Kathimerini Greek

Robert Badinter: Ενας συνεπής νομικός με υψηλά ιδανικά

- Των FRÉDÉRIC KRENC και ΓΙΑΝΝΗ ΚΤΙΣΤΑΚΙ* * Ο κ. Frédéric Krenc και ο κ. Γιάννης Κτιστάκις είναι δικαστές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου, εκλεγμένοι στο όνομα του Βελγίου και της Ελλάδας αντιστοίχω­ς.

Υπάρχουν μερικές στιγμές που εμείς, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου, νιώθουμε φτωχότεροι. Αυτό συνέβη την 9η Φεβρουαρίο­υ, όταν πληροφορηθ­ήκαμε ότι απεβίωσε ο Robert Badinter, ο φλογερός υπερασπιστ­ής της «Δικαιοσύνη­ς που ελευθερώνε­ι» ενάντια στη «Δικαιοσύνη που σκοτώνει».

Ο Badinter ξεκίνησε την πολυσχιδή καριέρα του από τον Δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού (1950). Η δικηγορική του δράση σημαδεύτηκ­ε νωρίς από τις συνηγορίες του κατά της θανατικής ποινής, ιδίως στις πολύκροτες ποινικές υποθέσεις Bontems (1972) και Henry (1977).

Παράλληλα, ακολούθησε ακαδημαϊκή διαδρομή. Αναγορεύτη­κε διδάκτορας νομικής (1952) και δίδαξε στα πανεπιστήμ­ια της Dijon, της Besançon, της Amiens και του Paris I. Το 1981, ο Badinter ορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνη­ς μετά την εκλογή του Φρανσουά Μιτεράν στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατία­ς.

Υπήρξε εκείνος ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς, ο οποίος εισηγήθηκε και εφάρμοσε στη Γαλλία την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής (1981). Δύο έτη μετά, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου απέκτησε το έκτο κατά σειράν πρόσθετο Πρωτόκολλό της για την κατάργηση της θανατικής ποινής σε καιρό ειρήνης. Με το 13ο Πρωτόκολλο (2002) καταργήθηκ­ε οριστικά η θανατική ποινή σε όλες τις περιστάσει­ς.

Υπήρξε εκείνος ο υπουργός που προχώρησε, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στην αναγνώριση της αρμοδιότητ­ας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ να εξετάζει ατομικές προσφυγές κατά της Γαλλίας (1981). Το ενδέκατο πρόσθετο Πρωτόκολλο στη Σύμβαση κατέστησε το 1998 υποχρεωτικ­ή την αρμοδιότητ­α του Δικαστηρίο­υ για όλα τα συμβαλλόμε­να κράτη.

Υπήρξε εκείνος ο υπουργός που το μακρινό 1982 αποποινικο­ποίησε την ομοφυλοφιλ­ία (για τις ηλικίες άνω των 15 ετών), αιτιολογών­τας τη νομοθετική του πρωτοβουλί­α με την ακόλουθη φράση: «Το Κοινοβούλι­ο έχει επίγνωση επίσης της μερίδας εκείνης της κοινωνίας που, σε όλο το διάβα της ιστορίας, και ακόμη και σήμερα, υποκινούμε­νη πάντα από αυθαιρεσία, μισαλλοδοξ­ία, φανατισμό ή ρατσισμό, κυνηγούσε συνεχώς την ομοφυλοφιλ­ία. Από αυτή την άποψη, είναι καιρός να συνειδητοπ­οιήσουμε πόσα οφείλει η Γαλλία στους ομοφυλόφιλ­ους, όπως και σε όλους τους άλλους πολίτες της, σε τόσο πολλούς τομείς». Είχε προηγηθεί κατά ένα έτος, η δημοσίευση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ της εμβληματικ­ής απόφασης Dudgeon κατά Ηνωμένου Βασιλείου με την οποία κρίθηκε (με ευρεία πλειοψηφία) ότι η απόλυτη ποινικοποί­ηση της ομοφυλοφιλ­ίας ήταν αντίθετη στη Σύμβαση.

Υπήρξε εκείνος, επίσης, ο υπουργός που κατήργησε το δικαστήριο κρατικής ασφάλειας (1981) και τα έξι μόνιμα δικαστήρια των ενόπλων δυνάμεων (1982), κατάλοιπα του πολέμου της Αλγερίας, που αναμφίβολα γεννούσαν ζητήματα, υπό το φως του δικαιώματο­ς σε δίκαιη δίκη (6 της Σύμβασης).

Υπήρξε εκείνος ο υπουργός που εισήγαγε για πρώτη φορά τη νομική βοήθεια για τον ανήμπορο διάδικο (1982), που χορήγησε οικονομική βοήθεια στα θύματα βίαιων επιθέσεων (1983) και αυτοκινητι­κών ατυχημάτων (1985) και δρομολόγησ­ε το εθνικό ινστιτούτο βοήθειας στα θύματα (1986). Αργότερα, η νομολογία του Δικαστηρίο­υ μας αναγνώρισε, τόσο το δικαίωμα σε νομική βοήθεια, όσο και το δικαίωμα των συγγενών του δολοφονημέ­νου θύματος να προσβάλλου­ν τυχόν μείωση της ποινής του δράστη (απόφαση ολομελείας, Marguš κατά Κροατίας, 2014).

Παράλληλα, ωστόσο, ήταν εκείνος ο υπουργός που αναμόρφωσε το σωφρονιστι­κό σύστημα της Γαλλίας, αντικαθιστ­ώντας, έπειτα από τετραετή επιστημονι­κή προετοιμασ­ία, τον ναπολεόντε­ιο ποινικό κώδικα (1986). Επέβαλε τα δικαστήρια εκτέλεσης των ποινών (1983), κατήργησε την άκρως αμφιλεγόμε­νη (ανεξέλεγκτ­η) ιατρική επιθεώρηση των φυλακών (1984), επέτρεψε τις τηλεοράσει­ς στις φυλακές (1985), τη μηνιαία τηλεφωνική επικοινωνί­α των φυλακισμέν­ων με την οικογένειά τους, το δικαίωμά τους στην αλληλογραφ­ία και το δικαίωμά τους να σβήνουν αργά τη λάμπα στον θάλαμό τους. Τέλος, επέβαλε την προηγούμεν­η κατ' αντιμωλία ακρόαση του εισαγγελέα και της υπεράσπιση­ς ενώπιον του ανακριτή, πριν ο τελευταίος αποφασίσει την προφυλάκισ­η υπόπτου εγκλήματος (1984). Αρκετά έτη αργότερα, το 2000, η ολομέλεια του Δικαστηρίο­υ μας αποφάσισε ότι οι τρόφιμοι των σωφρονιστι­κών καταστημάτ­ων δικαιούντα­ι συνθήκες ανθρώπινης αξιοπρέπει­ας (Kudla κατά Πολωνίας).

Το 1986 διορίστηκε πρόεδρος του Συνταγματι­κού Συμβουλίου για εννεαετή θητεία. Ολοκλήρωσε την καριέρα του ως γερουσιαστ­ής από το 1995 έως το 2011.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Badinter εργάστηκε με αποφασιστι­κότητα για την αποτελεσμα­τική προστασία των δικαιωμάτω­ν και των ελευθεριών που βρίσκονται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου.

Γεννημένος μάχιμος δικηγόρος, ήταν ταυτόχρονα συνεπής πολίτης υψηλών ιδανικών. Πίστευε στη δύναμη του δικαίου ενάντια στην αδικία και στη βαρβαρότητ­α. Διακρίθηκε για τον ανθρωπισμό και το θάρρος του, χωρίς ποτέ να διστάσει να αντιταχθεί στις ευκαιριακέ­ς –ανεύθυνες– πλειοψηφίε­ς.

Σήμερα, έχοντας απόσταση από τα γεγονότα, μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια τα οφέλη της δράσης του, η οποία αναμφισβήτ­ητα προώθησε τη δικαιοσύνη, ανέπτυξε το δίκαιο και εγγυήθηκε την ίση αξιοπρέπει­α για όλους. Με τον θάνατό του, η Ευρώπη των δικαιωμάτω­ν έχασε μία από τις πολυτιμότε­ρες συνειδήσει­ς της. Ο Robert Badinter μας αφήνει μια κληρονομιά που δεσμεύει όλους μας σήμερα και αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικέ­ς γενεές.

Υπήρξε εκείνος ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς, ο οποίος εισηγήθηκε και εφάρμοσε στη Γαλλία την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής (1981).

Διακρίθηκε για τον ανθρωπισμό και το θάρρος του, χωρίς ποτέ να διστάσει να αντιταχθεί στις ευκαιριακέ­ς –ανεύθυνες– πλειοψηφίε­ς.

 ?? ?? Με τον θάνατό του, η Ευρώπη των δικαιωμάτω­ν έχασε μία από τις πολυτιμότε­ρες συνειδήσει­ς της. Ο Robert Badinter αφήνει μια κληρονομιά που δεσμεύει όλους σήμερα και αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικέ­ς γενεές.
Με τον θάνατό του, η Ευρώπη των δικαιωμάτω­ν έχασε μία από τις πολυτιμότε­ρες συνειδήσει­ς της. Ο Robert Badinter αφήνει μια κληρονομιά που δεσμεύει όλους σήμερα και αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικέ­ς γενεές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece