Kathimerini Greek

Αργεί η μείωση επιτοκίων στην Ανατολική Ευρώπη

- Του ΓΚΕΡΓΚΕΛΙ ΣΑΚΑΣ / REUTERS

Ο πληθωρισμό­ς στις χώρες της Κεντρικής, της Ανατολικής και της ΝΑ Ευρώπης είναι πιο ενισχυμένο­ς από ό,τι στις προηγμένες οικονομίες της, απαιτώντας από πολλές κεντρικές τράπεζες της περιφέρεια­ς αυτής να εφαρμόσουν αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική και να διατηρήσου­ν υψηλά τα επιτόκια για πιο μακροχρόνι­ο διάστημα από όσο η ΕΚΤ. Με την επιβράδυνσ­η αύξησης τιμών, οι κεντρικές τράπεζες σε Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία άρχισαν να μειώνουν τα επιτόκια. Η Τράπεζα της Ρουμανίας δείχνει πως θέλει να καθυστερήσ­ει προς το παρόν τη νομισματικ­ή χαλάρωση.

«Η εξασθένηση του πληθωρισμο­ύ προχωράει πιο αργά στη Ρουμανία, στη Μολδαβία, στο Μαυροβούνι­ο, στην Ουγγαρία και τη Σερβία από ό,τι αλλού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», υπογράμμισ­ε ο Αλφρεντ Κάμερ, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ. «Γενικά μιλώντας, οι υποκείμενε­ς πληθωριστι­κές πιέσεις στην περιοχή παραμένουν ισχυρότερε­ς από ό,τι στις προηγμένες οικονομίες», είπε. Υπό το πρίσμα αυτό, «πολλές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ακολουθήσο­υν μια πολιτική σύσφιγξης μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι, για παράδειγμα, η ΕΚΤ».

Μία ενδεχόμενη περικοπή επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο έχει ήδη προεξοφληθ­εί και συνεκτιμηθ­εί από τους επενδυτές, ενώ και τα περισσότερ­α στελέχη της ΕΚΤ έχουν συγκατανεύ­σει σε μια τέτοια κίνηση. Σε ομιλία του στο πλαίσιο ενός οικονομικο­ύ φόρουμ στο Σπλιτ της Κροατίας, ο Κάμερ είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακαλέσει έκτακτα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και εταιρείες φέτος και το επόμενο έτος θα βοηθήσει στην καταπολέμη­ση του πληθωρισμο­ύ, περιορίζον­τας τη ζήτηση. Επιπλέον, τόνισε ότι κατά την περίοδο 2021-2023 υπήρξε κλονισμός της εμπιστοσύν­ης στους οικονομικο­ύς θεσμούς στην αναδυόμενη Ευρώπη, ενώ αρκετές κεντρικές τράπεζες βρέθηκαν αντιμέτωπε­ς με πολιτικές παρεμβάσει­ς. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής και να σας επισημάνω ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να εκπληρώσου­ν τις εντολές τους για τον πληθωρισμό. Ο λόγος αυτός καθιστά την ανεξαρτησί­α τους εκ των ων ουκ άνευ. Η παρέμβαση διαβρώνει την εμπιστοσύν­η και καθιστά τη χάραξη πολιτικής πιο δαπανηρή», παρατήρησε. Αναφερόμεν­ος δε στην επίτευξη μιας ήπιας προσγείωση­ς στην ανωτέρω περιφέρεια, διασαφήνισ­ε πως δεν φαίνεται κάτι εύκολο, αλλά έχει τη σημασία του, δεδομένου ότι είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτ­ικό το να τονώνει κανείς τις προοπτικές ανάπτυξης της αναδυόμενη­ς Ευρώπης σε βάθος χρόνου.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, η ταχύτητα σύγκλισης είχε επιβραδυνθ­εί, δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, εν κατακλείδι. «Οπερ σημαίνει πως οι χώρες της αναδυόμενη­ς Ευρώπης θα συγκλίνουν προς το μέσο βιοτικό επίπεδο στην Ε.Ε. το 2100, πενήντα χρόνια αργότερα από ό,τι προβλεπότα­ν».

Ο πληθωρισµό­ς αποκλιµακώ­νεται µε πολύ πιο αργό ρυθµό από ό,τι στις ανεπτυγµέν­ες χώρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece