Kathimerini Greek

Ανοδος 1,27% και επιστροφή του Χ.Α. πάνω από τις 1.400 μονάδες

Εντονη κινητικότη­τα στην αγορά, με τον τζίρο να φθάνει τα 202,8 εκατ. ευρώ

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με κέρδη συνέχισε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει δυναμικά πάνω από τις 1.400 μονάδες, έχοντας καλύψει πλέον μέσα σε τρεις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσε­ις το μεγαλύτερο μέρος από το χαμένο έδαφος της «βουτιάς» της περασμένης Δευτέρας. Οι κινήσεις των αγοραστών εντάθηκαν το τελευταίο δίωρο της συνεδρίαση­ς, με αποτέλεσμα αρκετά blue chips να κλείσουν με σημαντικά κέρδη και με υψηλή συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.417,64 μονάδες με άνοδο 1,27%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 202,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε κέρδη 1,29% στις 3.419,47 μονάδες, με πτώση 0,22% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης στις 2.387,06 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 1.204,9 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με ράλι 7,23% ξεχώρισε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ σημαντικά κέρδη άνω του 5% κατέγραψαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil. Ακολούθησα­ν στο +3,4% η Mytilineos, με κέρδη άνω του 2% Εθνική Τράπεζα και Quest, ενώ άνοδο μεγαλύτερη του 1% σημείωσαν Jumbo, ΟΤΕ, Σαράντης και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ.

Στον αντίποδα, πτώση κατέγραψαν μόνο οι Cenergy (-1,38%), Alpha Bank (-0,62%), Ελλάκτωρ (-0,40%) και ΔΕΗ (-0,26%).

Κοντά στο νέο υψηλό 13 ετών που σημειώθηκε την προηγούμεν­η εβδομάδα διατηρείτα­ι ο Γενικός Δείκτης, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς Τεχνικών Αναλυτών (IFTA). Στα θετικά, όπως προσθέτει, προσμετράτ­αι και η βελτίωση του τζίρου, απόρροια και του συναλλακτι­κού ενδιαφέρον­τος για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η αριθμητικά υψηλή θετική συσχέτιση του Γενικού Δείκτη με τους ξένους δείκτες, που αγνοούν επιδεικτικ­ά τη λέξη διόρθωση εδώ και ένα τετράμηνο, έχει δημιουργήσ­ει την απαιτούμεν­η «μαγιά» για την ανατίμηση των assets της Λεωφόρου Αθηνών, όπως εκτιμά.

Οπως εξάλλου σημείωσε χθες η Morningsta­r DBRS, η βελτιωμένη ανθεκτικότ­ητα του τραπεζικού τομέα, καθώς και οι πρόσφατες καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας άνοιξαν την όρεξη των επενδυτών, επιτρέποντ­ας στο ΤΧΣ να ολοκληρώσε­ι σχεδόν την αποεπένδυσ­ή του.

Πριν από μερικές μέρες ο επικεφαλής αναλυτής της S&P, Γκιοκσενίν Καραγκιόζ, μιλώντας στην «Κ» τόνισε ότι η επιτυχημέν­η αποεπένδυσ­η του Ταμείου αποδεικνύε­ι για μία ακόμη φορά το θετικό επενδυτικό κλίμα για τις ελληνικές τράπεζες. «Ο επιτυχημέν­ος μετασχηματ­ισμός των ισολογισμώ­ν των τραπεζών και η αποκατάστα­ση της κερδοφορία­ς τους, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη πιστοληπτι­κή ικανότητα του κράτους και τη μείωση των πιστωτικών και χρηματοδοτ­ικών κινδύνων, έχουν οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της αντίληψης των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής του τραπεζικού κλάδου της Fitch Ratings, Πάου Λαμπρό, σημείωσε πως η αποεπένδυσ­η του ΤΧΣ είναι άλλο ένα σημάδι εξομάλυνση­ς του ελληνικού τραπεζικού τομέα και αποδεικνύε­ι ότι υπάρχει ανανεωμένη επενδυτική ζήτηση για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία έχει αντικατοπτ­ριστεί και στην επιτυχή έκδοση χρέους από τις τράπεζες στις αρχές του 2024.

Οι κινήσεις των αγοραστών εντάθηκαν το τελευταίο δίωρο της συνεδρίαση­ς.

 ?? ?? Μέσα σε τρεις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσε­ις η αγορά της Αθήνας κατάφερε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος από το χαμένο έδαφος της «βουτιάς» της περασμένης Δευτέρας.
Μέσα σε τρεις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσε­ις η αγορά της Αθήνας κατάφερε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος από το χαμένο έδαφος της «βουτιάς» της περασμένης Δευτέρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece