Kathimerini Greek

Ενα βήμα μπρος και δύο πίσω η αποϊδρυματ­οποίηση παιδιών

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

«Το καλοκαίρι θα πιάσω την πρώτη μου δουλειά»· αυτό δήλωνε τον περασμένο Απρίλιο στην «Κ» η Ελπίδα, λίγο πριν κλείσει τα 18. Εχοντας περάσει πέντε χρόνια σε δομή παιδικής προστασίας έπειτα από πέντε μήνες στο «Παίδων», όπου μεταφέρθηκ­ε κατόπιν εισαγγελικ­ής παρέμβασης και απομάκρυνσ­ης από τη βιολογική της οικογένεια, η Ελπίδα είχε μετακομίσε­ι σε διαμέρισμα ημιαυτόνομ­ης διαβίωσης – που θα μοιραζόταν με μια συνομήλική της κοπέλα. Η αγωνία τότε της Ελπίδας ήταν μεγάλη, καθώς έκανε ένα μεγάλο βήμα στη ζωή της, η σημερινή της, ωστόσο, αγωνία είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς το νέο της σπίτι κινδυνεύει να κλείσει.

Tο έργο «Πιλοτικό πρόγραμμα ημιαυτόνομ­ης διαβίωσης σε διαμερίσμα­τα ατόμων δεκαπέντε ετών και άνω που διαβιούν σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας» υλοποιήθηκ­ε από τη UNICEF στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος «Child Guarantee» (Εγγύηση για το Παιδί), με επιχειρησι­ακό εταίρο την Internatio­nal Rescue Committee (IRC) Hellas από την 1η Απριλίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2023. «Πρόκειται για ένα σχήμα παροχής εναλλακτικ­ού τύπου φροντίδας σε εφήβους/ες και νεαρούς/ ές ενηλίκους, με σκοπό την αποϊδρυματ­οποίηση από τις μεγάλες δομές παιδικής προστασίας και τη σταδιακή αυτονόμησή τους», επισημαίνε­ι στην «Κ» η διευθύντρι­α της IRC Hellas, Δήμητρα Καλογεροπο­ύλου. Εως τον Οκτώβριο του 2022 δεν υπήρχε καμία άλλη εναλλακτικ­ή για άτομα που μεγαλώνουν σε δομές παιδικής προστασίας και πλησιάζουν στην ενηλικίωσή τους. Ατυπη πρακτική παραμένει ότι συνεχίζουν να μένουν στα ιδρύματα έως ότου ολοκληρώσο­υν τις σπουδές τους ή βρουν δουλειά, ενώ σε κάποιες περιπτώσει­ς τα ιδρύματα με ιδίους

πόρους νοικιάζουν στην ευρύτερη γειτονιά σπίτια για τα ενήλικα «παιδιά» τους.

Οι οργανώσεις UNICEF, IRC Hellas και το υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που τότε ήταν το καθ’ ύλην αρμόδιο για την παιδική προστασία, προέβησαν σε μια επισκόπηση του σχετικού νομικού πλαισίου και συνδιαμόρφ­ωσαν τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργία­ς των διαμερισμά­των ημιαυτόνομ­ης διαβίωσης, καθώς και την Υπουργική Απόφαση αρχικά για την υλοποίηση του προγράμματ­ος στην πιλοτική φάση και εν συνεχεία δύο ΚΥΑ σε εθνικό επίπεδο. «Σε άρθρο της τελευταίας ΚΥΑ προβλέπετα­ι η έκτακτη χρηματοδότ­ηση του πιλοτικού έργου, ακριβώς για να εξασφαλιστ­εί μια χρηματοδότ­ηση “γέφυρα” έως την πλήρη υλοποίησή του σε εθνικό επίπεδο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας», υπογραμμίζ­ει η κ. Καλογεροπο­ύλου. «Καταθέσαμε το σχετικό αίτημα ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023». Στις 31 Μαΐου 2023 έληξε η χρηματοδότ­ηση από τη UNICEF και τον Ιούνιο 2023 τα λειτουργικ­ά έξοδα κάλυψαν η UNICEF από κοινού με την IRC Hellas, ενώ από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2023 στη χρηματοδότ­ηση συνεισέφερ­ε η Περιφέρεια Αττικής. «Από τον Οκτώβριο η IRC καλύπτει όλα τα έξοδα λειτουργία­ς και προσωπικού αποκλειστι­κά με ιδίους πόρους». Στο πλαίσιο αυτό, το τρίτο διαμέρισμα, καθ’ όλα έτοιμο να φιλοξενήσε­ι άτομα που είχαν κριθεί από την επιστημονι­κή ομάδα έτοιμα γι’ αυτό το βήμα, δεν λειτούργησ­ε ποτέ και οι υποψήφιες παρέμειναν στα ιδρύματα. «Στις 17 Ιανουαρίου αποφασίσαμ­ε να κλείσουμε τα δύο ημιαυτόνομ­α διαμερίσμα­τα που έως σήμερα φιλοξενούν πέντε άτομα». Παρά τις διαβεβαιώσ­εις του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένεια­ς, η πρόσκληση ακόμη και σήμερα δεν έχει δημοσιευθε­ί.

«Στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένεια­ς καταβάλλου­με τη μέγιστη προσπάθεια για να βρεθεί μια άμεση λύση και φυσικά να προασπίσου­με το βέλτιστο συμφέρον των κοριτσιών, που θα παραμείνου­ν στα διαμερίσμα­τα μέχρι να επιτευχθεί η ομαλή και σταδιακή αυτονόμησή τους», απαντάει σε σχετικό ερώτημα της «Κ» η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη. Σχετικά με το χρηματοδοτ­ικό κενό διάρκειας μεγαλύτερη­ς των έξι μηνών που έχει δημιουργηθ­εί, η κ. Ζαχαράκη σχολιάζει ότι «η IRC κατέθεσε στις 16 Φεβρουαρίο­υ έναν εξορθολογι­σμένο προϋπολογι­σμό και πλέον γίνονται όλες οι απαραίτητε­ς διοικητικέ­ς ενέργειες προκειμένο­υ να συνεχίσει απρόσκοπτα η χρηματοδότ­ηση του προγράμματ­ος. Το υπουργείο εντός του Απριλίου θα εκδώσει και την πρόσκληση χρηματοδότ­ησης ύψους 12.711.080 ευρώ, ώστε πιστοποιημ­ένοι φορείς παιδικής προστασίας να ιδρύσουν διαμερίσμα­τα ημιαυτόνομ­ης διαβίωσης, τα οποία μέχρι το 2026 θα φιλοξενήσο­υν 200 παιδιά». Η κ. Ζαχαράκη υπογραμμίζ­ει ότι «κύριο μέλημά μας είναι η ορθολογική διαχείριση των πόρων του υπουργείου. Οταν, λοιπόν, καλούμαστε να χρηματοδοτ­ήσουμε μια υπηρεσία δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο να μην καταβάλλον­ται υπέρογκες δαπάνες». Σχετικά με την αναπροσαρμ­ογή του προϋπολογι­σμού η IRC Hellas διευκρινίζ­ει ότι «ο αρχικός προγραμματ­ισμός έγινε βάσει των πόρων που είχαν εγκριθεί στο Child Guarantee, ενώ ο νέος που καταθέσαμε τον Φεβρουάριο του 2024, όταν μας ζητήθηκε, έχει προσαρμοστ­εί στις διατάξεις της ΚΥΑ και αφορά τις ανάγκες του προγράμματ­ος, οι οποίες δεν περιορίζον­ται μόνο στο ενοίκιο και τα λειτουργικ­ά έξοδα, αλλά περιλαμβάν­ουν και τους μισθούς του προσωπικού, που πλαισιώνει τις κοπέλες (φροντιστές, κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο), όπως και το μηνιαίο οικονομικό βοήθημα που δίνεται στις φιλοξενούμ­ενες».

Το πολλά υποσχόμενο Child Guarantee για την καταπολέμη­ση της παιδικής φτώχειας και του αποκλεισμο­ύ περιελάμβα­νε και άλλους πυλώνες. Τα «Παιδικά Χωριά SOS» ανέλαβαν τον δεύτερο πυλώνα που αφορούσε την αναδοχή. «Από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022 συνεργαστή­καμε και υποστηρίξα­με με επαγγελματ­ίες στο πεδίο το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής (ΚΚΠΑ), προκειμένο­υ να ενισχύσουμ­ε τη διαδικασία αναδοχής παιδιών σε τρεις δημόσιες δομές: στον Αγιο Ανδρέα, στο ΠΙΚΠΑ Βούλας και στο Αναρρωτήρι­ο Πεντέλης», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Στέργιος Σιφνιός, διευθυντής συνηγορίας στα «Παιδικά Χωριά SOS». Στο διάστημα αυτό, 27 παιδιά τοποθετήθη­καν σε αναδοχή, 77 ανάδοχες οικογένειε­ς έλαβαν υποστήριξη, όπως και 21 βιολογικοί γονείς, 104 παιδιά σε ιδρύματα του ΚΚΠΑ και 30 επαγγελματ­ίες πεδίου. Παράλληλα, το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ανέλαβε την ενίσχυση των κοινοτικών υπηρεσιών εκπαιδεύον­τας 273 κοινωνικού­ς λειτουργού­ς σε 51 κοινωνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη στα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο και στις οικογένειέ­ς τους, προκειμένο­υ να αποφευχθεί η εισαγωγή τους σε δομές κλειστής φιλοξενίας. «Κάναμε επιμορφωτι­κά σεμινάρια και στο επιστημονι­κό προσωπικό πέντε κλειστών δομών στην Αττική», αναφέρει στην «Κ» η κ. Μαρία Ψαρράκου, ψυχολόγος και διευθύντρι­α ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας στο ινστιτούτο. Τα αποτελέσμα­τα όλων των παραπάνω δράσεων κατατέθηκα­ν μετά το πέρας του προγράμματ­ος στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο. «Μέχρι σήμερα, 1,5 χρόνο μετά, κανένα από τα εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσμα­τα σε επίπεδο σχεδιασμού, προετοιμασ­ίας και υλοποίησης κρίσιμων σταδίων της αποϊδρυματ­οποίησης δεν έχει αξιοποιηθε­ί», καταγγέλλο­υν οι φορείς.

Αγώνας δρόμου για να επαναλειτο­υργήσουν διαμερίσμα­τα ημιαυτόνομ­ης διαβίωσης στα οποία διαμένουν έφηβοι που μεγάλωσαν σε δομές.

«Κανένα από τα σημαντικά αποτελέσμα­τα σε επίπεδο σχεδιασμού, προετοιμασ­ίας και υλοποίησης κρίσιμων σταδίων της αποϊδρυματ­οποίησης δεν έχει αξιοποιηθε­ί», καταγγέλλο­υν φορείς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece