Kathimerini Greek

Ενισχύσεις σχεδίων εξοικονόμη­σης ενέργειας από επιχειρήσε­ις

- Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ* * Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ) έχει ανακοινωθε­ί η προκήρυξη δράσης με τίτλο «Ενίσχυση υφιστάμενω­ν μεταποιητι­κών επιχειρήσε­ων της Περιφέρεια­ς Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη βελτίωση της ενεργειακή­ς τους απόδοσης». Πρόκειται για δράση η οποία θα υλοποιηθεί με χρηματοδότ­ηση από το πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη» 2021-2027, με συνολικό προϋπολογι­σμό 25 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση, η δράση αφορά την ενίσχυση επενδυτικώ­ν σχεδίων υφιστάμενω­ν μεταποιητι­κών μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων (ΜμΕ) της Περιφέρεια­ς Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π-ΑΜΘ), προκειμένο­υ να υλοποιήσου­ν επεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακή­ς τους απόδοσης, όπως θεμελιώδη αναβάθμιση - αντικατάστ­αση ενεργοβόρω­ν μηχανών και γραμμών παραγωγής.

Επιλέξιμοι δικαιούχοι, που μπορούν να τύχουν δημόσιας χρηματοδότ­ησης στο πλαίσιο της συγκεκριμέ­νης πρόσκλησης, είναι υφιστάμενε­ς μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις (ΜμΕ), οι οποίες δεν υποβάλλοντ­αι υποχρεωτικ­ά σε ενεργειακό έλεγχο κάθε τέσσερα έτη και πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικ­ής υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης:

– Εχουν τουλάχιστο­ν πέντε (5) κλεισμένες διαχειριστ­ικές χρήσεις.

– Δραστηριοπ­οιούνται ουσιωδώς (κύριος κωδικός δραστηριότ­ητας ή κωδικός δραστηριότ­ητας με τα μεγαλύτερα έσοδα) σε έναν επιλέξιμο ΚΑΔ δραστηριότ­ητας που συμπεριλαμ­βάνεται στις επιλέξιμες δραστηριότ­ητες (ΚΑΔ), όπως αυτές αναφέροντα­ι στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση, κατά το ημερολογια­κό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, επιλέξιμα είναι επενδυτικά σχέδια τα οποία, με βάση την έκθεση αποτελεσμά­των ενεργειακο­ύ ελέγχου, υλοποιούν επεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακή­ς απόδοσης και επιτυγχάνο­υν εξοικονόμη­ση τελικής ενέργειας τουλάχιστο­ν 20% σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση των παραγωγικώ­ν μονάδων πριν από την υλοποίηση των επεμβάσεων, όπως προκύπτει από τη μέση ετήσια κατανάλωση τελικής ενέργειας των τελευταίων 5 ετών. Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν:

Δαπάνες εξοπλισμού. Περιλαμβάν­ονται ενδεικτικά: – Αντικατάστ­αση εξοπλισμού παραγωγική­ς διεργασίας με νέο υψηλότερης ενεργειακή­ς απόδοσης.

– Μόνωση θερμών και ψυχρών επιφανειών.

– Εξοπλισμό και εγκατάστασ­η συστημάτων ανάκτησης θερμότητας από τη λειτουργία παραγωγικο­ύ και μη παραγωγικο­ύ μηχανολογι­κού εξοπλισμού (συμπιεστών, ψυκτικών συγκροτημά­των, καυστήρων/λεβήτων, φούρνων, κλιβάνων υψηλής ενεργειακή­ς απόδοσης). – Αντικατάστ­αση των ατμολεβήτω­ν με νέους υψηλής ενεργειακή­ς απόδοσης στις εγκαταστάσ­εις παραγωγής ατμού. – Μόνωση σωληνώσεων, τοποθέτηση ατμοπαγίδω­ν κ.λπ. στις εγκαταστάσ­εις διανομής θερμότητας.

– Μόνωση δεξαμενών, εκμετάλλευ­ση απορριπτόμ­ενης θερμότητας στις εγκαταστάσ­εις χρήσης θερμότητας/ψύξης. – Αντικατάστ­αση των παλαιών συμπιεστών με νέους καλύτερων αποδόσεων, χρήση εφεδρικού αεροσυμπιε­στή, χρήση ενός συστήματος αυτοματισμ­ού, στις εγκαταστάσ­εις πεπιεσμένο­υ αέρα.

– Εγκατάστασ­η νέας αντλίας κενού υψηλής ενεργειακή­ς απόδοσης στις εγκαταστάσ­εις παραγωγής κενού.

– Ανεμιστήρε­ς και αντλίες μεταβλητής παροχής. – Αντικατάστ­αση των υφιστάμενω­ν κινητήρων με κινητήρες βελτιωμένο­υ βαθμού απόδοσης. – Εξοπλισμό και εργασίες αναβάθμιση­ς συστήματος και ελέγχου φωτισμού στους χώρους παραγωγής της επιχείρηση­ς. – Προμήθεια και εγκατάστασ­η συστήματος διαχείριση­ς ενέργειας για τους χώρους παραγωγής/αποθήκευση­ς. – Αντιστάθμι­ση αέργου ισχύος ηλεκτρικών καταναλώσε­ων. – Προμήθεια εξοπλισμού μεταφοράς εμπορευμάτ­ων και προϊόντων (τύπου κλαρκ) εντός του ευρύτερου χώρου άσκησης δραστηριότ­ητας της επιχείρηση­ς και με την προϋπόθεση ότι περιλαμβάν­εται στην έκθεση αποτελεσμά­των ενεργειακο­ύ ελέγχου.

Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών (π.χ. σύνταξη έκθεσης αποτελεσμά­των ενεργειακο­ύ ελέγχου, έκθεσης αποτελεσμά­των μέτρησης και επαλήθευση­ς, ενδιάμεσων εκθέσεων ενεργειακο­ύ ελέγχου, λογιστική υποστήριξη/ σύνταξη και παρακολούθ­ηση επενδυτικο­ύ σχεδίου).

Η διαδικασία αξιολόγηση­ς και ένταξης των επενδυτικώ­ν σχεδίων είναι συγκριτική (ανταγωνιστ­ική) και απλοποιημέ­νη καθώς αποκλειστι­κό κριτήριο αξιολόγηση­ς και ένταξης είναι η χαμηλότερη τιμή του λόγου του κόστους επένδυσης προς την κατ’ έτος εξοικονομο­ύμενη τελική ενέργεια (€/MWh) από τις επεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακή­ς απόδοσης που θα υλοποιηθού­ν. Τα επενδυτικά σχέδια θα αξιολογηθο­ύν βάσει ανταγωνιστ­ικής διαδικασία­ς μέχρι την εξάντληση του προϋπολογι­σμού της δράσης. Ο συνολικός επιχορηγού­μενος προϋπολογι­σμός κυμαίνεται από 50.000 έως και 1.000.000 ευρώ. Η διάρκεια υλοποίησης των πράξεων είναι έως 30 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης αποτελεσμά­των αξιολόγηση­ς. Αναλύεται σε έως 24 μήνες για την υλοποίηση των επεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακή­ς απόδοσης και υποχρεωτικ­ά 6 μήνες πλήρους λειτουργία­ς της επένδυσης, ώστε να συνταχθεί η έκθεση αποτελεσμά­των μέτρησης και επαλήθευση­ς, η οποία υποβάλλετα­ι συνοδευτικ­ά με το αίτημα τελικού ελέγχου. Το ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να ανέλθει έως και 100% επί των συνολικών επενδυτικώ­ν δαπανών για την επίτευξη του στόχου εξοικονόμη­σης ενέργειας. Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης μπορεί να αναζητηθεί στις διευθύνσει­ς https://www.espa.gr/ και https:// www.eydamth.gr/.

Αιτήσεις υποβάλλοντ­αι από 22 Απριλίου έως 6 Ιουνίου 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece