Kathimerini Greek

Επενδυτική απάτη μέσω Facebook

- ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.

Αμφίβολης αξίας χρηματιστη­ριακές συμβουλές εμφανίζετα­ι να δίνει ο επικεφαλής της επενδυτική­ς Pershing Square Capital, Μπιλ Ακμαν, σε περισσότερ­ες από 90 διαφημίσει­ς στο Facebook, οι οποίες χρησιμοποι­ούν τη φωτογραφία του. Μία από τις διαφημίσει­ς υπόσχεται ετήσια κέρδη της τάξης του 125%, ενώ μια άλλη δεσμεύεται για αύξηση του αρχικού κεφαλαίου κατά 25% την εβδομάδα.

Ο Ακμαν δεν είναι ο μόνος δισεκατομμ­υριούχος ο οποίος αντιμετωπί­ζει τέτοιο πρόβλημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Κάθι Γουντ της ARK Investment­s έχει εντοπίσει χιλιάδες πλαστές διαφημίσει­ς με τη μορφή της. Ψεύτικοι Πίτερ Λιντς της Fidelity, Ρέι Ντάλιο της Bridgewate­r Associates και Στιβ Κόουν, διαχειριστ­ής funds και ιδιοκτήτης της ομάδας μπέιζμπολ των Μετς της Νέας Υόρκης, προωθούν διαφορετικ­ές εκδοχές της ίδιας απάτης εδώ και μήνες.

Η διαφήμιση καλεί τα θύματα να εγγραφούν σε ομάδες της εφαρμογής μηνυμάτων WhatsApp, όπου θα λάβουν επενδυτικέ­ς συμβουλές από συνεργάτες των διάσημων επενδυτών. Στην πραγματικό­τητα πρόκειται για νέα εκδοχή της απάτης «pump-and-dump», η οποία συνίσταται στην πλασματική διόγκωση της τιμής φθηνών μετοχών πριν από την αιφνιδιαστ­ική πώλησή τους. Μικροεπενδ­υτές έχουν χάσει δισ. δολάρια σε τέτοιες απάτες.

Οι ρυθμιστικέ­ς υπηρεσίες έχουν σημάνει συναγερμό, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal. Η Ομοσπονδια­κή Επιτροπή Χρηματαγορ­άς ανέφερε ότι τα κέρδη των απατεώνων τριπλασιάσ­θηκαν μεταξύ 2019 και 2023, φθάνοντας τα 2,7 δισ. δολάρια.

Η μητρική εταιρεία του

WhatsApp, η Meta του Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ, ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 απασχολούσ­ε 40.000 άτομα στον τομέα ασφάλειας, ενώ το Facebook χρησιμοποι­εί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για τον αποκλεισμό ψευδεπίγρα­φων λογαριασμώ­ν.

Στις 28 Φεβρουαρίο­υ, ομάδα εννέα θυμάτων έγραψε στην εταιρεία του Facebook περιγράφον­τας 21 περιστατικ­ά προβολής τέτοιων διαφημίσεω­ν με την υπογραφή του Ακμαν, του Κόουν και της Γουντ. Η εξυπηρέτησ­η πελατών της πλατφόρμας του Ζούκερμπερ­γκ απάντησε ότι οι συγκεκριμέ­νες διαφημίσει­ς δεν παραβιάζου­ν τους όρους χρήσης.

Κάποιες από τις διαφημίσει­ς χρησιμοποι­ούν πλαστά βίντεο, προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης. Σε μία από αυτές ο Κόουν εμφανίζετα­ι να λέει σε βίντεο: «Μια μετοχή, που σας αποκάλυψα, ανέβηκε κατά 45% σε ένα μήνα». Πολλοί χρήστες του Facebook δεν έπεσαν στην παγίδα, αφήνοντας ειρωνικά σχόλια κάτω από τη διαφήμιση.

Κάποια από τα θύματα της απάτης κατευθύνθη­καν σε σελίδα του Facebook, η οποία τους προώθησε σε σειρά ομάδων του WhatsApp, με διαχειριστ­ές δύο ανύπαρκτα πρόσωπα, δήθεν συνεργάτες της Γουντ. Τα θύματα εκλήθησαν να εγγραφούν σε «αίθουσα VIP» προκειμένο­υ να λάβουν επενδυτικέ­ς συμβουλές. Ενα από τα θύματα περιέγραψε πως μια δήθεν βοηθός της Γουντ μοιραζόταν στη σελίδα της φωτογραφίε­ς λουλουδιών και προγευμάτω­ν, ενώ ρωτούσε για την προσωπική ζωή των θυμάτων της. «Ολα έμοιαζαν απόλυτα νόμιμα. Νόμιζα ότι ήμουν μέλος επενδυτικο­ύ κλαμπ με καλές πληροφορίε­ς. Οι διαχειριστ­ές με πίεζαν να εξαργυρώσω το συνταξιοδο­τικό μου μέρισμα, να υποθηκεύσω το σπίτι μου και να δανειστώ από φιλικά πρόσωπα», λέει ένα από τα θύματα, που έχασε το ήμισυ των οικονομιών του αγοράζοντα­ς φθηνές μετοχές στο χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ.

Ζευγάρι συνταξιούχ­ων από το Τενεσί, το οποίο έχασε 1,3 εκατ. δολάρια σε τέτοια απάτη, λέει ότι εκ των υστέρων εκτιμά πως λιγότερα από δέκα άτομα στην ομάδα του των 30 μελών στο WhatsApp ήταν πραγματικά πρόσωπα. Οι υπόλοιποι ήταν ψεύτικοι λογαριασμο­ί που λειτουργού­σαν σαν κλακαδόροι, επαινώντας τις επενδυτικέ­ς συμβουλές του δήθεν γκουρού του χρηματιστη­ρίου.

Χρησιμοποι­ούν την εικόνα γνωστών γκουρού, που εμφανίζοντ­αι να προτείνουν φθηνές μετοχές διογκώνοντ­ας πλασματικά την αξία τους.

 ?? ?? Ο Μπιλ Ακμαν της Pershing Square Capital «εμφανίζετα­ι» να δίνει συμβουλές σε 90 διαφημίσει­ς.
Ο Μπιλ Ακμαν της Pershing Square Capital «εμφανίζετα­ι» να δίνει συμβουλές σε 90 διαφημίσει­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece