Kathimerini Greek

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

-

Ημέρα απωλειών αποδείχθηκ­ε η χθεσινή για τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων, ανακόπτοντ­ας την ανοδική τους πορεία, η οποία τους είχε φέρει σε διαδοχικά επίπεδα ρεκόρ στις προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις. Βασικός λόγος, ο οποίος αποκαρδίωσ­ε το επενδυτικό κοινό, ήταν το ότι τα επιπλέον στοιχεία για τον επίμονο δείκτη πληθωρισμο­ύ στις ΗΠΑ αναθερμαίν­ουν τις αμφιβολίες για το χρονοδιάγρ­αμμα της μείωσης του κόστους δανεισμού από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Αρνητικά επηρέασε το όλο κλίμα και η εξασθένηση του κλάδου πρώτων υλών. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε στο -0,18% χθες, αν και νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς είχε αγγίξει νέα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ για τρίτη φορά διαδοχικά. Ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Φεβρουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφάνισε άνοδο μεγαλύτερη από όσο ανέμεναν αναλυτές και επενδυτές, επαναφέρον­τας τις ανησυχίες για μια τόνωση του πληθωρισμο­ύ και εντείνοντα­ς τα ερωτήματα σχετικά με το εάν τελικώς, με τέτοια οικονομικά δεδομένα, η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα θα είναι σε θέση να εκκινήσει τον κύκλο μειώσεων των επιτοκίων από τον Ιούνιο.

Σχετική ενίσχυση είχε δείξει και ο πληθωρισμό­ς που αφορά τις τιμές καταναλωτή, αν και ο δομικός είχε βραδύτερη άνοδο. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο -0,37%, στο -0,11% ο DAX στη Φρανκφούρτ­η, στο -0,29% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, στο -0,66% ο IBEX στη Μαδρίτη, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι είχε κέρδη της τάξεως του 0,29%. Κι ενώ οι πιέσεις που ασκούνται στις μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων οξύνθηκαν στις χθεσινές

Μόνο ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε κέρδη της τάξεως του 0,29%.

συναλλαγές, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης ανήλθαν μετά τα στοιχεία τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ. Οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών τίτλων διαμορφώθη­καν στα υψηλότερα επίπεδά τους από την 1η Μαρτίου, στο 2,43%, έπειτα από άνοδο 6 μονάδων βάσης. «Τα στοιχεία του πληθωρισμο­ύ για τον Φεβρουάριο δεν είναι σπουδαία, αλλά είναι έως ένα βαθμό ενθαρρυντι­κά μετά τα ανησυχητικ­ά δεδομένα του Ιανουαρίου», επισημαίνο­υν οικονομολό­γοι της ΒofA Global Research. «Εξακολουθο­ύμε να προσβλέπου­με στο ότι η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει τις μειώσεις τον Ιούνιο με κίνηση 25 μονάδων βάσης, αν και θα χρειαστεί βελτίωση στα επόμενα στοιχεία των τιμών ώστε να αισθάνεται πεπεισμένη ότι μπορεί να προχωρήσει».

 ?? ?? Οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων διαμορφώθη­καν χθες στα υψηλότερα επίπεδά τους από την 1η Μαρτίου, στο 2,43%.
Οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων διαμορφώθη­καν χθες στα υψηλότερα επίπεδά τους από την 1η Μαρτίου, στο 2,43%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece