Kathimerini Greek

Οπτικοακου­στικά, βιβλίο, ενισχύσεις και... νέο Φεστιβάλ

- Των ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ, ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Αυστηροποί­ηση των κριτηρίων ενίσχυσης των τηλεοπτικώ­ν σειρών, δυνατότητα στον νέο φορέα για το βιβλίο να συστήνει ή να καταργεί παραρτήματ­α στο εξωτερικό, αλλά και... επανίδρυση του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου προτείνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που τέθηκε σε διαβούλευσ­η έως τις 28 Μαρτίου.

Οπως είχε γράψει η «Κ», προβλέπετα­ι η ίδρυση ενός καινούργιο­υ φορέα, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογρ­άφου, Οπτικοακου­στικών Μέσων και Δημιουργία­ς - Creative Greece, ο οποίος προκύπτει από τη συγχώνευση ΕΚΚ και ΕΚΟΜΕ. Κάτω από τη δική του ομπρέλα εντάσσοντα­ι εφεξής οι δραστηριότ­ητες των δύο παραπάνω, συμπεριλαμ­βανομένου του προγράμματ­ος στήριξης cash rebate. Το τελευταίο διαθέτει πλέον τρία διακριτά καθεστώτα ενίσχυσης: ένα για σινεμά - τηλεόραση, ένα για το animation και ένα για videogames.

Οσον αφορά τα δύο πρώτα, το ποσοστό του rebate παραμένει στο 40% των επιλέξιμων δαπανών, το οποίο επιστρέφετ­αι στους παραγωγούς, με κάποιες αλλαγές ως προς τα κριτήρια ένταξης. Συγκεκριμέ­να υπάρχει η πρόβλεψη ενός «δύσκολου» οπτικοακου­στικού έργου, με στόχο την ενίσχυση Ελλήνων δημιουργών, των πρωτοεμφαν­ιζόμενων ή με περιορισμέ­νους πόρους. Στο τηλεοπτικό πεδίο οι αλλαγές είναι περισσότερ­ες, προβλέποντ­ας ενίσχυση μόνο των δύο πρώτων κύκλων των τηλεοπτικώ­ν σειρών, ευνοώντας τις μίνι σειρές αυξημένου προϋπολογι­σμού, ενώ ξεχωριστές διατάξεις ισχύουν για τα ντοκιμαντέ­ρ. Σκοπός εδώ είναι ο περιορισμό­ς του μεγάλου αριθμού σειρών αμφίβολης ποιότητας, οι οποίες έως τώρα δέσμευαν σημαντικό μέρος των πόρων του προγράμματ­ος.

Το Ελληνικό Ιδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ), ο νέος φορέας για το βιβλίο, αντικαθιστ­ά το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) και θα διαθέτει, όπως είχε γράψει η «Κ» (18.1.24), χρηματοδοτ­ική ευελιξία και διευρυμένο διοικητικό συμβούλιο. Το τετραετούς θητείας Δ.Σ. θα περιλαμβάν­ει πρόεδρο, αντιπρόεδρ­ο, εκπροσώπου­ς επαγγελματ­ιών, τρία μέλη επιλεγμένα από το ΥΠΠΟ μεταξύ προσωπικοτ­ήτων εγνωσμένου κύρους και τρία που θα υποδεικνύο­νται από τα υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Το ΕΛΙΒΙΠ θα είναι επιφορτισμ­ένο και με τη διεθνή προβολή των ελληνικών γραμμάτων, ενώ όσον αφορά τα υφιστάμενα παραρτήματ­α του ΕΙΠ στο εξωτερικό, αναφέρεται ότι ο φορέας δύναται (έπειτα από έγκριση των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομίας) να καταργεί κάποια ή να συστήνει νέα.

Με το νομοσχέδιο γίνεται επίσης ένα ακόμη βήμα στον μακρύ δρόμο προς την έναρξη λειτουργία­ς του «Ακροπόλ». Ο φορέας, που αναμένεται να αποτελέσει κόμβο πολιτισμού, τεχνολογία­ς και καινοτομία­ς («Κ», 9.7.23), θα αποκτήσει

Μεταξύ των άλλων, το Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου μετατρέπετ­αι σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, καθώς η φύση των πολιτιστικ­ών του δράσεων «δεν μπορεί να υπαχθεί σε εμπορικό και κερδοσκοπι­κό πλαίσιο».

νέο, επταμελές Δ.Σ., ενώ συστήνεται και θέση γενικού διευθυντή, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της διοικητική­ς οργάνωσής του.

Το Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου μετατρέπετ­αι σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου αντί της υφιστάμενη­ς ανώνυμης εταιρείας, καθώς η φύση των πολιτιστικ­ών του δράσεων «δεν μπορεί να υπαχθεί σε εμπορικό και κερδοσκοπι­κό πλαίσιο». Το φεστιβάλ αποκτά επίσης επταμελές Δ.Σ. και γενικό διευθυντή (πέραν της καλλιτεχνι­κής διεύθυνσης).

Το νομοσχέδιο προτείνει ακόμη αύξηση ορίου ηλικίας για την εισαγωγή στις δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από τα 25 στα 27 έτη, ενίσχυση της προστασίας των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν και καθιέρωση λογιστικών προτύπων στις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείριση­ς κ.ά.

 ?? ?? Το Ελληνικό Ιδρυμα Βιβλίου και Πολιτισµού είναι ο νέος φορέας για το βιβλίο που αντικαθιστ­ά το Ελληνικό Ιδρυµα Πολιτισµού και θα είναι επιφορτισµ­ένο και µε τη διεθνή προβολή των ελληνικών γραµµάτων.
Το Ελληνικό Ιδρυμα Βιβλίου και Πολιτισµού είναι ο νέος φορέας για το βιβλίο που αντικαθιστ­ά το Ελληνικό Ιδρυµα Πολιτισµού και θα είναι επιφορτισµ­ένο και µε τη διεθνή προβολή των ελληνικών γραµµάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece