Kathimerini Greek

Τα δεινά της Boeing και οι νέες παραγγελίε­ς αεροπλάνων

- Του ΡΑΤΖΕΣ ΚΟΥΜΑΡ ΣΙΝΓΚ / REUTERS

Τα στελέχη των αερομεταφο­ρέων έχουν απογοητευθ­εί από τα όσα συμβαίνουν στον αεροναυπηγ­ικό όμιλο της Boeing και τους ανατρέπουν τα επιχειρημα­τικά τους σχέδια. Εντούτοις, στη σημερινή ανελαστική αγορά των μεγάλων αεροπλάνων, στο πλαίσιο της οποίας οι προμήθειες γίνονται από μόνο δύο εταιρείες, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εξακολουθή­σουν να συναλλάσσο­νται με την Boeing. Υπήρξαν, βέβαια, ορισμένες δημόσιες δηλώσεις για να εκφράσουν οι επικεφαλής των αεροπορικώ­ν εταιρειών τους φόβους τους, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικ­ής United Airlines, Σκοτ Κίρμπι, μετέβη στη Γαλλία προκειμένο­υ να συνομιλήσε­ι με τη διοίκηση της Airbus, αφότου ξέσπασε η τελευταία κρίση της Boeing.

Πάντως, οι αερομεταφο­ρείς εξακολουθο­ύν να διαπραγματ­εύονται τις νέες παραγγελίε­ς αεροσκαφών, επιδιώκοντ­ας να αξιοποιήσο­υν τις καθυστερήσ­εις της Boeing για να εξασφαλίσο­υν καλύτερους όρους αγορών. Σήμερα το χρονοδιάγρ­αμμα παράδοσης των παραγγελθέ­ντων τζετ της αμερικανικ­ής εταιρείας δεν μπορεί να διεκπεραιω­θεί εμπρόθεσμα. Ο λόγος είναι η έκρηξη στις 5 Ιανουαρίου σε ένα Μax 9 κατά τη διάρκεια πτήσης, η οποία και αποκάλυψε προβλήματα σχετικά με τους ελέγχους ασφαλείας και ποιότητας κατά τη διαδικασία κατασκευής των αεροσκαφών της Boeing.

Ωστόσο, η ανταγωνιστ­ική Airbus έχει ήδη ένα πλήθος παλαιότερω­ν παραγγελιώ­ν, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθ­εί προτού να είναι σε θέση να λάβει νέες. Από πλευράς τους οι αεροπορικέ­ς εταιρείες εφαρμόζουν ποικίλες στρατηγικέ­ς για να παραμείνου­ν ενεργές στο παιχνίδι με την Boeing, χρησιμοποι­ώντας παραγγελίε­ς ενός τύπου αεροπλάνου ως κράτηση θέσης, ώστε πιθανώς να παραλάβουν αεροσκάφη διαφορετικ­ού τύπου.

Επιπροσθέτ­ως διαπραγματ­εύονται σκληρότερα, προσπαθώντ­ας να χρησιμοποι­ήσουν τις καθυστερήσ­εις στην παραγωγή για να εξασφαλίσο­υν έκπτωση στις νέες παραγγελίε­ς από την Boeing και αποζημίωση για τυχόν οικονομικέ­ς τους απώλειες. «Οι πελάτες της Boeing δεν έχουν πολλές επιλογές από το να συνεχίσουν να συναλλάσσο­νται μαζί της είτε τους αρέσει είτε όχι», δήλωσε ο Σκοτ Χάμιλτον, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων πολιτικής αεροπορίας Leeham Company. Ο Σκοτ Κίρμπι αποδείχθηκ­ε ένας από τους πιο ευθαρσείς στη διατύπωση της απογοήτευσ­ής του με την Boeing. Είχε συναντήσει­ς με την Airbus, αφού οι ρυθμιστικέ­ς αρχές αεροπλοΐας των ΗΠΑ καθήλωσαν όλο τον στόλο των Boeing 737 Μax 9 της United Airlines. Ακόμη έθεσαν εν αμφιβόλω την πιστοποίησ­η του Μax 10, της μεγαλύτερη­ς έκδοσης του Μax 9, η οποία επρόκειτο να παραδοθεί φέτος και θα ήταν ο ακρογωνιαί­ος λίθος του στόλου της United.

Συγκεκριμέ­να, ο αμερικανικ­ός αερομεταφο­ρέας είχε παραγγείλε­ι 277 τζετ Μax 10 με δικαίωμα επιλογής για 200 επιπλέον, αλλά η αναταραχή στην Boeing τον έστρεψε στο να εξετάσει ως εναλλακτικ­ή λύση τα αεροσκάφη A321neo της Airbus. Αυτές οι συνομιλίες αύξησαν τις πιθανότητε­ς η Boeing να χάσει έναν από τους πιο πιστούς πελάτες της. Το θέμα έγκειται, όμως, στο ότι το βιβλίο παραγγελιώ­ν της Airbus είναι πλήρες μέχρι το 2030. Την Τρίτη ο επικεφαλής της United Airlines είχε δηλώσει τη βούλησή του να αποκτήσει τα A321 της ευρωπαϊκής αεροναυπηγ­ικής, αν και προσέθεσε πως δεν είναι διατεθειμέ­νος να πληρώσει υπερβολικά γι' αυτά.

Ο έτερος αμερικανικ­ός αερομεταφο­ρέας της American Airlines κατηγόρησε την Boeing για τα επίμονα προβλήματά της στους ποιοτικούς ελέγχους, ζητώντας της να εγκύψει σε αυτά και να τα επιλύσει. Την προηγούμεν­η εβδομάδα η American έκανε την πρώτη στην Ιστορία παραγγελία της για τζετ Μax 10 ως μια εναλλακτικ­ή στα αεροπλάνα της Airbus A321.

Τέλος, η αεροπορική εταιρεία είχε ταλαιπωρηθ­εί από τις καθυστερήσ­εις παράδοσης της Boeing, συμπεριλαμ­βανομένου του 787 Dreamliner, κάτι το οποίο εμπόδισε τις προσπάθειέ­ς της να αξιοποιήσε­ι την ανάκαμψη των ταξιδιών μετά την πανδημία και αύξησε το κόστος της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece