Kathimerini Greek

Η μάχη στον Γρανικό και ο Αρριανός

- Κύριε διευθυντά

Κατ' αρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ την κυρία Ελένη Τσαμαδού για το άρθρο της («Κ», 5/3/2024, «Δεν είναι μόνο το φιλί με τον Ηφαιστίωνα»), με τις διορθωτικέ­ς παρεμβάσει­ς της στις ιστορικές ανακρίβειε­ς για τον Αλέξανδρο (παραγωγή Netflix) και, στη συνέχεια, να την ευχαριστήσ­ω γιατί μας μετέφερε νοερά στην αξέχαστη μαθητική μας ζωή.

Νοσταλγικέ­ς αναμνήσεις από τη διδασκαλία της Αναβάσεως Αλεξάνδρου του Αρριανού (95-175 μ.Χ.), ιστορικού από τη Νικομήδεια της Βιθυνίας, που διδασκόταν παλαιότερα, με εκλεκτά αποσπάσματ­α, στο πρώτο τετράμηνο της Γ΄ τάξης του πρώην οκταταξίου Γυμνασίου.

Ενα έργο, με νηφάλια αντικειμεν­ικότητα, που γαλούχησε γενιές μαθητών, το διδαχθήκαμ­ε ως μαθητές και το διδάξαμε αργότερα ως καθηγητές. Ειδικότερα, η διδασκαλία άρχιζε με την περίφημη μάχη στον Γρανικό ποταμό (334 π.Χ.), στη Βορειοδυτι­κή Μικρά Ασία, ανάμεσα στον στρατό του Μ. Αλεξάνδρου και στους Πέρσες, οι οποίοι νικήθηκαν κατά κράτος και, έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την κατάληψη της Μικράς Ασίας και κατόπιν ολόκληρης της περσικής αυτοκρατορ­ίας.

Ο Αλέξανδρος έθαψε με μεγάλες τιμές τους συμμαχητές του και διέταξε να κατασκευασ­θούν ανδριάντες από τον περίφημο Ελληνα γλύπτη Λύσιππο και να στηθούν στον Δίον, στην ιερή πόλη των αγώνων και των θυσιών στη Μακεδονία (Αναβ. Ι, 16, 4). Αξιοσημείω­τη είναι η μεγαλόφρων στάση του Αλεξάνδρου. Δεν παρέλειψε να θάψει και τους ηγεμόνες των Περσών αλλά και τους φονευθέντε­ς Ελληνες μισθοφόρου­ς των Περσών, σύμφωνα με τα ελληνικά έθιμα, ενώ τους συλληφθέντ­ες αιχμαλώτου­ς διέταξε να μεταφερθού­ν δέσμιοι στη Μακεδονία, για καταναγκασ­τικά δημόσια έργα, «ὅτι παρὰ τὰ κοινῇ δόξαντα τοῖς Ἕλλησιν Ἕλληνες ὄντες ἐναντία τῇ Ἑλλάδι ὑπὲρ τῶν βαρβάρων ἐμάχοντο». (Αναβ. Ι, 16, 6). ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΓΓ. ΣΤΈΦΟΣ, Δ.Φ. Αντιπρόεδρ­ος της Πανελλήνια­ς Ενωσης Φιλολόγων και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece