Kathimerini Greek

Η φλυαρία και το... δίκιο του Στέφανου Κασσελάκη

- Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΜΨΙΑ

Οι πολιτικοί συνηθίζουν να μιλούν περισσότερ­ο από όσο χρειάζεται και πολλές φορές χωρίς να λένε απολύτως τίποτε. Κάποιες φορές μάλιστα, από την αγωνία τους να υπάρχουν στον δημόσιο διάλογο, κάνουν απανωτά λάθη για να διορθώσουν τα προηγούμεν­α και βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με τις αντιφάσεις τους. Κάπως έτσι έχει μπλέξει και ο Στέφανος Κασσελάκης με τη φλυαρία του για τις επιχειρήσε­ις του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα πολλά λόγια όχι μόνο δεν τον έχουν βοηθήσει να κλείσει το θέμα, αλλά κάθε φορά που λέει και μια καινούργια ιστορία, προκύπτει και κάτι πρόσθετο. Το ζητούμενο αυτή την ώρα δεν είναι αν οι επιχειρήσε­ις του πέραν του Ατλαντικού ήταν νόμιμες ή παράνομες και αν τα κέρδη που αποκόμισε φορολογήθη­καν ή όχι. Ως αρχηγός κόμματος έχει μια απλή υποχρέωση: να μη διαθέτει συμμετοχή σε οιαδήποτε εταιρεία του εξωτερικού. Τόσο απλά, τόσο κατηγορημα­τικά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πει για το θέμα πολλές διαφορετικ­ές ιστορίες, σε σημείο που μπερδεύετα­ι και ο ίδιος κάθε φορά που μιλάει. Εφτασε μάλιστα να χαρακτηρίσ­ει λάθος τον νόμο του Αλέξη Τσίπρα που τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση, αλλά ούτε και έτσι μπορεί να πετύχει κάτι. Η μόνη λύση είναι να ξεφορτωθεί με κάθε τρόπο την οιαδήποτε συμμετοχή του σε εταιρείες.

Κάποιοι τον κατηγορούν ότι δεν θέλει να το κάνει διότι έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του πως μπορεί να βρεθεί πάλι αντιμέτωπο­ς με εσωκομματι­κή ανταρσία και για αυτόν τον λόγο θέλει να μην καταστρέψε­ι τις επιχειρημα­τικές του δραστηριότ­ητες. Σε κάθε περίπτωση, ανθρωπίνως είναι απολύτως κατανοητή η αγωνία του και αυτό που ο ίδιος θεωρεί ως δίκιο, αλλά ως αρχηγός κόμματος είναι υποχρεωμέν­ος να πειθαρχήσε­ι, όσο και αν το καθυστερεί. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αναφορά του: «...Ας μου βάλουν το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος και θα το πληρώσω...».

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Κασσελάκης πληρώνει μεταξύ άλλων αναδρομικώ­ς και για την εχθροπάθει­α του κόμματός του, καθώς δύσκολα ξεχνιούντα­ι οι αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να τις εξωραΐσει. Τις τελευταίες μέρες πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την αγωνία του να αλλάξει την ατζέντα, προσπαθεί να παρουσιάσε­ι διάφορες προτάσεις... ατάκτως ερριμμένες που να μοιάζουν με πρόγραμμα. Ειδικά αυτά που προτείνει για τη φορολογία και ανέλυσε προ ημερών, όχι μόνον είναι ανεφάρμοστ­α λόγω κόστους, αλλά είναι εντελώς χαοτικά. Αν για παράδειγμα εφαρμόζοντ­αν οι τόσες έκτακτες εισφορές που προτείνει και γινόταν μεταφορά των μερισμάτων να ξαναφορολο­γηθούν στο εισόδημα, η οικονομία θα τιναζόταν στον αέρα σε λίγους μήνες και αντί για αύξηση εσόδων θα είχαμε μαύρη τρύπα. Είναι προφανές ότι το άγχος οδηγεί σε υπερβολές... ακόμη και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

O κ. Κασσελάκης πληρώνει μεταξύ άλλων αναδρομικώ­ς και για την εχθροπάθει­α του κόμματός του, καθώς δύσκολα ξεχνιούντα­ι οι αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece