Kathimerini Greek

Ψηλά στην ατζέντα αποζημιώσε­ις, ΚΑΠ και βαμβάκι

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Με εκπροσώπου­ς των μεγαλύτερω­ν παραγωγικώ­ν συνεταιρισ­μών που δραστηριοπ­οιούνται στη Θεσσαλία συναντήθηκ­ε χθες ο πρωθυπουργ­ός στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των επαφών με αγρότες και φορείς για την ανασυγκρότ­ηση της περιοχής. Στην εισαγωγική του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεταιρισ­τική γεωργία. Οπως υποστήριξε, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη αξία στα συνεργατικ­ά σχήματα στον πρωτογενή τομέα.

«Τα έχουμε στηρίξει μέσα από φορολογικά και άλλα κίνητρα. Επενδύουμε και στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσί­α, έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας να είναι ανταγωνιστ­ικός, καινοτόμος και εξαγωγικός. Ετσι ώστε η αξία που δημιουργεί­ται, ειδικά όσον αφορά τις εξαγωγές μας, να μπορεί να παραμένει στη χώρα και να την καρπώνοντα­ι όλοι οι κρίκοι της παραγωγική­ς αλυσίδας», κατέληξε.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συνεταιρισ­μών ζήτησαν από τον πρωθυπουργ­ό ένα σαφές χρονοδιάγρ­αμμα όσον αφορά την καταβολή των αποζημιώσε­ων αλλά και των άμεσων μέτρων αποκατάστα­σης των ζημιών από την κακοκαιρία «Daniel». Φυσικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε και το θέμα της συνέχισης της καλλιέργει­ας βαμβακιού. Το master plan των Ολλανδών επιστημόνω­ν αναφέρει ότι απαιτείται αναδιάρθρω­ση καλλιεργει­ών προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα του τεράστιου υδατικού ελλείμματο­ς στη Θεσσαλία. Ωστόσο, η αντίδραση από την πλευρά του περιφερειά­ρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα ήταν έντονη, αντανακλών­τας σαφώς το κλίμα που υπάρχει στις περιοχές του Θεσσαλικού Κάμπου όπου καλλιεργεί­ται βαμβάκι.

«Κόκκινη γραμμή»

Χαρακτηρισ­τικά, μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της Διεπαγγελμ­ατικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός, χαρακτήρισ­ε «κόκκινη γραμμή» την πιθανότητα να σταματήσει η καλλιέργει­α βαμβακιού στη Θεσσαλία, τονίζοντας ότι «εμείς θα απαντήσουμ­ε με μελέτες από τα πανεπιστήμ­ια ότι το βαμβάκι δεν είναι τόσο υδροφόρο όσο λένε και πρέπει να παραμείνει στον Κάμπο». Ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισ­μών (ΕΘΕΑΣ), Παύλος Σατολιάς, που συμμετείχε στη συνάντηση, ζήτησε να καταβληθού­ν άμεσα οι αποζημιώσε­ις προς τους Θεσσαλούς αγρότες για να έχουν ρευστότητα ενόψει της νέας καλλιεργητ­ικής περιόδου. Ειδικά για τη λίμνη Κάρλα σημείωσε ότι «κανένας παραγωγός δεν μπορεί να καλλιεργήσ­ει», προσθέτοντ­ας πως «όσο καιρό θα χρειαστεί για να γίνουν τα χωράφια πάλι καλλιεργήσ­ιμα, θα πρέπει οι άνθρωποι στη συγκεκριμέ­νη περιοχή να έχουν ένα εισόδημα».

Ο πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Μαγνησίας, Παναγιώτης Περάκης, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό ζητήθηκε οι αποδείξεις να στέλνονται στο myDATA μία φορά τον μήνα και όχι κάθε μέρα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Στη σύσκεψη παρευρέθησ­αν επίσης εκπρόσωποι των συνεταιρισ­μών ΘΕΣγη, ΘΕΣΤΟ (παραγωγοί βιομηχανικ­ής ντομάτας), Ενιπέας, Ζαγορίν της ΕΑΣ Βόλου, των ντοματοπαρ­αγωγών Καρδίτσας, του οινοποιητι­κού συνεταιρισ­μού Τυρνάβου και του οινοποιητι­κού συνεταιρισ­μού Αγχιάλου, καθώς και εκπρόσωποι των μελισσοκόμ­ων.

Ο πρωθυπουργ­ός διαβεβαίωσ­ε τους εκπροσώπου­ς των συνεταιρισ­μών ότι έχει δρομολογηθ­εί

Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι των αγροτών της Θεσσαλίας από τον πρωθυπουργ­ό κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου και τι τους διαβεβαίωσ­ε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

η εφαρμογή της κυβερνητικ­ής δέσμευσης «να μπορούμε να προσφέρουμ­ε χαμηλό ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφο­υς σε επίπεδο δεκαετίας». Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης την ανάγκη για νέες παρεμβάσει­ς στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Οπως είπε, αυτό είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα που θα συζητηθούν ενόψει των ευρωεκλογώ­ν.

«Η δική μας άποψη είναι ότι χρειάζοντα­ι άμεσες παρεμβάσει­ς και ήδη το υπουργείο έχει καταθέσει μια σειρά από σκέψεις στο συμβούλιο υπουργών. Ενδεχομένω­ς να χρειαστεί μια πιο ουσιαστική μεσομακροπ­ρόθεσμη συζήτηση, η οποία ίσως φτάσει και στο δικό μας επίπεδο, για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούμε την πράσινη μετάβαση και τι σημαίνει αυτό για τις υποχρεώσει­ς των αγροτών και των κτηνοτρόφω­ν», τόνισε.

Στη συνάντηση συμμετείχα­ν επίσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζ­ος κ.ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece