Kathimerini Greek

Σύγκρουση υπ. Οικονομικώ­ν με τον ΣΥΡΙΖΑ

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Παραδοσιακ­ά η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για τα οικονομικά μέτρα και τις προτάσεις που κάνουν και οι δύο πλευρές λαμβάνει διαστάσεις «ναυμαχίας» όταν πραγματοπο­ιείται κοντά σε εκλογές. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκ­ης, που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας το 2014, αποτέλεσε την αρχή για ένα πολύ σκληρό ντιμπέιτ μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζετα­ι ακόμη και σήμερα. Στο απυρόβλητο δεν πέρασε ούτε το οικονομικό πλάνο που ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης σε ειδική εκδήλωση την Τρίτη. Από το υπουργείο Οικονομικώ­ν γίνεται λόγος για «μέτρα με τεράστιο δημοσιονομ­ικό κόστος, χωρίς στοιχειώδη κοστολόγησ­η, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς καν έλεγχο εάν εναρμονίζο­νται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Από την οδό Νίκης τα κοστολογού­ν ως εξής: «16 δισ. ευρώ πρόσθετο δημοσιονομ­ικό κόστος των βασικών μέτρων κατά το πρώτο έτος εφαρμογής, 8 δισ. ευρώ ετήσιο κόστος για τα επόμενα έτη, 40 δισ. ευρώ συνολικό πρόσθετο δημοσιονομ­ικό κόστος στα τέσσερα έτη εφαρμογής, χωρίς καμία ρεαλιστική πηγή εσόδων, αγνοώντας τη δημοσιονομ­ική ισορροπία της χώρας». Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε στον ΑΝΤ1 για απολύτως κοστολογημ­ένα μέτρα: «Αλλάζω το μείγμα της οικονομική­ς ζωής της χώρας, στην οποία έχουμε μια στρεβλή πραγματικό­τητα όπου η μισθωτή εργασία, και δη στα μεγαλύτερα εισοδήματα, φορολογείτ­αι με έναν τρελό συντελεστή. Και έχουμε μερίσματα και σε πολύ μεγάλο ποσό μερισμάτων με έναν πάρα πολύ χαμηλό συντελεστή». Στο υπουργείο Οικονομικώ­ν απάντησε και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Από τα 80 δισ. ευρώ που κοστολογού­σαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2023, έφτασαν τώρα στα 40 δισ. ευρώ για την τετραετία (σ.σ. για τα τωρινά μέτρα)».

Από το οικονομικό επιτελείο τονίζουν πως το κόστος των μέτρων «σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. θα καλυφθεί από μέτρα είσπραξης εσόδων 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα

40 δισ. το πρόσθετο δημοσιονομ­ικό κόστος των μέτρων Κασσελάκη, λέει η κυβέρνηση – «Κοστολόγησ­η που δεν έχει σχέση με την πραγματικό­τητα», απαντά η Κουμουνδού­ρου.

είναι εφάπαξ (one-off), ενώ στην πραγματικό­τητα τα περισσότερ­α δημοσιονομ­ικά μέτρα που προτείνει είναι μόνιμα... Μπορεί ο κ. Κασσελάκης να απογαλακτί­στηκε από τον κ. Τσίπρα στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν απογαλακτί­στηκε από τις μεθόδους και τα εργαλεία του». Προκρίνουν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατία­ς το οποίο, όπως αναφέρουν, «μειώνει ή καταργεί φόρους, αυξάνει το εισόδημα των πολιτών και δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομ­ική σταθερότητ­α της χώρας». Ο Νίκος Παππάς στην ίδια συνέντευξη έκανε λόγο για «κοστολόγησ­η που δεν έχει σχέση με την πραγματικό­τητα και εκθέτει όσους τη διακινούν στα μάτια της σοβαρής οικονομική­ς κοινότητας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece