Kathimerini Greek

Μουσικές εξαίσιες

- Του ηλια Μαγκλινη

Τιμήθηκε στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης με τον Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς του στο σινεμά. Ο λόγος για τον Ισπανό σκηνοθέτη Φερνάντο Τρουέμπα, έναν από τους σπουδαιότε­ρους σκηνοθέτες του σύγχρονου ευρωπαϊκού σινεμά, βραβευμένο­ς με Οσκαρ για την ταινία του «Μπελ Επόκ». Με τη δική του ταινία, με τίτλο «Πυροβόλησα­ν τον πιανίστα», έγινε η εορταστική έναρξη του φετινού Φεστιβάλ και με αυτή την υπέροχη ταινία κλείνουμε αυτή την εβδομαδιαί­α περιδιάβασ­η στην ιστορική κινηματογρ­αφική γιορτή της Θεσσαλονίκ­ης.

Ο «Πιανίστας» του Τρουέμπα είναι δύσκολο να καταταχθεί σε ένα συγκεκριμέ­νο είδος. Ναι, είναι ντοκιμαντέ­ρ· ναι, αφηγείται μια αληθινή ιστορία με πραγματικά πρόσωπα. Ομως, έχει στοιχεία μυθοπλασία­ς και, κυρίως, είναι μια ταινία animation. Και

είναι, τέλος, μια ταινία για τη μαγεία της μουσικής, της τζαζ και της λάτιν αλλοτινών δεκαετιών, αλλά και για την ανθρώπινη κτηνωδία.

Θα μπορούσαμε να το ορίσουμε ως ένα «υβριδικό» έργο. Οι ειδικοί το χαρακτήρισ­αν «νεονουάρ “animated docudrama”». Ο κεντρικός ήρωας, ένας Νεοϋορκέζο­ς δημοσιογρά­φος που εργάζεται στο φημισμένο The New Yorker, ανακαλύπτε­ι τυχαία ένα σπάνιο πιανιστικό σόλο σε κάτι ακόμα πιο σπάνιους τζαζ δίσκους, το οποίο προέρχεται από τον Βραζιλιάνο πιανίστα Φρανσίσκο Τενόριο Τζούνιορ.

Ο Τενόριο είναι πραγματικό πρόσωπο· ο Αμερικανός δημοσιογρά­φος πάλι (που στην ταινία μιλάει με την κουλ φωνή του ηθοποιού Τζεφ Γκόλντμπλα­μ, ο οποίος είναι και μουσικός), όχι.

Ο Τενόριο υπήρξε έξοχος πιανίστας της τζαζ τη δεκαετία του '60, με μια απροσδόκητ­η φυσιογνωμι­κή ομοιότητα με έναν μεγάλο Αμερικανό τζάζμαν του πιάνου, τον Μπιλ Εβανς. Υπήρξε οικογενειά­ρχης, με τρία παιδιά, αλλά και ερωτευμένο­ς με μια γυναίκα που τον ακολούθησε πιστά στις περιοδείες του.

Σε μία από αυτές, στο Μπουένος Αϊρες, κι αφού έχει εγκαθιδρυθ­εί η στυγνή δικτατορία του Βιντέλα, ο Τενόριο εξαφανίζετ­αι. Δεν θα βρεθεί ποτέ και η ταινία εστιάζει στη μεγάλη έρευνα του Αμερικανού ρεπόρτερ: επισκέπτετ­αι ένα σωρό μέρη και συνομιλεί με ένα σωρό ανθρώπους, οι ζωές των οποίων

διασταυρώθ­ηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τον Τενόριο.

Αυτό θα τον φέρει σε επαφή με τους παλαιούς θαλάμους βασανιστηρ­ίων των Αργεντίνων δικτατόρων και με το γεγονός ότι περίπου 30.000 άνθρωποι εξαφανίστη­καν κατά τη διάρκεια της χούντας που κράτησε από το 1976 έως το 1984. Επίσης, ο Αμερικανός για πρώτη φορά συνειδητοπ­οιεί τον σκοτεινό ρόλο της πατρίδας του στις χούντες της Λατινικής Αμερικής. Η ζωή δεν είναι μονάχα μουσική.

Οχι, δεν είναι μονάχα μουσική αλλά αυτή είναι που θριαμβεύει σε μια ταινία με έξοχη φωτογραφία, κάτι ανάμεσα σε περίτεχνα κόμικς και πολύχρωμου­ς ζωγραφικού­ς καμβάδες, με έντονα στοιχεία νουάρ.

Ο επινοημένο­ς χαρακτήρας, λοιπόν, διασώζει τη μνήμη ενός υπαρκτού ανθρώπου. Ενός ανθρώπου που δεν άφησε κανένα ίχνος πίσω του παρά μόνον μια σειρά από μουσικές εξαίσιες.

 ?? ?? Τσιμπημένε­ς οι τιμές σε γαρίδες, χταποδάκια, μύδια, κυδώνια, γυαλιστερέ­ς, σουπιές, καλαμάρια, θράψαλα, χτένια, αλλά –ευχάριστη έκπληξη– πολύ προσιτές στους αστακούς.
Τσιμπημένε­ς οι τιμές σε γαρίδες, χταποδάκια, μύδια, κυδώνια, γυαλιστερέ­ς, σουπιές, καλαμάρια, θράψαλα, χτένια, αλλά –ευχάριστη έκπληξη– πολύ προσιτές στους αστακούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece