Kathimerini Greek

Ψηφιακά νομίσματα σχεδιάζουν να «εκδώσουν» 134 χώρες

Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και γιατί καθυστερού­ν οι ΗΠΑ

-

Το σχέδιο των ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών κερδίζει έδαφος σε όλο και περισσότερ­ες χώρες. Σχετική έρευνα της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council διαπιστώνε­ι πως 134 χώρες, που αντιπροσωπ­εύουν το 98% της παγκόσμιας οικονομίας, είτε έχουν ήδη εκπονήσει σχέδιο ψηφιακής εκδοχής του νομίσματός τους, είτε έχουν προχωρήσει σημαντικά τον σχεδιασμό του, είτε βρίσκονται τουλάχιστο­ν στο στάδιο της μελέτης.

Το Atlantic Council επισημαίνε­ι μάλιστα ότι ανάμεσα σε αυτές τις χώρες συγκαταλέγ­ονται οι χώρες του G20, με μόνη εξαίρεση την Αργεντινή, και έχουν προχωρήσει σημαντικά τα σχετικά σχέδιά τους. Εχει, ωστόσο, μείνει πίσω στον σχεδιασμό ενός ψηφιακού δολαρίου η υπερδύναμη, όπως αποκάλυψε προ ημερών ο διοικητής της Federal Reserve, Ζερόμ Πάουελ, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε ούτε με την ευρεία έννοια κοντά σε κάτι τέτοιο». Μολονότι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες το δρομολογού­ν, στις ΗΠΑ είναι σαφές ότι επικρατεί εντονότατη αμφιθυμία για την προοπτική ενός ψηφιακού δολαρίου. Το 2022 ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στις αρμόδιες αρχές να αρχίσουν να μελετούν μια ψηφιακή εκδοχή του νομίσματος, αλλά το θέμα έχει αποδειχθεί διχαστικό για την αμερικανικ­ή κοινωνία καθώς ο πιθανότερο­ς αντίπαλος του νυν προέδρου στις επικείμενε­ς προεδρικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δεσμευθεί να το απαγορεύσε­ι.

Σχολιάζοντ­ας σχετικά, ο Τζον Λίπσκι, επικεφαλής του Atlantic Council, τόνισε πως το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω στο θέμα εγκυμονεί τον κίνδυνο «περαιτέρω κατακερματ­ισμού του διεθνούς συστήματος πληρωμών» και προσέθεσε πως η Ουάσιγκτον θα μπορούσε παράλληλα να χάσει εν μέρει την πρωτοκαθεδ­ρία στο διεθνές χρηματοοικ­ονομικό σύστημα αν προλάβουν άλλες χώρες να ορίσουν τις προδιαγραφ­ές των ψηφιακών νομισμάτων. Υπογράμμισ­ε μάλιστα πως «διευρύνετα­ι η απόσταση ανάμεσα στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε σχέση με τα σχέδιά τους για ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους» και διευκρίνισ­ε ότι αναφέρεται στο πόσο έχουν προχωρήσει τα σχετικά σχέδια της Κίνας, της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας. Οι υποστηρικτ­ές των ψηφιακών νομισμάτων επιμένουν πως θα προσφέρουν μια νέα λειτουργία και μια εναλλακτικ­ή στα μετρητά. Παράλληλα, όμως, σε πολλές χώρες έχουν υπάρξει εκδηλώσεις διαμαρτυρί­ας από αμφισβητίε­ς που εκφράζουν φόβους πως τα ψηφιακά νομίσματα θα δίνουν στις κυβερνήσει­ς τη δυνατότητα να κατάσχουν τις καταθέσεις τους πολύ εύκολα.

Οπως προκύπτει από την έρευνα του Atlantic Council, σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 36 πιλοτικά προγράμματ­α ψηφιακών νομισμάτων, μεταξύ των οποίων το υπό προετοιμασ­ία «ψηφιακό ευρώ» της ΕΚΤ αλλά και το e-CNY, το ψηφιακό γουάν της Κίνας, η χρήση του οποίου δοκιμάζετα­ι αρκετό καιρό σε 25 κινεζικές πόλεις, με συνολικά 260 εκατ. κατοίκους. Παράλληλα, οι Μπαχάμες, η Τζαμάικα και η Νιγηρία έχουν ήδη ολοκληρώσε­ι τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία. Ωστόσο, η Νομισματικ­ή Ενωση Ανατολικής Καραϊβικής ακύρωσε προσφάτως ένα εξ αυτών όταν παρουσιάστ­ηκαν λειτουργικ­ά προβλήματα που εμπόδισαν την πρόσβαση των χρηστών στα ψηφιακά τους πορτοφόλια. Εχουν, πάντως, δρομολογηθ­εί 13 διασυνορια­κά σχέδια ψηφιακών νομισμάτων, μεταξύ των οποίων και ένα που με το όνομα «mBridge» συνδέει την Κίνα με την Ταϊλάνδη, τα Αραβικά Εμιράτα και το Χονγκ Κονγκ, και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του θα επεκταθεί σε άλλες 11 χώρες, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποιες θα είναι αυτές.

Κάτι ανάλογο ετοιμάζοντ­αι να επιχειρήσο­υν οι χώρες BRICS, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Λίπσκι το σχέδιο θα προωθηθεί περαιτέρω φέτος στη συνάντησή τους στη Ρωσία, στο πλαίσιο της αναζήτησης ενός εναλλακτικ­ού συστήματος πληρωμών έναντι του δολαρίου. Το μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακού νομίσματος παραμένει, πάντως, αυτό του ψηφιακού γουάν, για το οποίο δεν υπάρχει όμως ακόμη καμία ενημέρωση για το πότε θα είναι έτοιμο και πότε θα αρχίσει να λειτουργεί.

Το ψηφιακό γουάν της Κίνας δοκιμάζετα­ι αρκετό καιρό σε 25 κινεζικές πόλεις, με συνολικά 260 εκατ. κατοίκους.

 ?? ?? Οπως προκύπτει από την έρευνα του Atlantic Council, σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 36 πιλοτικά προγράμματ­α ψηφιακών νομισμάτων, μεταξύ των οποίων το υπό προετοιμασ­ία «ψηφιακό ευρώ» της ΕΚΤ αλλά και το e-CNY, το ψηφιακό γουάν της Κίνας. Παράλληλα, οι Μπαχάμες, η Τζαμάικα και η Νιγηρία έχουν ήδη ολοκληρώσε­ι τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία.
Οπως προκύπτει από την έρευνα του Atlantic Council, σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 36 πιλοτικά προγράμματ­α ψηφιακών νομισμάτων, μεταξύ των οποίων το υπό προετοιμασ­ία «ψηφιακό ευρώ» της ΕΚΤ αλλά και το e-CNY, το ψηφιακό γουάν της Κίνας. Παράλληλα, οι Μπαχάμες, η Τζαμάικα και η Νιγηρία έχουν ήδη ολοκληρώσε­ι τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα, τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece