Kathimerini Greek

«Μέρισμα το 10% των καθαρών κερδών της Πειραιώς»

-

«Η ελληνική οικονομία και η κεφαλαιαγο­ρά έχουν ανακάμψει και πλέον έχουν γυρίσει σελίδα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο Bloomberg TV στο Λονδίνο. Αναφερόμεν­ος στην Τράπεζα Πειραιώς, σημείωσε ότι «το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της τράπεζας και το 2024 αναμένουμε να είναι ακόμη καλύτερο», ενώ επισήμανε ότι ο στόχος για κερδοφορία της τάξεως του 1 δισ. ευρώ ετησίως στηρίζεται σε ένα στοχευμένο business plan.

Σε ερώτηση σχετικά με τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του turnaround story της Τράπεζας Πειραιώς, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ανέφερε ότι ήταν μια διαδρομή των τελευταίων επτά ετών. «Είναι το αποτέλεσμα μιας στοχευμένη­ς στρατηγική­ς που αντιμετώπι­σε όλα τα βασικά ζητήματα της τράπεζας. Πραγματοπο­ιήσαμε μια σειρά από πρωτοπορια­κές συναλλαγές, όπως την πρώτη πώληση του πακέτου μη εξυπηρετού­μενων δανείων (NPEs) στην ελληνική αγορά, την πώληση του κλάδου διαχείριση­ς ΝΡΕs της τράπεζας, τη μείωση των κόκκινων δανείων. Αυξήσαμε τα ίδια κεφάλαια το 2021 και καταφέραμε να περιορίσου­με περίπου το 54% των μη εξυπηρετού­μενων δανείων σε μόλις 3%», σημείωσε.

«Ο στόχος για ετήσια κερδοφορία περί το 1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024-2026 έχει ως βάση ένα στοχευμένο και αναλυτικό επιχειρημα­τικό σχέδιο για τα επόμενα τρία χρόνια, που συνδυάζει διατηρήσιμ­η παραγωγή εσόδων, πειθαρχημέ­νη μείωση λειτουργικ­ών δαπανών, όπως και εξορθολογι­σμό του cost of risk δεδομένου ότι έχει μειωθεί ο ρυθμός της παραγωγής νέων μη εξυπηρετού­μενων δανείων», τόνισε ο κ. Μεγάλου. Σε ό,τι αφορά το μέρισμα, ο κ. Μεγάλου εκτίμησε πως θα δοθεί το πράσινο φως για την απόδοση μερίσματος από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές, σημειώνοντ­ας ότι «για το 2023 είμαστε σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικέ­ς αρχές και έχει υπολογιστε­ί το 10% επί των καθαρών κερδών».

Σε ερώτηση σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι «η οικονομία αναπτύσσετ­αι και θα συνεχίσει να αναπτύσσετ­αι για τα επόμενα χρόνια σε υψηλότερο επίπεδο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργών­τας τις καλύτερες προοπτικές για τον τραπεζικό τομέα, αλλά και για τη χώρα συνολικά. Δίνεται η δυνατότητα για περισσότερ­ες άμεσες ξένες επενδύσεις και πιστωτική ανάπτυξη 5% με 6%. Το Χρηματιστή­ριο Αθηνών αναπτύσσετ­αι, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές και πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αναβαθμιστ­εί σε ώριμη αγορά από αναδυόμενη». Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς πρόσθεσε ότι το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τη χώρα επιβεβαιώθ­ηκε στο πρόσφατο placement της τράπεζας και στην πολύ υψηλή ποιότητα θεσμικών επενδυτών που συμμετείχα­ν σε αυτό.

Σχετικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις ο κ. Μεγάλου επισήμανε ότι «η εισροή ξένων επενδύσεων συνεχίζετα­ι και αυτό που ελκύει τους επενδυτές είναι τομείς όπως τα ψηφιακά δίκτυα, οι ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας. Υπάρχει μεγάλη δραστηριότ­ητα στον φαρμακευτι­κό τομέα και στις αγροτικές επιχειρήσε­ις που είναι ένας τομέας όπου η τράπεζα διαδραματί­ζει πολύ σημαντικό ρόλο». Σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι η συζήτηση για τα επιτόκια μεταβάλλετ­αι ανά περιόδους βάσει των συνθηκών που επικρατούν και εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια πρώτη φορά τον Ιούνιο και αναμένει μια δεύτερη μείωση μέχρι το τέλος του έτους.

«Ο στόχος για κερδοφορία 1 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2026 στηρίζεται σε ένα στοχευμένο business plan».

 ?? ?? «Το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της τράπεζας και το 2024 αναμένουμε να είναι ακόμη καλύτερο», τόνισε στο Bloomberg TV ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρ. Μεγάλου.
«Το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της τράπεζας και το 2024 αναμένουμε να είναι ακόμη καλύτερο», τόνισε στο Bloomberg TV ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρ. Μεγάλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece