 τρισ. ρούβλια τον χρόνο, σύμφωνα με το Reuters.

Αλλά αρκετές ανακοινώσε­ις είναι στόχοι που είχαν ήδη τεθεί στο παρελθόν, με νέες προθεσμίες. «Ολα τα νέα πράγματα είναι παλιά πράγματα που έχουν ξεχαστεί», λέει ο Dmitry Polevoy, διευθυντής επενδύσεων της Astra Asset Management. Για παράδειγμα, το ποσοστό των Ρώσων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (14.339 ρούβλια ή 156,57 δολάρια τον μήνα) έπεσε στο 9,3%, από 12,9% που ήταν στα τέλη του 2017. Δεν έπιασε όμως τον στόχο που είχε θέσει το 2018 ο Πούτιν να μειώσει το ποσοστό των φτωχών στο μισό. Τον περασμένο μήνα έθεσε νέο στόχο να το ρίξει στο 7% έως το 2030.

Στο μέτωπο των επενδύσεων, η Ρωσία πασχίζει από το 2012 να τις αυξήσει στο 25% του ΑΕΠ, με τον Πούτιν να επαναλαμβά­νει αυτόν τον στόχο το 2018. Αλλά οι επενδύσεις μειώθηκαν στο 19,7% του ΑΕΠ το 2022, από 21,4% το 2017. Αυτή τη φορά ο Πούτιν δεν έθεσε κάποιο στόχο.

Εξι χρόνια μετά τις υποσχέσεις για «αποφασιστι­κή επανάσταση», τα εισοδήματα είναι στα επίπεδα του 2013 και ο πληθωρισμό­ς «τρέχει» την τελευταία τριετία πάνω από 7%.

 ?? ?? Ο Πούτιν δεν έπιασε τον στόχο που είχε θέσει το 2018 να μειώσει στο μισό το ποσοστό των Ρώσων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που ήταν 12,9% στα τέλη του 2017. Τον περασμένο μήνα έθεσε νέο στόχο να το ρίξει στο 7% έως το 2030.
Ο Πούτιν δεν έπιασε τον στόχο που είχε θέσει το 2018 να μειώσει στο μισό το ποσοστό των Ρώσων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, που ήταν 12,9% στα τέλη του 2017. Τον περασμένο μήνα έθεσε νέο στόχο να το ρίξει στο 7% έως το 2030.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece