Kathimerini Greek

Τρεις δεκαετίες χωρίς τη μαγεία της Μελίνας, μια εκδήλωση μνήμης

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Ακριβώς 30 χρόνια από το πέρασμα της Μελίνας στην αιωνιότητα, την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτο­υ Ελλάδας, διοργανώθη­κε μια βραδιά αφιερωμένη στην «τελευταία Ελληνίδα θεά», όπως είχε χαρακτηρίσ­ει ο γαλλικός Tύπος τη Μελίνα Μερκούρη. Ενορχηστρω­τής της βραδιάς ο Γιώργος Αρχιμανδρί­της, συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του βιβλίου «Μελίνα - Μια σταρ στην Αμερική» (εκδόσεις Πατάκη), με τον Σπύρο Αρσένη, συνσυγγραφ­έα του βιβλίου, καθώς και τον δημοσιογρά­φο και κριτικό κινηματογρ­άφου Γιάννη Ζουμπουλάκ­η.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάν­νη, η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα Λοράνς Αουέρ και ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτο­υ Ελλάδας Νικολά Εμπαλάν. Το σκηνικό της βραδιάς αποτελούντ­αν από το πρωτότυπο ζωγραφικό έργο που φιγουράρισ­ε στην πρώτη αφίσα της «Στέλλας», από τον Γιώργο Βακιρτζή, καθώς και δύο μεγάλου μεγέθους πρωτότυπες γαλλικές αφίσες της «Στέλλας» και του «Ποτέ την Κυριακή». Το κοινό μπορούσε επίσης να δει το ροζ φόρεμα με τα μαύρα κρόσσια που φορούσε η Μελίνα Μερκούρη την πρώτη φορά που εμφανίστηκ­ε στη μεγάλη οθόνη, στην αρχή της ταινίας «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς προβλήθηκε ανέκδοτο οπτικοακου­στικό υλικό από τη γαλλική τηλεόραση, το οποίο σκιαγράφησ­ε την προσωπικότ­ητα της Ελληνίδας σταρ. Ανάμεσα στα τεκμήρια αυτά, το κοινό είχε την ευκαιρία να δει μια σπάνια συζήτηση του 1966 ανάμεσα στη Μελίνα Μερκούρη και στη μεγάλη Γαλλίδα συγγραφέα Μαργκερίτ Ντιράς, ενώ άκουσε ηχογραφημέ­νες μαρτυρίες του Κώστα Γαβρά και του Ζακ Λανγκ για τη λαμπερή πορεία της Μελίνας Μερκούρη ως ηθοποιού, αγωνίστρια­ς και πολιτικού.

«Το “Ποτέ την Κυριακή” ήταν από τις ταινίες που σε κάνουν ν’ αγαπήσεις μια χώρα», είπε ο Γαβράς. «Ξαφνικά, όλοι οι Ελληνες ήταν συμπαθητικ­οί χάρη σε αυτήν την ταινία. Καμία άλλη Ελληνίδα ηθοποιός δεν μπορούσε να το κάνει αυτό. Καμία άλλη ηθοποιός στον κόσμο δεν μπορούσε να το κάνει αυτό. Αυτό που δεν καταλαβαίν­ει ο κόσμος με τη Μελίνα είναι ότι ήταν βαθύτατα Ελληνίδα... Εβλεπαν μια Ελληνίδα που υπερασπιζό­ταν την Ελλάδα, η οποία θύμιζε επίσης στον κόσμο τις μεγάλες ηρωίδες των τραγωδιών. Είχε πολύ δραματικό πρόσωπο. Είχε κι αυτήν την πολύ δυνατή φωνή και ήταν πολύ ανοιχτός τύπος. Ελεγε στους πάντες αυτό που σκεφτόταν. Ολα αυτά την έκαναν μια πολύ σπάνια προσωπικότ­ητα. Μπορούμε να πούμε ότι ήταν η προσωποποί­ηση, η ενσάρκωση της Ελλάδας».

Ο επιστήθιος φίλος της, Ζακ Λανγκ, συμπύκνωσε και αυτός την προσωπικότ­ητά της σε λίγες γραμμές: «Γελούσαμε συχνά, θυμώναμε μερικές φορές, όχι μεταξύ μας, αλλά με τις αδικίες. Ξέρετε, είχα τη φιλοδοξία να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς στην Ελλάδα. Ηθελα να την πείσω, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν το επιθυμούσε το κόμμα της. Για εμένα ήταν το σύμβολο, η ενσάρκωση μιας Ελλάδας ανοιχτής, χαμογελαστ­ής, μαχητικής, ελεύθερης. Ηταν η Ελλάδα».

 ?? ?? O Σπύρος Αρσένης, ο Γιώργος Αρχιμανδρί­της και ο Γιάννης Ζουμπουλάκ­ης στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτο­υ Ελλάδας.
O Σπύρος Αρσένης, ο Γιώργος Αρχιμανδρί­της και ο Γιάννης Ζουμπουλάκ­ης στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτο­υ Ελλάδας.
 ?? ?? «Τελευταία Ελληνίδα θεά» είχε χαρακτηρίσ­ει ο γαλλικός Tύπος τη Μελίνα Μερκούρη. Στη φωτογραφία, με τον Ζυλ Ντασσέν το 1978.
«Τελευταία Ελληνίδα θεά» είχε χαρακτηρίσ­ει ο γαλλικός Tύπος τη Μελίνα Μερκούρη. Στη φωτογραφία, με τον Ζυλ Ντασσέν το 1978.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece