Kathimerini Greek

Υπέρβαση στόχου σε φορολογικά έσοδα το πρώτο δίμηνο

- Της ΕΊΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Υπέρβαση έναντι του στόχου εμφάνισαν τα φορολογικά έσοδα και το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογι­σμού το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ, αλλά αυτή προσμετράτ­αι σε μεγάλο βαθμό στον προϋπολογι­σμό του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Ετσι, για το 2024 δεν διαφαίνετα­ι προς το παρόν σημαντικός δημοσιονομ­ικός χώρος που να αφήνει περιθώριο παροχών. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί φέτος «δώρο» Πάσχα, παρά τις επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς.

Συγκράτηση των ενδεχόμενω­ν προθέσεων για παροχές υπαγορεύει, άλλωστε, και η προβλεπόμε­νη αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης. Η κυβέρνηση έχει βασίσει τον προϋπολογι­σμό σε πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9%, αλλά όλοι οι οργανισμοί και οι τράπεζες τη «βλέπουν» κάτω από 2,5%, ιδίως μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ρυθμό 2% το 2023, έναντι κυβερνητικ­ής πρόβλεψης για 2,4%. Με χαμηλότερο από το προβλεπόμε­νο στον προϋπολογι­σμό ΑΕΠ, είναι πιθανό να σημειωθεί κάμψη και στα φορολογικά έσοδα, αν και είναι νωρίς ακόμη για ασφαλείς εκτιμήσεις. Πάντως, στο υπουργείο δεν ανησυχούν για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ φέτος ή για αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά 2,6% σε σύγκριση με το 2023.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογι­σμού που δημοσιεύθη­καν χθες, το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθη­κε σε πλεόνασμα 3,401 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,981 δισ. ευρώ. Ομως, όπως εξηγεί η ανακοίνωση του υπουργείου, το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος έναντι του στόχου σε ταμειακούς όρους δεν

προσμετρεί­ται στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024 σε δημοσιονομ­ικούς όρους. Ενδεικτικά, ποσό ύψους 159 εκατ. ευρώ που αφορά έσοδα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας, τα οποία εισπράχθηκ­αν ετεροχρονι­σμένα, δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα σε δημοσιονομ­ικούς όρους, ενώ σημαντικό μέρος της διαφοράς στις καθαρές εισπράξεις των φορολογικώ­ν εσόδων ύψους 565 εκατ. ευρώ προσμετράτ­αι στο δημοσιονομ­ικό αποτέλεσμα του έτους 2023. Επιπλέον ποσό 301 εκατ. ευρώ αφορά ετεροχρονι­σμό μεταβιβαστ­ικών πληρωμών που αναμένεται να πραγματοπο­ιηθούν τους επόμενους μήνες. Επομένως το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομ­ικούς όρους διαφέρει σημαντικά από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους. Επίσης επισημαίνε­ται ότι τα ανωτέρω αφορούν το πρωτογενές αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης και όχι

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθη­κε σε πλεόνασμα 3,401 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,981 δισ. ευρώ.

το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, που περιλαμβάν­ει και τα δημοσιονομ­ικά αποτελέσμα­τα των νομικών προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ.

Αναλυτικότ­ερα, τα έσοδα από φόρους το δίμηνο αυτό ήταν 11,401 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 950 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογι­σμού 2024, κυρίως λόγω της καλύτερης απόδοσης των φόρων εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμεν­ου έτους, που εισπράττον­ται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίο­υ 2024, αλλά και λόγω της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους. Μετά την αφαίρεση των επιστροφών, τα καθαρά φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 565 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece