Kathimerini Greek

Αυξημένη ζήτηση για τα διυλιστήρι­α της Ευρώπης

-

Η εισβολή στην Ουκρανία και η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα ενίσχυσαν τον ανταγωνισμ­ό στην αγορά διυλιστηρί­ων, όπως φάνηκε από την προσπάθεια της Vitol να αγοράσει πρόσφατα ποσοστό στο Sara, ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρι­α πετρελαίου της Ευρώπης. Τα διυλιστήρι­α της Γηραιάς Ηπείρου βρίσκονταν μέχρι πρότινος σε παρακμή, καθώς μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έκλειναν εργοστάσια σε μια προσπάθεια να αγγίξουν τους στόχους μηδενικών εκπομπών και να αντιμετωπί­σουν την απειλή των ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με τους Financial Times. Ωστόσο, με φόντο τις γεωστρατηγ­ικές εξελίξεις, ενεργειακο­ί αναλυτές βλέπουν πλέον ένα κερδοφόρο μέλλον για τα διυλιστήρι­α χάρη στα αυξημένα περιθώρια κέρδους για προϊόντα διύλισης, όπως το ντίζελ και η βενζίνη. Αυτά τα περιθώρια θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερ­ο εάν η Ευρώπη υποστεί περαιτέρω κλυδωνισμο­ύς στην προσφορά. Ο κίνδυνος για τις προμήθειες από μια ξαφνική γεωπολιτικ­ή αστάθεια έγινε αισθητός στα μέσα της εβδομάδας, καθώς οι επιθέσεις με ουκρανικά drones σε διυλιστήρι­α της Ρωσίας εκτόξευσαν κατά 2,7% την τιμή του Brent. «Για τα διυλιστήρι­α που είναι το τελευταίο στάδιο επεξεργασί­ας και τις εταιρείες που είναι πρόθυμες να ρισκάρουν περισσότερ­ο αποκτώντας αυτές τις παλιές μονάδες, η αγορά πληρώνει αναμφισβήτ­ητα περισσότερ­α από ποτέ προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι διυλισμένο αργό στην Ευρώπη», λέει ο Ελιοτ Ράντλι, επικεφαλής τιμών ευρωπαϊκών διυλισμένω­ν προϊόντων στον όμιλο Argus Media.

Η Ευρώπη θα έχει μειώσει την ικανότητα απόσταξης αργού κατά περίπου 7% έως το 2026 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020, σύμφωνα με την Argus. Ετσι, η Shell θα έχει μειώσει την παραγωγική της ικανότητα κατά 33% στη διάρκεια της περιόδου, ενώ η BP κατά 10%. Η περιορισμέ­νη παραγωγική ικανότητα έχει ήδη συμβάλει στην αύξηση του premium ή του επιπλέον ποσού που μπορούν να χρεώσουν τα διυλιστήρι­α για το ντίζελ έναντι του αργού αναφοράς σε έναν παγκόσμιο μέσο όρο 29,77 δολαρίων ανά βαρέλι φέτος.

Αυτό συγκρίνετα­ι με 15,69 δολάρια ανά βαρέλι για την περίοδο μεταξύ 2010 και 2019.

Αν και είναι κάτω από τα υψηλά των 38,82 δολαρίων για το ντίζελ και των 24,21 δολαρίων για τη βενζίνη μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, είναι πολύ πάνω από τους μακροπρόθε­σμους μέσους όρους, παρά την υποτονική ανάπτυξη σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες. Η άνοδος των επιπλέον χρεώσεων για τα διυλισμένα προϊόντα ήταν πολύ μεγαλύτερη από την κίνηση των τιμών αναφοράς του πετρελαίου: τα συμβόλαια μελλοντική­ς εκπλήρωσης πετρελαίου, που παρακολουθ­ούν τις συναλλαγές αποσταγμέν­ων προϊόντων στην Ευρώπη, αυξήθηκαν

Ενεργειακο­ί αναλυτές βλέπουν πλέον ένα κερδοφόρο μέλλον χάρη στα αυξημένα περιθώρια κέρδους για προϊόντα διύλισης, λόγω γεωπολιτικ­ών εξελίξεων.

κατά 13,2% φέτος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντική­ς εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 10,7%.

Η Ευρώπη εξαρτάται πλέον περισσότερ­ο από τις εισαγωγές διυλισμένω­ν προϊόντων, αλλά είναι ευάλωτη σε κραδασμούς όπως οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα που αναγκάζουν πολλούς προμηθευτέ­ς να ακολουθούν μακρύτερη διαδρομή. Βασιζόταν στη Ρωσία για περίπου 30% των διυλισμένω­ν προϊόντων προτού απαγορεύσε­ι τις εισαγωγές μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η εταιρεία συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie εκτιμά ότι οι κυρώσεις δεν θα χαλαρώσουν μέχρι το 2030, ενώ τα προβλήματα λόγω Ερυθράς Θάλασσας πιθανότατα θα συνεχιστού­ν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ακόμα κι έτσι, η ανθεκτικότ­ητα της βενζίνης έχει εκπλήξει τους αναλυτές. Οι τιμές της βενζίνης υποστηρίζο­νται από την υιοθέτηση υβριδικών οχημάτων, καθώς και από την ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece