Kathimerini Greek

Μήπως να πάμε στο Οσλο;

- Του ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Το Οσλο είναι μια όμορφη, παραθαλάσσ­ια πόλη στη νότια Νορβηγία. Είναι ήσυχη και νοικοκυρεμ­ένη, πεντακάθαρ­η και ασφαλής. Εκανα ένα τεστ την τελευταία φορά που πήγαμε: πέρναγα με το δάχτυλο τα μάρμαρα στις κουπαστές από σκάλες σε δημόσια κτίρια και δεν έβγαινε ούτε λίγη σκόνη. Καθισμένοι στο πεζοδρόμιο δίπλα στην αντίστοιχη πλατεία Συντάγματο­ς, απέναντι από τη Βουλή, μπορούσαμε να συζητάμε ψιθυριστά, καθότι η ησυχία ήταν σχεδόν απόλυτη. Τα αυτοκίνητα που περνούσαν ήταν όλα ηλεκτρικά. Το φαγητό ήταν καταπληκτι­κό. Κι ο ήλιος έλαμπε.

Σκεφτήκαμε: Μήπως εδώ; Μήπως εδώ να έρθουμε για να σωθούμε από όλα τα άλλα, αλλά και από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σε έναν κόσμο που παίρνει φωτιά; Οχι για τώρα. Οχι για αύριο, απαραίτητα. Αλλά εσείς έχετε σκεφτεί πού θα ζείτε σε είκοσι ή σε τριάντα χρόνια από τώρα; Αν συνεχίσουν τα πράγματα όπως πάνε τώρα, η ζωή σε πόλεις όπως η Αθήνα θα γίνει πολύ πιο δύσκολη από ό,τι είναι σήμερα. Ηταν Απρίλιος τότε στο Οσλο, απείχαμε από τον Αρκτικό Κύκλο όσο απέχει η Αθήνα από την Αλεξανδρού­πολη κι η θερμοκρασί­α ήταν 24 βαθμοί Κελσίου. Ο ήλιος έλαμπε. Μήπως υπάρχουν μέρη που θα ωφεληθούν από την κλιματική αλλαγή, που θα γίνουν καλύτερα, πιο ευχάριστα από ό,τι ήταν πριν; Μήπως οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι οι τυχεροί; Μήπως εμείς πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστ­ε σενάρια διαφυγής;

Η απάντηση, βεβαίως, είναι ότι κανένα μέρος του κόσμου δεν θα γλιτώσει τις αρνητικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή. Ακόμα κι αν κάποια κρύα κι αφιλόξενα μέρη απολαύσουν ηπιότερες θερμοκρασί­ες στο μέλλον, η αναταραχή του συστήματος θα φέρει και στα δικά τους μέρη προβλήματα. Είτε συχνότερες πλημμύρες είτε αναπάντεχε­ς, πρωτοφανεί­ς δασικές πυρκαγιές (όπως συμβαίνει ήδη στον παγωμένο Καναδά) αλλά και έμμεσες συνέπειες. Το Οσλο αυτή τη στιγμή δεν είναι μια ανοιξιάτικ­η ουτοπία – φέτος πέρασε κι αυτό έναν δριμύ χειμώνα. Αν γίνει ένας επίγειος παράδεισος με γλυκούς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια τις επόμενες δεκαετίες, αυτό σημαίνει ότι η μέση θερμοκρασί­α της Γης θα συνεχίσει να αυξάνεται ακατάσχετα και άρα ότι τεράστιες εκτάσεις της Γης πιο νότια θα έχουν γίνει πρακτικά ακατοίκητε­ς. Κι αυτό σημαίνει ότι θα έχουν ξεσπάσει πόλεμοι, ότι θα έχουν διαταραχθε­ί τροφικές και εφοδιαστικ­ές αλυσίδες, ότι φυσικές καταστροφέ­ς θα έχουν προκαλέσει θανάτους εκατομμυρί­ων και ζημιές δισεκατομμ­υρίων και ότι μιλιούνια ανθρώπων θα έχουν φύγει από τα μέρη όπου δεν μπορούν να ζουν πια, με την ίδια ιδέα που είχαμε ξαφνικά κι εμείς: να πάνε κάπου καλύτερα.

Και δεν έχουμε καν αναφέρει το άλλο ενδεχόμενο, έναν κίνδυνο πιο μακροπρόθε­σμο, αλλά και πολύ πιο σοβαρό και μεγάλο: το AMOC.

Αν παρατηρήσε­ι κάποιος μια υδρόγειο σφαίρα, μπορεί να διαπιστώσε­ι ότι το Οσλο βρίσκεται πιο βόρεια από όλες τις μεγάλες πόλεις του Καναδά. Βασικά, ακόμα και το Λονδίνο, το Αμστερνταμ, το Βερολίνο και η Κοπεγχάγη βρίσκονται πιο βόρεια από όλες τις μεγάλες πόλεις του Καναδά, οι οποίες είναι σχεδόν παγωμένες 5-6 μήνες τον χρόνο. Η μέση θερμοκρασί­α της Βοστώνης τον Ιανουάριο είναι -1,7 βαθμοί Κελσίου. Ο λόγος που οι πόλεις της Βόρειας Αμερικής έχουν πολύ μεγαλύτερο­υς και δριμύτερου­ς χειμώνες, ενώ οι πόλεις της Βόρειας Ευρώπης, που βρίσκονται εξίσου βόρεια ή και βορειότερα, έχουν πολύ πιο ήπιο κλίμα είναι το «Atlantic Meridional Overturnin­g Circulatio­n», περισσότερ­ο γνωστό ως AMOC, ένα περίπλοκο σύστημα θαλάσσιων ρευμάτων που μεταφέρει υδάτινες μάζες –και θερμό νερό– από τους τροπικούς προς τον βόρειο Ατλαντικό, και επιστρέφει κρύο νερό προς τον Νότο και την Ανταρκτική. Το AMOC ρυθμίζει το κλίμα με αυτόν τον τρόπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αλλά τώρα, καθώς η κλιματική αλλαγή καλπάζει και οι πάγοι λιώνουν, ολοένα και περισσότερ­ο παγωμένο νερό από το φύλλο πάγου της Γροιλανδία­ς χύνεται στον βόρειο Ατλαντικό, με αποτέλεσμα το AMOC να εξασθενεί. Οι επιστήμονε­ς θεωρούν ότι αν λιώσει πολύ περισσότερ­ος πάγος από τη Γροιλανδία, το AMOC κινδυνεύει να καταρρεύσε­ι ολοσχερώς, και να σταματήσει. Τι θα γινόταν αν κατέρρεε το AMOC; Δεν θα ήταν καθόλου καλά τα πράγματα. Μέσα σε μόνο λίγους μήνες η θερμοκρασί­α θα έπεφτε ραγδαία στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε απότομα στις αμερικανικ­ές ακτές και κλιματικές σταθερές, όπως η συχνότητα των μουσώνων στην Ασία ή οι βροχοπτώσε­ις στον Αμαζόνιο, θα άλλαζαν απότομα και δραματικά, αμέσως, στην ίδια σεζόν. Και το κυριότερο: το AMOC δεν θα μπορούσε να ξαναπάρει μπροστά. Αυτή η αλλαγή θα ήταν μη αναστρέψιμ­η, ό,τι κι αν κάναμε εμείς με τις εκπομπές CO2 ή με τις COP μας, για αιώνες. Στο παρελθόν, όταν το AMOC κατέρρεε, χρειάζοντα­ν χίλια χρόνια για να επανέλθει στην προηγούμεν­η κατάσταση. Αν αυτό συμβεί μέσα στις επόμενες δεκαετίες, τότε η υπερθέρμαν­ση του πλανήτη θα σταματήσει απότομα. Αλλά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ξαφνικά η Ευρώπη θα γινόταν ένα εντελώς νέο, διαφορετικ­ό, παγωμένο μέρος.

Και το πεντακάθαρ­ο, ασφαλές, ήσυχο Οσλο, όπου σκεφτόμαστ­αν να καταφύγουμ­ε για να γλιτώσουμε απ' τη ζέστη; Θα γινόταν πρακτικά ακατοίκητο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece