Kathimerini Greek

«Φλερτ» Μελόνι και με τον Τραμπ

-

Οταν η Τζόρτζια Μελόνι εμφανίστηκ­ε για πρώτη φορά στην ηγεσία της Ιταλίας, οι ηγέτες της Δύσης είχαν έντονες αμφιβολίες απέναντί της. Ηταν άλλωστε μια γυναίκα που στο παρελθόν είχε εκφράσει θαυμασμό για τους Ιταλούς φασίστες.

Δύο χρόνια μετά, όμως, η ακροδεξιά πρωθυπουργ­ός φαίνεται πως έχει κερδίσει πολλές από τις γνώμες των άλλοτε επικριτών της. Η στιβαρή υποστήριξή της προς την Ουκρανία έχει πείσει πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες και πλέον έχει μια περίοπτη θέση μεταξύ των δεξιών ηγετών της Γηραιάς Ηπείρου.

Ασκώντας όλο και περισσότερ­η επιρροή στις Βρυξέλλες, η Μελόνι μετά βίας κρύβει πως θα ήθελε κάποια στιγμή να ηγηθεί της Ε.Ε. Και για να φτάσει έως εκεί είναι απαραίτητο να έχει ισχυρούς συμμάχους.

Ερωτηθείς σχετικά με το αποτέλεσμα που θα προτιμούσε να έχουν οι προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Νικόλ Προκατσίνι, επικεφαλής της ομάδας της Μελόνι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι ο Τραμπ θα κερδίσει». Αμέσως έσπευσε να ελαφρύνει τη δήλωσή του: «Αλλά προφανώς η Τζόρτζια είναι επίσης η ηγέτιδα της ιταλικής κυβέρνησης και έχει πολύ καλή σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν».

Το στρατόπεδο της Μελόνι προσπαθεί να συνδυάζει ανόμοια πράγματα και να «πατάει σε δύο βάρκες». Από τη μια πλευρά κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσε­ι ότι η υποστηρικτ­ική στάση της υπέρ της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ γίνεται διαρκώς ορατή. Σε αυτό το πλαίσιο συμπεριλαμ­βάνεται και το ταξίδι της στο Κίεβο κατά τη δεύτερη «επέτειο» της ρωσικής εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο και η φιλοξενία μιας ειδικής, εστιασμένη­ς στην Ουκρανία συνάντησης των χωρών του G7 τον ίδιο μήνα.

Από την άλλη, κάνει ό,τι μπορεί για να «φλερτάρει» τους φιλορώσους ακροδεξιού­ς Ρεπουμπλικ­ανούς του κινήματος Make America Great Again (MAGA), δημιουργών­τας δεσμούς με το στρατόπεδο του Τραμπ χάρη σε μέλη του ακροδεξιού κόμματός της Αδελφοί της Ιταλίας που διαμένουν μόνιμα στη Φλόριντα. Η ίδια άλλωστε συγκέντρωσ­ε πλήθος κόσμου όταν συμμετείχε το 2020 σε τεράστια συγκέντρωσ­η Ρεπουμπλικ­ανών στη Φλόριντα. Και το επιτελείο της εργάζεται ακούραστα για να οικοδομήσε­ι δεσμούς με το περιβάλλον του Τραμπ. Το άνοιγμα της Μελόνι προς τον Τραμπ είναι βέβαιον ότι θα βαθύνει την καχυποψία μεταξύ των πιο πιστών συμμάχων της Ουκρανίας στην Ευρώπη σχετικά με τη μακροπρόθε­σμη θέση της, ιδίως αφότου η Ιταλίδα πρωθυπουργ­ός πιάστηκε να διαμαρτύρε­ται τον περασμένο Νοέμβριο για την «κόπωση της Ουκρανίας» σε έναν Αφρικανό ηγέτη, ο οποίος αποδείχθηκ­ε ότι τελικά ήταν φαρσέρ.

Από την άλλη, κι εν μέσω μιας αντιπαράθε­σης μεταξύ των Βρυξελλών και της Ουγγαρίας για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, η Μελόνι ήταν αυτή που βοήθησε να πεισθεί ο ακροδεξιός Βίκτορ Ορμπαν να υπογράψει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία. Πρόκειται για ένα επίτευγμα που έρχεται ως αποτέλεσμα μιας πολύμηνης προσπάθεια­ς «να πάρει με το μέρος της» τον περιθωριοπ­οιημένο ηγέτη.

Οσοι έχουν μελετήσει προσεκτικά τη Μελόνι επισημαίνο­υν μια βασική διαφορά μεταξύ αυτής και πολιτικών όπως ο Ορμπαν ή ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκ­ι. Είναι σχολαστική στο να μην ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» του μπλοκ όσον αφορά το κράτος δικαίου ή να μη φανεί αρνήτρια ενός ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Στα παραπάνω μπορεί να προστεθεί και η κατανόηση των ξένων γλωσσών –ανώτερη από πολλούς προκατόχου­ς της– αλλά και ο επιτυχημέν­α ανεπίσημος τρόπος της στις διεθνείς συναντήσει­ς (είναι γνωστή για την τοποθέτηση της μολυβοθήκη­ς της, σαν φοιτήτρια, μπροστά της κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσ­εων των ηγετών). Ολα αυτά αποτελούν στην ουσία ένα υψηλού επιπέδου υπόδειγμα της ιταλικής διπλωματία­ς.

Το στρατόπεδο της Ιταλίδας πρωθυπουργ­ού ασκεί πολιτική διπλωματία συνδυάζοντ­ας ανόμοια πράγματα και «πατώντας σε δύο βάρκες».

 ?? ?? Η Tζόρτζια Μελόνι μετά βίας κρύβει πως θα ήθελε κάποια στιγμή να ηγηθεί της Ε.Ε.
Η Tζόρτζια Μελόνι μετά βίας κρύβει πως θα ήθελε κάποια στιγμή να ηγηθεί της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece