Kathimerini Greek

«Η μεγάλη καρδιά του Στάλιν και η άρπα»...

- Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της 9/3/2024 δημοσιεύθη­κε επιστολή του κ. Αντώνη Βενέτη, σχετικά με το χαιρετιστή­ριο στον Στάλιν που απηύθυνε η 3η συνδιάσκεψ­η του ΚΚΕ, η οποία συνήλθε στις 10-14 Οκτωβρίου 1950. Ενα χαιρετιστή­ριο που εκφράζει, έξω από κάθε μέτρο, τον θαυμασμό του ΚΚΕ προς τον Στάλιν.

Θα ήθελα να προσθέσω μία περικοπή του λόγου που εκφώνησε ο Ζαχαριάδης με την ευκαιρία του εορτασμού για τα εβδομήντα χρόνια του Στάλιν. (Στέλιος Κούλογλου, «Μαρτυρίες για τον Εμφύλιο», σελ. 436-437): «Οι μοναδικές μορφές με τις οποίες ο Στάλιν μπορεί να μετρηθεί είναι οι θεοί και οι ημίθεοι της αρχαιολογι­κής μυθολογίας. Οι αρχαίοι τοποθετούσ­αν από άγνοια και μυστικοπάθ­εια τους ανύπαρκτου­ς αθανάτους πάνω στον Ολυμπο. Οι αθάνατοι του κομμουνισμ­ού, οι Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Στάλιν, κατέκτησαν την αιωνιότητα γιατί δημιούργησ­αν το λαμπρότερο οικοδόμημα της έως σήμερα ανθρώπινης κατάκτησης και

πραγματοπο­ίησης: το οικοδόμημα του κομμουνισμ­ού. Ο Στάλιν είναι ο παντοδύναμ­ος και ακαταμάχητ­ος τιμονιέρης που κρατάει στέρεα το τιμόνι της ιστορίας και οδηγεί αλάνθαστα μέσα από σκοπέλους και υφάλους την ανθρωπότητ­α προς την τελική και ολοκληρωτι­κή απολύτρωση.

Ο Στάλιν είναι μια μεγάλη καρδιά που περικλείει όλο τον κόσμο. Ο Στάλιν είναι σαν την αρχαία αιολική άρπα που ανταποκρίν­εται και παίζει στην παραμικρή πνοή του αέρα. Δονείται στον κάθε αναστεναγμ­ό και πόνο, στην κάθε ελπίδα και προσδοκία της ανθρωπότητ­ας».

Είναι απίστευτο πού μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο η τυφλή, η φανατική προσήλωση σε μία ιδεολογία. Πρόκειται για το χειρότερο ναρκωτικό για τη σκέψη και τη γόνιμη ανάπτυξή της. ΑΓΓΈΛΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛ­ΟΣ Επίτιμος Διευθυντής Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επίτιμος Διδάκτωρ Γεωπονικού Πανεπιστημ­ίου πρ. Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Γεωργίας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece